Translate

tisdag 2 augusti 2022

Ukraina: En nazistbataljon som förvandlas till offer och enkla ”soldater” av DN

 
En nazistbataljon som förvandlas till offer och enkla ”soldater” av DN

DN:s manipulation av journalistiken i Ukraina och UD:s politiska feghet inför temat om svenska legosoldater i Ukraina.

Av Dick Emanuelsson

CLAS SWAHN heter en av Dagens Nyheters utrikesredaktörer journalister som brukar avsluta sina alster med att betona hur viktigt det är att två sidor kommer till tals, att det svenska monopolkapitalets mediefamilj Bonniers´ flaggskepp håller på allsidighet och pluralism.

Jo, jo. Vackra ord men bakom dessa handlar det om att beskydda iskalla psykopatiska nazister. Som Azovbataljonen som de senaste åtta åren har terroriserat, torterat och dödat civilbefolkning i Donbass, i synnerhet Donetsk, en av de två självutnämnda folkrepublikerna.

Låt oss syna en av de senaste draporna av denne Swahn.

 

DN:s politiska stickspår

”Rysslands ambassad i Storbritannien vill se de ukrainska soldater som försvarade stålverket i Mariupol hängda. I ett uttalande på lördagen beklagade ambassaden att många av soldaterna nu skjutits ihjäl” och skapar den redaktionella rubriken som ska få läsarens intresse koncentrerat på att ”ryssen i gemen är en rå brutal djävul”: ”De förtjänar en förnedrande död” [1].

Vad är det Swahn vill säga med dessa få korta meningar som bryter mot all journalistisk ABC som handlar om att rubriken ska motsvara huvudinnehållet och ingressen en sammanfattning av brödtexten, d.v.s. innehållet i artikeln?

Swahn inleder den spektakulära nyheten den 29 juli som handlade om att ett fängelse, inte ett ”fångläger” som Swahn påstår som kan uppfattas som ett ”ryskt koncentrationsläger”, bombades av en HIMARS-missil, ”Made in USA”, där 53 ukrainska krigsfångar dödades och 75 skadades. För det andra insinuerar han om att de skjutits när de i verkligheten fragmenterades till strimlor av en mäktig Himars-missil. Men det gemensamma med dessa offer var att de kom från den nazistiska Azovbataljonen.

 
Swahns ”soldater” och CNN:s version

Denna hade kapitulerat vid stålverket Azovstal den 17 maj 2022 och sammanlagt tågade drygt 2000 av denna bataljon samt ett antal ukrainska marinsoldater ut från det underjordiska stålverket där de hade hållit hundratals civila som gisslan.

Swahn kallar de döda för ”soldater” och det må ligga en viss sanning i ordet. Men CNN:s expert på Ukraina, Tim Lister skrev redan den 29 mars en genomgripande artikel om Azovbataljonen och rubricerade sin text som: ”En högerextrem bataljon spelar en grundläggande roll i det ukrainska motståndet. Dess nynazistiska rötter ger Putin argument” [2].

Hur skriver Swahn?

”Många av de 53 som dog i attacken, där fler än 70 skadades, var SOLDATER (min ant.) som under 82 dygn försvarade Azovstålverket i Mariupol där de höll stånd i tunnlar under det kilometerstora stålverksområdet”.

 

DN:s "fångläger" vid fronten var i verkligheten ett fängelse i Donetsk.


Video från kapitulationen den 17 maj 2022 vid Azovstal:
Lägenheter förvandlade till stridsvärn


Swahn karaktäriserar de ideologiskt skolade Azovmedlemmarna som enkla ”soldater” som ”försvarade stålverket”, som om stålverket skulle vara viktigare än de 80 procent av bostadsområdena i Mariupol som Azovbataljonen ockuperade och förstördes (de brändes ut av Azov när de tvingades ut, militärt besegrade), främst de tre översta våningarna varifrån hyresgästerna kastades ut, lägenheter som förvandlades av dessa nazister till stridsvärn varifrån bataljonens prickskyttar intog sina stridspositioner. Hyresgästerna tvingades ner i källarna.

