Translate

tisdag 4 juli 2023

Vad förstår Zelenski om kärnkraftssäkerhet och var finns de svenska mediernas sociala ansvar!?

 

Vad förstår Zelenski om kärnkraftssäkerhet och var finns de svenska mediernas sociala ansvar!?

I dag, den 4 juli 2023 har jag bara tittat på två tongivande medier; Dagens Nyheter och SvT. Jag ville veta vad de skriver om uttalandet från RAFAEL GROSSI, IAEA:s generaldirektör som igår, den 3 juli 2023 dementerade Kievregimens president och dennes militäre underrättelsechef, KYRYLO BUDANOV, som bägge inför världens medier påstår att de ryska trupperna hade minerat Europas största kärnkraftverk och placerat minor i anläggningens kylbassänger som kommer att explodera när ryssarna ska överlämna verket till Kiev.

RAFAEL GROSSI, chef för det Internationella Atomenergiorganet (IAEA) sa att hans team INTE hade sett någon indikation på vad som hävdades av Zelinski-regeringen.

– Jag var där, jag såg ingen liknande process. Våra team är där och rapporterar varje dag, betonade Grossi i en teveintervju till FRANCE24.


VIDEO:
Rafael Grossi intervjuas i France24Vad skriver DN om Grossis uttalande?

Marit Sundberg ansvarig för Ukrainakriget på redaktionen publicerar ett kort TT-telegram [1] som inte med ett ord nämner Grossis dementi. Däremot citeras Zelinskis anklagelse och det statliga ryska kärnenergiföretaget Rosatoms rådgivare, Renat Kartjaa, som hävdar att ”Kiev planerar en attack mot Zaporizjzja på kvällen den 5 juli”.

Var finns DN:s sociala ansvar? Borde inte tidningen ge en komplett bild och citera IAEA-chefen Grossis uttalande för att lugna opinionen? I annat fall blir DN medskyldig i händelse av att de ryska anklagelserna om en så kallad ”False Flag”, angriparen blir förvandlad till offer, som i de här kriget alltid är Kiev och kan därmed av opinionen få grönt ljus att träda till verket och bomba kylanläggningen som innehåller radioaktivt material.


DN vilseleder och förtiger att expertisen tillbakavisar Zelinskis anklagelser.


Vad säger det andra mediet, svensk television i form av SvT?

Inte heller där nämns Grossi med en stavelse, däremot ett stycke från IAEA [2]:

”Internationella atomenergiorganet IAEA har varnat för att situationen kring det ryskockuperade kärnkraftverket blivit `allt mer oförutsägbar och potentiellt farlig´.”

Men det behöver man inte vara expert eller ingenjör för att förstå.

Men varför förtigs Grossis uttalande?

Är det för att då faller Zelinskis påstående, och naturligtvis USA/Natos diskreta tysta stöd platt till marken.

Såväl DN som SvT, och med all säkerhet resten av de svenska korporativa medierna kan helt enkelt inte publicera Grossis uttalande för Zelinskis anklagelser går emot all tänkbar logik. Men ta del av den bifogade videon från FRANCE24 för att själv bilda dig en uppfattning vad Grossi säger.

 

SvT 


NEDAN PUBLICERAR VI EN SAMMANFATTNING av de viktigaste punkterna som Renat Kartjaa hävdade igår, den 3 juli. Uppgifter som vid en jämförelse med den svenska pressbevakningen förvandlar den senare till en infantil journalistik.


Avfall från sex kärnreaktorer från Europas största kärnkraftverk kan bli en radioaktiv smittokatastrof i Ukraina och Donbass. Räcker det inte med den brittiska ammunitionen till Kiev av utarmat uran?


