Translate

måndag 29 augusti 2022

Ukrainas ”motoffensiv” som inte ens blev en Phyrruseger

 

Ukraina har mobiliserat men motoffensiven har misslyckats på fyra av fem frontavsnitt, enligt det ryska försvarsdepartementet. De ukrainska trupperna har dragit sig tillbaka till sina ursprungliga ställningar. (Arkivbild)


Ukrainas ”motoffensiv” som inte ens blev en Phyrruseger

2022-08-29 / I juli månad förkunnade Zelinskis krigsminister med brösttoner att han stod i begrepp att ha mobiliserat en miljon soldater som skulle inleda en motoffensiv i söder, kallad ”Kherson-offensiven” och att regionen skulle vara befriad i slutet av augusti. En tid senare tvingades ministern förklara sitt uttalande med att han gjorde det på engelska som inte är hans modersmål varför han hade blivit missförstådd.

Nu är vi definitivt i slutet av augusti och den 480 kilometer långa östfronten rämnar på alla fronter för Xelinski och hans för kriget ansvarige minister.

Och det har inte gått bra med den utlovade ”motoffensiven” som inleddes i lördags och som sammanfattade i morse av den pro-ukrainska kanalen ”Resident” som publicerade en kort notis med rubriken: ”Motoffensiven är inställd...”.

Publicerandet om 'motoffensiven' av bland annat den biträdande chefen för Odessas regionala militärförvaltning, Aleksey Matsulevich, som ”officiellt” meddelade att striderna om Cherson hade börjat, tog snabbt bort sitt inlägg om detta på sin Telegram-kanal och fick en reprimand av presidentens kansli; Alla tjänstemän är förbjudna att kommentera de väpnade styrkornas agerande före ett officiellt uttalande, var budskapet.

Det ryska försvarsministeriet å sin sida uppger  att de ukrainska trupperna, efter att ha försökt en offensiv i Nikolaev- och Cherson-regionerna i tre riktningar, led stora förluster.

 • 26 ukrainska stridsvagnar och 23 infanteristridsfordon förstördes,
 • Två Su-25 attackflygplan sköts ner och upp till 500 militärer eliminerades.
 • Ukraina försökte använda sitt återstående stridsflyg, som det bör göra i en planerad motoffensiv, men hittills har de förlorat ALLT!

Video: från arkivet från en tidigare ”motoffensiv”. 

Det ryska kommunistpartiet organiserar sig underjordiskt i Kharkov


2022-08-28 / Ryska Federationens Kommunistiska Parti informerar att dess olika underjordiska grenar av kommunistpartiet i Kharkov-regionen kommer att börja verka i de befriade territorierna i regionen.  Ukrainas kommunistiska partis verksamhet har varit förbjuden under lång tid.  Men i de territorier som befriats från nazisterna förändras situationen.

 


Nytt dråpslag mot USA och EU: BRICS backar Ryssland mot västs sanktioner!

2022-08-28 / ▪️ Presidenten för BRICS-ländernas internationella forum, Purnima Anand, (Indien) underströk i ett uttalande att Brasilien, Indien, Kina och Sydafrika öppnar upp för Ryssland för att Moskva ska övervinna konsekvenserna av västs sanktioner.

 ▪️ Anand betonade att utvecklingen av handeln mellan länderna i blocket, där deras nationella valutor används och inte dollarn, kommer innebära att konsekvenserna av restriktionerna blir lindrigare.

 ▪️ Under de senaste fyra decennierna har det kommersiella utbytet mellan Moskva och New Delhi femdubblats.  Trots påtryckningar från USA fortsätter Indien att upprätthålla en neutral hållning till konflikten i Ukraina och fortsätter att samarbeta med Ryssland på olika ekonomiska områden.

Landet är tillsammans med Kina den stora kunden av rysk olja, gas och kol som EU-kommissionen har upphört att importera och som den i stället köper via. . . bland andra INDIEN!

Det behövs inte mycket intelligens för att begripa att vad EU-kommissionen sysslar med är Grönköpings bank.

 IAEA-delegation på väg till kärnkraftverket Zaporozhye

2022-08-28 / ☢ Det Internationella Atomenergiorganet IAEA:s delegation använder till kärnkraftverket i Zaporozhye denna vecka. De ukrainska artilleribombardemanget och USA:s och EU:s intriger för att stoppa den har dessbättre misslyckats. Delegationen leds av IAEA:s generaldirektör Rafael Grossi.

 

Det Internationella Atomenergiorganet IAEA:s delegation 


Nya ukrainska artilleribombningar i närheten av kärnkraftverket!!!

2022-08-28 / Ukraina har genomfört ett nytt massivt bombanfall mot staden Energodar. Som ett resultat av beskjutningen uppges det att nya offer har skördats i de totalt fyra artilleriangreppen som registrerades i ett bostadsområde, enligt stadens myndigheter.

Men Zelinski fortsätter hävda att det är ryssarna som skjuter på varandra.

Mannen i Kiev blir allt seriösare för varje raket han beordrar att avlossas.

 Video:
Ukrainsk kamikazedrönare nedskjuten över Zaporozhye kärnkraftverk!