Azovbataljonen, inte de ryska eller Folkrepubliken Donetsk trupper bröt mot den Internationella Humanitära Rätten som stipulerar att militära eller polisiära garnisoner INTE får anläggas bland civilbefolkningen. Azovbataljonen förde in kriget i bostadsområdena som militariserades varifrån de besköt sina fiender. Inte ord från Swahn.

Så vad gör då DN:s ”krigsanalytiker”?

 

Den ryska Londonambassaden

Jo, han använder ett Twitter från den ryska ambassaden i London ”där man beklagade att de nu döda soldaterna inte kan dödas på andra sätt: ”Azovmilisen förtjänar avrättning, inte genom att dödas av en exekutionspatrull utan genom hängning, eftersom de inte är riktiga fältsoldater. De förtjänar en förnedrande död”, skrev ambassaden på sitt officiella Twitterkonto”, citerar Swahn.

Naturligtvis ett uttryck som får gemene man att reagera över det rättframma i meningen.

Men när citerade Swahn och DN de gråtande mödrarna för de 140 barn som slaktats av bomberna från Kiev under de senaste åtta åren i Donbass? Eller de gråtande överlevande offren för Azovbataljonens torterare som huserade på Mariupols flygplats?


Video av den spanska krigsreportern Liu Sivaya på Dagen för hyllning till barnen i Donetsk som föll offer under de åtta åren av Kievs bombningar av östra Ukraina, i dag folkrepublikerna DFonetsk och Luhansk."Nynazistisk ideologi"

För att förstärka Londonambassadens indignation hittar Swahn ytterligare ett citat efter att ha googlat eller dragit fram ett citat från den politiska Fakenewskloaken i Kiev:

”Ryssland har vid upprepade tillfällen kallat soldaterna (d.v.s. Azovbataljonen, reds anm.) för nazister och krigsförbrytare och ordförande i dumans utrikesutskott, Leonid Slutskij, har krävt att förbudet mot dödsstraff i Ryssland upphävs så att just dessa fångar kan avrättas”.

Ytterligare en fjäder i hatten för att stämpla ryssar i största allmänhet som ena grymma jävlar.

Men låt oss gå tillbaka till Lister och CNN, för det är väl ett ”trovärdigt” organ i


Swahns och det gamla Atombombsorganet DN:s ögon:

”Bataljonen, en effektiv stridsstyrka som är starkt involverad i den nuvarande konflikten, har en historia av nynazistiska lutningar, som inte helt försvann när den väl integrerades i den ukrainska armén. Under sin storhetstid som autonom milis förknippades Azovbataljonen med vit supremacist och nynazistisk ideologi och insignier. Bataljonen var särskilt aktiv i och runt Mariupol 2014 och 2015. CNN-medarbetare i området vid den tiden rapporterade att bataljonen hade antagit nynazistiska emblem och tillbehör”.

Men Swahn tycker vi är taskiga när vi kallar Azovbataljonen för nazistisk och reducerar den till enkla ”soldater”. Djup grävande seriös journalistik?


Den svenske legosoldaten Mathias Gustavsson som står på tur att rannsakas i Donetsk för sin medverkan i Azovbataljonen vid stålverket Azovstal, staden Mariupol. Han greps när bataljonen kapitulerade en 17 maj, 2022. FOTO: RT.


En svensk legosoldat i tjänst hos Azov

Wikipedias beskrivning av Azovbataljonen
reflekteras inte i Dagens Nyheters
nyhetsrapportering.

DN:s ”källor” är som för svenska UD:s de ”ukrainska myndigheterna”. När man frågar UD:s presstjänst efter namnet på den svenske legosoldaten Edward Selander som dödades för några veckor sedan i Donbass, eller vad UD tänker göra för att bistå den andre, levande legosoldaten Mathias Gustavsson, som tillhör Azovbataljonen och som kapitulerade den 17 maj vid Azovstal, säger de att ”de står i kontakt ukrainska med de ukrainska myndigheterna”. Men de ukrainska myndigheterna och deras väpnade styrkor retirerar över hela östfronten och har kastats ut från Luhanskregionen och det återstår någon vecka eller två innan de är helt besegrade i Donetsk, en tredjedel av Ukraina. Gustavsson och Selander är under kontroll av Folkrepubliken Luhansks och Donetsks kontroll, inte Kiev.