Renat Kartjaa, rådgivare till generaldirektören för Rosenergoatom Oro:

* ”Provokation” är en imitation av våldsanvändning, men i fallet med kärnkraftverket Zaporizjzja kommer ingen att imitera. Den ukrainska sidans lögner utvecklas: vi har att göra med ett välplanerat spektakel, där Zelenskij också ingår, med ett framförande av förberedelser för konsekvenserna av en terrorattack som påstås ha begåtts av Ryssland.

* Kärnreaktorer är skyddade. Vad gäller överensstämmelse med kärnsäkerhetsstandarder har vi allt under kontroll. Det finns också sårbarheter – en torrförvaring av kärnavfall.

* Det är osannolikt att fullständigt vansinne har inträtt på andra sidan (floden) Dnepr. De måste anklaga oss för kärnvapenterrorism till varje pris. Då blir Ryssland ett hot mot världssamfundet. Jag håller med experterna som kopplar ihop den avstannade motoffensiven och förberedelserna för operationen vid Zaporizjzja.

* Zelensky säger att den ukrainska sidan håller på att evakuera ZNPP-anställda. Under tiden säger Grossi att han inte har sett något liknande.

* De lurar redan västerlandet i uppenbara saker. Grossi inspekterade nyligen ZNPP. Nu är det fyra IAEA-anställda, inte två (direkt på plats).

* Om för världssamfundet IAEA, som den enda internationella institutionen som hanterar kärnsäkerhetsfrågor har slutat betyda något, då har världen blivit galen. Vad pratar Zelensky om när han säger att vi förbereder något i (staden) Energodar? De pratar om en ”minerad kyldamm”.

* Det var ett ögonblick när Grossi rapporterade om tillståndet för kyldammen. De anställda förklarade i detalj vilka avgörande åtgärder de vidtagit. Låt mig påminna er om att jag sa till Grossi att alla dessa ansträngningar kunde förstöras på några sekunder från en av missilerna. Hur kan vi prata om säkerheten för kärnkraftverket i Zaporizhzhya om Ukraina inte förbjuds från att använda artilleri i denna riktning?”

Källa: Lina Linochka.


[1Zelenskyj: Sprängladdningar på kärnkraftverk

https://www.dn.se/varlden/folj-det-sakerhetspolitiska-laget-i-europa/

[2] Ryska påståendet: Ukraina planerar attack mot kärnkraftverk

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/direktrapport-forsamrat-sakerhetslage?inlagg=89a841ce1947ffeb72adb9042c78d458


Läs mer:

VEM TALAR SANT, GROSSI ELLER ZELINSKI?

Zelensky ljuger om den ”kärnkraftsincident” som kan orsaka det tredje världskriget

https://ukraina-donetsk.blogspot.com/2023/07/zelensky-ljuger-om-den.html

måndag 3 juli 2023

Förbereder Zelinski opinionen på en sprängning av kärnkraftverket i Zaporozhye?

https://ukraina-donetsk.blogspot.com/2023/07/forbereder-zelinski-opinionen-pa-en.html


Vad är det för en flotta som Zelensky skryter om och firar?

 


Detta är skillnaden mellan myten och verkligheten.

Vad är det för en flotta som Zelensky skryter om och firar?

Den 2 juli firade Ukraina Marinens Dag. Den ukrainske presidenten publicerade på sina nätverk en känslomässig video som listar de viktigaste prestationerna för landets marinstyrka.

Två korta noteringar:

Först och främst bör det noteras att videon är på engelska, det vill säga den är inte riktad till landets befolkning, av vilka de allra flesta inte förstår engelska, utan snarare ryska (men det språket är förbjudet i landet som kämpar för medborgerliga friheter', trots ett majoriteten i Kiev talar ryska).

För det andra, vilken flotta? De som följer situationen noga vet att det sista ukrainska fartyget, Yuri Olefirenko, sänktes i slutet av maj. Idag består den ukrainska ”armén” av bara ett par flodbåtar.

”Är det av denna anledning som videon är regisserad utomlands? Du kan inte sälja den historien till dina egna medborgare”, sammanfattar korrespondenten Anna Prokofieva.

