Translate

tisdag 14 oktober 2014

Sexton ukrainska soldater går över till Folkrepubliken Lugansk
Av Dick Emanuelsson
TEGUCIGALPA / 2014-10-14 / Natten mellan den 13-14 oktober gick 16 soldater från den 15:e ukrainska armébataljonen över till de stridande enheterna i republiken Nya Ryssland, enligt nyhetsbyrån Novorossia News.

Soldaterna uppgav att de hade rekryterats bland invånarna i Sumyregionen, en av de mest industrialiserade regionerna i Ukraina. Bataljonen utgjordes av reservister och de hade rekryterats för en period på 45 dagar. Men denna tidsperiod upphörde i slutet av april och början av maj.

Från och med den 9 juni i år har bataljonen varit stationerat i Luganskrepubliken men en del av den ukrainska bataljonen förflyttades senare norrut, mot samhället Melovoye vid ryska gränsen.SMS från anhöriga och vänner

Enligt de avhoppade reservisterna var motivet för att gå över till den andra sidan i kriget de olika radiobudskapen och flygbladen som Folkrepubliken Lugansk´ milismän hade spridit mot deras stridspositioner. De uppgav också att flera SMS-meddelanden hade skickats av deras egna vänner och familjeanhöriga.

Enligt reservisterna hade de rekryterats mot sin vilja för att delta i blodbadet mot civilbefolkningen i de nu utropade före detta östra regionerna i Ukraina. Reservisterna uppgav att civilbefolkningen i Sumy var desperat.

De 16 reservisterna lämnade sin bataljon i ett militärt fordon som de tog över och som de körde fram till Kosackkontrollen vid Donfloden i närheten av samhället Stantsa Luganskaya. Där förklarade de att de från och med nu deltar i striderna på Folkrepubliken Lugansk sida mot regimen i Kiev. Läs mer:
Två ukrainska bataljoner går över på Folkrepubliken Donetsks sida