Och en svensk Azovsoldat publicerar man inte namnet på, även om det handlar om ett blodigt nazistregemente. Det namnet ska inte publiceras trots att samme Gustavsson framträdde för en månad sedan då en brittisk legosoldat hade avlidit i fängelset och intervjuades av RT. Men eftersom RT är förbjudet i Sverige och EU kan denna källa inte citeras.

Swahn säger inte att Ryssarna och Donetsk har bjudit in en av FN oberoende kommission för att på plats studera och utreda missilattacken. Swahn citerar Zelinskiregimen som vill ha papper på vilka av Azovbataljonen (de) som dödats vid attacken. Men den listan överlämnades redan 36 timmar efter attacken till Röda Korset.


Den publicerade listan över de Azovfångar som omkom av bombningen av den amerikanska Himar-missilen.


Därefter citerar Swahn först Zelinski och sedan Ilmari Käihkö, universitetslektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan som ställer sig frågan varför man har ett fångläger nära frontlinjerna. Men denne ”lektor” verkar inte ens ha sett bilder på det etablerade fängelset i Donetsk. Den verkliga frågan denne påstådde militärexpert borde ställa sig är varför Kiev avlossar sina långskjutande HIMARS-missiler mot de civila bostadsområdena i Donetsk och Luhansk? Varför Kiev använder dessa missiller som var och en kostar 100,000 dollar för att ”spy” ut antipersonella minor som drabbat de två städerna den senaste veckan. Eller är det kanske också ”ryska bombningar”?

– Det krävs en neutral undersökning av det som hänt men frågan är om Ryssland kommer att tillåta det, säger Käihkö med en politisk sarkasm i orden.

 

Åtta års terrorbombningar från Kiev

Men Swahn skriver och publicerar inte några artiklar om de dagliga bombningarna av Donetsk. I stället skriver han att ”attacker mot skolor är vanliga och en rapport från Ukrainas utbildningsdepartement visar att närmare 2200 skolor har förstörts eller skadats sedan kriget inleddes. Av dessa beskrivs 221 som totalförstörda”.

Men Swahn ger inte sina läsare något mer. För han kunde till och med citera det USA-finansierade Human Rights Watch som i likhet med FN är oroad över att den ukrainska armén i praktiken har kastat ut de ukrainska skolbarnen från både skolor som daghem och till och med ockuperat sjukhus där de i stället förvandlar dessa till logement till i ett vanligt regemente eller skyttevärn. Därmed militariserar Kiev de nämnda offentliga byggnaderna och drar obönhörligen in kriget här.

Är det ointressant?

Nej. För det är ett brott just mot den Internationella Humanitära Rätten. Får DN:s läsare veta det?


Nazistbataljonen Azovs paramilitära sommarläger för barn. När får si se ett seriöst djuplodande reportage i svenska medier om det temat? Bilden är från CNN:s reportage av Tom Lister.


”Sommarläger för barn på paramilitära träningscenter”

Låt oss återgå till CNN:s Tom Listers intressanta dokument om Azovbataljonen i synnerhet och fascismen i Ukraina i allmänhet och han citerar Kacper Rekawek, forskare vid Centrum for forskning om extremism (C-REX) vid universitetet i Oslo:

`Azovrörelsen är en farlig nyckelaktör för den transnationella extremhögern och har fungerat som navet i nätverket i flera år med starka kopplingar till högerextrema i många länder i Europeiska unionen och USA´, sa Ritzmann” och Lister citerade ytterligare en prominent fascist från Kiev:

Olena Semenyaka, chefen för den internationella avdelningen för National Corps, deltog i en festival 2018 anordnad av tyska nynazister; och 2019 talade hon på högerextrema Scandza Forum i Sverige tillsammans med den brittiske nynazisten Mark Collett” [3].

Vad har Swahn skrivit om denna bakgrund hos den ukrainska fascismens avantgarde som utgörs av Azovbataljonen, dess militära och politiska gren?