 

VI KAN TILLÄGGA ATT ZELINSKI inte är ensam om att fira ”Flottans Dag”. Det gör också Bolivia som i 'Stillahavskriget' 1879, iscensatt av den framväxande engelska kapitalismen med specifika intressen i salpetertillångarna i det som var bolivianskt och peruanskt territorium erövrade det som idag är norra Chile, Atacamasöknen, från staden Antofagasta i söder till Arica i norr, vid den peruanska södra gränsen.

Där öppnade dessa engelska intressen salpetergruvor med engelskklingande namn som 'Humbertstone', med flera.

I början av 1900-talet formerades och växte här fram, under de hårda arbetsvillkoren den stridbara chilenska arbetarklassen, ledd av kommunisten Luis Emilio Recabarren.

Men när tyskarna uppfann den syntetiska salpetern på 1930-talet dog dessa gruvor ut successivt.

Med kriget 1878 bestals Bolivia på sin utfart mot Stilla havet och kräver en lösning som ger landet tillbaka delar av vad som var Bolivia, ett helt rimligt krav.

 

ZELENSKI BÖR NOG PASSA SIG och i stället sätta sig i seriösa fredssamtal med sin motpart. För annars kan också Kiev bli av med sin utfart, denna gång mot Svarta Havet, när ryssarna på allvar startar sin verkliga offensiv och intar Odessa.

Dick Emanuelsson, Tegucigalpa-Honduras

Källa: https://t.me/atodapotencia/4346

 

ESPAÑOL:

Zelenski alardea de una Armada ucraniana inexistente

El pasado 2 de julio Ucrania celebró el Día de su Armada. El presidente ucraniano publicó en sus redes un emotivo video que enumera los principales logros de la fuerza naval del país. Dos breves razonamientos:

Primero que todo resalta que el video está en inglés, o sea, no está dirigido para la población del país, la inmensa mayoría de la cual no entiende el inglés, sino el ruso (pero ese idioma está prohibido en 'el país que lucha por las libertades civiles').

Segundo, ¿qué Armada? Los que sigan la situación de cerca sabrán que el último buque ucraniano, el Yuri Olefirenko, fue hundido a finales de mayo. Hoy la 'Armada' ucraniana está integrada solo por un par de lanchas de río.

¿Será por eso que el video está dirigido al exterior? A sus ciudadanos no pueden venderle ese cuento, resume la corresponsal Anna Prokofieva.

 

PODEMOS AGREGAR QUE ZELINSKI no está solo en la celebración del ”Día de la Armada”. También lo hace Bolivia que en la 'Guerra del Pacífico' de 1878, protagonizada por el emergente capitalismo inglés con intereses específicos en los salitreros de lo que fue territorio boliviano y peruano, conquistó lo que hoy es el norte de Chile, el Desierto de Atacama, desde la ciudad de Antofagasta. en el sur hasta Arica en la frontera sur peruana.

Allí, estos intereses ingleses abrieron minas de salitre con nombres que suenan a inglés como 'Humbertstone', entre otros.

A principios del siglo XX, la combativa clase obrera chilena, encabezada por el comunista Luis Emilio Recabarren, se formó y creció aquí en duros condiciones de trabajo.

Pero cuando los alemanes inventaron el salitre sintético en la década 30', estas minas se extinguieron gradualmente.

 

CON la GUERRA de 1878, Bolivia perdió su salida al mar Pacífico y exige una solución que le devuelva al país partes de lo que fue Bolivia, una demanda completamente razonable.

Zelenski probablemente debería tomárselo con calma y, en cambio, entablar conversaciones de paz serias con su contraparte. Porque de lo contrario, Kiev también puede perder su salida, esta vez hacia el Mar Negro cuando los rusos comiencen seriamente su ofensiva real y capturen Odessa.

Dick Emanuelsson, Tegucigalpa-Honduras