Translate

torsdag 27 juli 2023

ORSAK och VERKAN: fallet Afrika, Putin, hunger och statskupp i Niger

Nigers och Afrikas folk har tröttnat på den franska, brittiska eller belgiska kolonialismen och den nordamerikanska imperialismens plundring av Afrikas naturresurser och folk. Och vem vänder de sig till. . .?
 ORSAK och VERKAN: fallet Afrika, Putin,  hunger och statskupp i Niger


Vladimir Putin tillbakavisade igår anklagelser om att orsaka svält och hunger i Afrika och Mellanöstern. I ett uttalande igår uppgav den ryske presidenten att Ryssla
nd förstärker sina band med de nämnda kontinenterna i motsats till väst:

  • Vi är alltid redo att förse våra afrikanska vänner med vete, korn, majs, även som humanitär hjälp;
  • Mängden import och export med afrikanska länder ökade med mer än en TREDJEDEL;
  • Förra året uppgick omsättningen mellan Ryssland och Afrika till 18 000 miljoner dollar; det är i vår makt att öka handeln;
  • Ryssland gör allt för att undvika en livsmedelskris.
Fem ouppfyllda krav från avtalet

Moskva har sedan sex månader upprepade gånger uppmanat väst att uppfylla det så kallade Svartahavs-avtalet som förhandlades fram med Turkiets hjälp 2022.

Men de fem centrala punkterna i avtalet ignorerade västmakterna med EU och USA som främsta aktörer. Därmed föll avtalet juli 2023.

För Afrikas del är den ukrainska spannmålskvoten av marginell betydelse. Den uppgår bara till tre procent (3%) av de 32 miljoner ton spannmål som gick via Svarta havet och som hade de fattiga staterna i Afrika och Mellanöstern som det verkar, en symbolisk destination.

För medierna blir det ett litet h-e att förklara hur och VARFÖR de afrikanska staterna vänder väst, USA, EU och dollarn ryggen om Putin är den store banditen som förorsakar dem hunger och elände och i stället förstärker banden med Moskva?

Vems ansvar?

Men Ukrainas pinsamma siffra på 3% förtigs när Rapports, TV4:s eller SvT:s reportrar tar upp frågan och i melodramatiska ordalag och anklagar Putin och Moskva för att orsaka en smärre världssvält och högre matpriser för Svensson och framställer Ukraina som ett hjälplöst offer.

Billig manipulativ journalistik underordnad NATO.

LÄS MER: Därför upphäver Moskva spannmålsavtalet


Över hela Afrika demonstrerar folken över nykolonialismens ekonomiska krigföring och påtvingandet av en nyliberal kapitalistisk modell som ställer Afrikas naturresurser i tjänst hos de transnationella bolagen i väst och utarmar länderna och folken.


Gammal- och ny kolonialism

Kolonialismen igår och idag är i princip den samma. Men Afrika anno 2023 låter sig inte luras av politiska dignitärer som den spanske socialdemokraten Joseph Borrell, EU:s utrikespolitiska språkrör som kallar Europa för ”en enda stor trädgård” medan resten utanför, med undantag för USA, så klart är en ”vild djungel som hotar invadera trädgården”.

Hur känner sig en afrikan inför dessa förnedrande smädelser mot länder och folk som har utplundrats på sina rikedomar, respektive gripits och sålts som slavar och till och använts som arbetskraft på andra sidan Atlanten?

Franska specialstyrkor "beskyddar" urangruvorna i Niger som fick hjälp av trupper från Chad och Nigeria. 


När jag hade lagt sista handen på ovanstående publicerade RT följande:

Putin: Ryssland är redo att förse Burkina Faso, Mali och Eritrea med mellan 25 000 och 50 000 ton spannmål under de kommande månaderna; Moskva kommer att garantera fri leverans.

  • Å ena sidan hindrar västländerna tillgången på våra spannmål och gödningsmedel, medan de å andra sidan hycklande anklagar oss för att ha orsakat krisen.
  • Den ryske ledaren bekräftar att han inte förstår varför västvärlden inte tillåter fri frakt av konstgödsel, och beskrev sin ”oro” för Afrika som tomt prat.
  • Arbete pågår med 30 lovande energiprojekt med ryskt deltagande i 16 afrikanska länder.
  • Afrika kommer inte bara att kunna försörja sig själv i framtiden, utan också bli en livsmedelsexportör, och Ryssland kommer att stödja det i detta.

Kommer du att läsa det i Dagens Nyheter?

Dick Emanuelsson, Tegucigalpa-Honduras

Källa: RT på spanska (Huvaligen!!)

https://t.me/rtnoticias/5012

https://t.me/rtnoticias/50128

LÄS MER: Därför upphäver Moskva spannmålsavtalet


Inför toppmötet mellan Ryssland och Afrika verkställdes plötsligt en militärkupp i Niger. . . Regim- och anti-franska demonstrationer äger nu rum på gatorna, där några demonstranter bär den ryska flaggan. I grannländerna har fransmännen körts ut och terroristerna i ISIS har framgångsrikt bekämpats av ryska Wagner-armén.

https://t.me/Irinamar_Z/22203?single

 

Tidigare protester mot den franska närvaron i Niger och den utplundring av landets urantillgångar som anses vara orsaken till gårdagens militärkupp mot landets president. Frankrike var oroat över ödet för dessa för Frankrike strategiska naturtillgångar.

Frankrike bakom statskuppen i Niger?

Det bör det noteras att Niger fortfarande är en del av resterna av det franska nykoloniala imperiet, som redan har förlorat Centralafrikanska Republiken, Mali och Burkina Faso.

Det var till Niger som franska specialstyrkor evakuerades efter att ha fördrivits från sina baser i Mali, som nu används av Wagner.

Och viktigast av allt är att Nigers URANGRUVOR är av strategisk betydelse för Frankrike. Med ett verkligt maktskifte och ankomsten av en oberoende regering skulle ett hårt slag utdelas mot Frankrike.

https://t.me/Irinamar_Z/22171

I dessa afrikanska stater har Frankrike fortfarande militära styrkor.