Vad har Swahn uttryckt om vad Lister beskriver som:

”Sedan den (Azovbataljonen) bildades 2014 har Azovrörelsen vuxit till att omfatta en milis, sommarläger för barn och paramilitära träningscenter. Den genomför aktiviteter, inklusive musikfestivaler, politiska evenemang och turneringar för blandad kampsport, samtidigt som den marknadsför sig själv i det internationella extremhögerområdet”.

Men i Swahns spalter är de oskyldiga ”soldater” som ”försvarar stålverket” i Mariupol.

 

Azov och attacken på romerna

Har Swahn ens nämnt om att Azovbataljonen nämns i ”en rapport från det amerikanska utrikesdepartementet från 2018 (som) visade att rörelsens milis `attackerade och förstörde ett romskt läger i Kiev efter att dess invånare inte svarade på sitt ultimatum att lämna området inom 24 timmar´, enligt den lokala polisen”?

När statskuppen ägde rum i Kiev 2014 fanns det åtminstone några journalister som beskrev den ukrainska fascismen vad den representerade. Men gradvis, säger CNN-journalistens källor har den, som i Swahns fall gradvist falnat och nu beskrivs som enbart ”soldater” offer för en brutal rysk invasion. En förenklad och simpel beskrivning av situationen där bödeln förvandlas till offer i svenska medier.

 

Ett exempel på utländsk rekrytering från 2014-2022


Azov och internationell rekrytering av fascister

“Sedan den bildades har Azovrörelsen rekryterat vita supremacist-motiverade utländska krigare för att slåss i Ukraina, enligt experter. Rysslands fullskaliga invasion av landet, och Zelinskis uppmaning till utländska frivilliga att gå med i kampen, har väckt oro för radikalisering i kriget”, skriver Lister.

Han citerar Colin P. Clarke, senior stipendiat vid Soufan Center, en New York-baserad ideell utrikespolitisk forskningsorganisation.

”Min oro är att människor, särskilt extremhögerextremister i Europa, skaffar sig stridserfarenhet och träning i Ukraina och sedan använder det för terroristattacker i Europa”, säger Clark.

År 2020 rapporterade webbportalen Buzzfeed att Ukraina deporterade två medlemmar av den USA-baserade nynazistiska gruppen Atomwaffen Division som försökte skaffa sig stridserfarenhet med Azov.

Det ironiska är inte att Lister är orolig för Azovbataljonen. Hans verkliga oro är att Putin kan använda den nazistiska Azovbataljonen som en förevändning för att berättiga kriget i Ukraina.

Som Swahn på DN.

Och `Swahnar´ finns det en uppsjö av i dagens medievärld i Sverige där ”Linjen” en gång för alla är utstakad av den politiska eliten i Rosenbad och Bryssel samt ägarna av landets medier och där nazister är reducerade till enkla ”soldater”. Att det vapenindustriella komplexet, lett av Wallenberggruppen har MYCKET STORA INTRESSEN av ”bra förbindelser med Kiev” (läs pungslå svenska skattebetalare) begriper i dag svenska folket och i synnerhet våran halv miljon av fattigpensionärer som faktiskt byggt upp det här landet.

Journalistik?

Det pågår ett krig i Europa. Men bara en sida kommer till tals och källor är ett förbjudet ord. Och då kan det bli som i Swahns fall.

 

[1] https://www.dn.se/varlden/rysk-ambassad-beklagar-att-azovsoldater-fick-for-latt-dod/

[2] https://cnnespanol.cnn.com/2022/03/29/batallon-azov-ultraderecha-ucrania-orix/

[3] https://youtu.be/80RoAjzpCI4 (Det är möjligt att CNN-reportern har misstagit sig på Oslo och Köpenhamn).

 

E-post: dickema@gmail.com

Blog: https://dickema24.blogspot.com/?m=0

Facebook: https://www.facebook.com/dick.emanuelsson.3

YouTube: https://youtube.com/c/DickEmanuelsson

Vimeo: https://vimeo.com/dickmirian

Twitter: @EmanuelssonDick

Telegram (sve): https://t.me/dickema51

Telegram (esp): https://t.me/dickem