Translate

måndag 15 juli 2024

Hatobjekten Trump, Fico, Orban, Palme: Utmana inte krigets krafter om du vill leva!

 


Utmana inte krigets krafter om du vill leva!

Den populära amerikanske bloggaren Jackson Hinkle publicerade ett foto på den sårade Trump och Slovakiens premiärminister Fico, den senare som överlevde ett mordförsök tidigare i år, och skrev: 

”Om du försöker stoppa tredje världskriget kommer de att försöka döda dig”!

Det ligger inte så lite sanning i de orden. Se bara på det okontrollerade hatet mot Viktor Orban. Till och med Magdalena Anders(s)on och Jonas Sjöstedt vill se Ungern utesluten ur EU och har svårt att dölja sin avsky mot den ende inom EU som uttalat sig om att kriget inte är en lösning, bara freden.

Bara några dagar efter Orbans deltagande på NATO-mötet i Washington och träffen i Florida med Trump, drabbades Trump av krigsaktivisternas kulor.

 

Att uttala sig för freden är i dag farligt. Att verka AKTIVT för freden kan sluta tragiskt. Såväl Trump som Slovakiens Robert Fico gjorde det och omedelbart utsattes de för ett mordattentat.


NÄR OLOF PALME OCH FLERA internationella personligheter, bland dem USA:s f.d. försvarsminister Ramsey Clark intensifierade sitt fredsarbete i Arbatovkommissionen, blev Palme ett offer för krigsaktivisternas kulor den 28 februari 1986 där CIA utpekas som den förmodade uppdragsgivaren. Nu ska Pentagon placera ut medeldistansmissiler i Tyskland, det som den europeiska fredsrörelsen bekämpade på 1980-talet när Ronald Reagan ville placera ut både ”eurorobotar” mot Moskva som att militarisera rymden med sitt ”Stjärnornas Krig”.

Men varför blir statschefer och allierade till dessa rent av hysteriska när frågan om behovet av en fredsdialog förs på tal? Se bara vad som hände i vänsterpartiet när kvinnan på den fjärde platsen på listan till EU-valet i en debatt i Stockholm efterlyste att fredssamtal borde inledas. Sjöstedt nästan flådde henne politiskt offentligt och hon tvingades göra avbön. Är det inte högre i tak i vänsterpartiet?





NÄR USA:s BOMBNINGAR av Vietnam pågick som värst 1967-75 träffades FNL-gerillans förhandlare i Paris regelbundet med Henry Kissinger som var USA:s chefsförhandlare. Den lärdomen, det vill säga att målet alltid måste vara finna en politisk förhandlingslösning bör Jonas Sjöstedt ta en funderare på. Jag tror inte att vänsterpartiets medlemmar sympatiserar med att buntas ihop med Sveriges högerkrafter och Wallenberggruppen i ett krig som varken är Ukrainas och än mindre Vänsterpartiets.

Dick Emanuelsson


Le Duc Tho och Henry Kissinger