2022-08-28 / Enligt staden Energodars myndigheter rapporterades att dess syfte var en lagringsanläggning för använt kärnbränsle, skriver den kvinnliga kollegan Irina (@IrinaMar1004_Z) på sin Telegramkanal.

Är Zelinski besatt av att med alla medel stoppa den Internationella Atomenergiorganet IAEA:s besök i början av nästa vecka?
Ukrainare återvänder till de befriade områdena!

När får vi se detta i DN & Svt?

2022-08-28 / Antalet ukrainare som återvänder till Zaporozhye-regionen från de ukrainskt kontrollerade territorierna har ökat kraftigt, uppger chefen för den regionala administrationen Jevgenij Balitskij.

Enligt denne informerar sig folk sig om den verkliga situationen i sina hemstäder och städer och bestämmer sig för att återvända hem.

Det är en enorm kö för att komma in i de befriade områdena från Ukraina genom checkpointen vid Vasilyevka.

Det är samma region där kärnkraftverket beskjuts av Kievregimen dagligen. Men trots det är det uppenbart att människorna väljer att vända Zelinski ryggen, vilket vi inte tror kommer uppmärksammas i Dagens Nyheter eller de korporativa medierna.

 VIDEO:
Ukrainska armén🇺🇦 bombade i kväll söndag staden Energodar i Donbass där kärnkraftverket är beläget!

2022-08-28 / Träffar som registrerats i ett bostadshus bevisar att bostadsområden fortsätter att bombas.

Civilbefolkningen i staden kräver i en namninsamling att det Internationella Atomenergiorganet IAEA kräver ett stopp för artilleribeskjutningarna av både staden som kärnkraftverket. Ann Linde tiger.

Ett besök av IAEA är planerat till början av denna vecka, ett besök som Zelinski har gjort allt för att sabotera genom bombningarna.


VIDEO:
Nya ukrainska raketer mot kärnkraftverket

2022-08-28 / De här bilderna visar att de ukrainska granaterna och raketerna faller mycket nära kraftenheterna i Zaporozhye Nuclear Power Plant under rysk kontroll.

Men Zelinski påstår att ryssarna skjuter på sig själva; de ”externa” ryssarna mot de ”interna'.

Ann Linde; räcker det inte ditt spektakel med den självutnämnde pajasen som utnämnde sig själv den 23 januari 2019 på ett apellmöte i centrala Caracas till ”Venezuelas legitime president” och som nu förmodligen kommer ställas till svars för sin miljardstöld av Venezuelas egendomar i maskopi med Trump & Biden.

Idag vänder Guaidos främste allierade och 'duttige idiot', Colombia han ryggen medan Venezuela registrerar ekonomiska framgångar.

Allt hänger ihop, Linde och alla de som påstod sig vara ”socialister” men som satte dolken i ryggen på det venezuelanska folket när det som bäst behövde det, kanske nu kan komma till ett uppvaknande. Bland dem Vänsterpartiets ledning med den främste knivdragaren mot Venezuela, jonas sjöstedt som till och med gick så långt att han på fullt allvar hävdade att det militärindustriella komplexets USA är ”mer demokratiskt än Venezuela”.

Är det den svenska socialdemokratins nya strategiska allierade, efter att ha vänt tredje världens kämpande folk ryggen nu i stället NATO efter ha allierat sig med och ansökt om medlemskap i krigsalliansen NATO?

Skulle Olof Palme ha känt sitt parti, SAP? Jag tror inte det.

Dick Emanuelsson
Ericsson avvecklar sin verksamhet i Ryssland

2022-08-29 / Det svenska bolaget Ericsson kommer gradvis att avveckla sin verksamhet i Ryssland under de kommande månaderna, skriver Reuters.

I april avbröt bolaget sin verksamhet i landet på obestämd tid och gav sina anställda betald ledighet. Bolaget har cirka 400 anställda och uppger nu att man kommer att stötta dem ekonomiskt. Även det finska bolaget Nokia planerar att avveckla det mesta av sin verksamhet i Ryssland fram till årsskiftet.

Ja, ja. Ryssarna exporterar olja, gas och kol som aldrig förr till Kina och Indien. Och nu kommer med all sannolikhet Huawei bli Herre på Täppan på den ryska marknaden för 150 miljoner invånare.

Huvudkrymparligan får allt fler medlemmar och Ryssland allt fler företag som blir nationaliserade i en fart som skulle gjort Lenin och Stalin avundsjuka.
”Du (som europé) kommer att bli fattig. Och du kommer att gilla det. Eftersom vi alla stöder frihet för ukrainska nynazister”!

”Hela vägen till Odessa”

Av Pepe Escobar

2022-08-28 / Detta är en automatiserad översättning till svenska som duger för denna utmärkta sammanfattning om det politiska och militära perspektivet för Ukraina och ett antal före detta sovjetrepubliker. Originalversionen på engelska finns på en länk som ägaren till Facebook och dennes uppdragsgivare i Pentagon inte tillåter.

Sök därför på ”All the Way to Odessa” och du kommer hitta originalversionen.

Pepe Escobar är en brasiliansk journalist och författare, oerhört välrenommerad och beundrad i Latinamerika och Karibien, men svartlistad av CIA och den psykologiska mediala krigföringens banérförare, som Facebook. Hans texter på spanska kan läsas på den spanska legendariska portalen REBELION på följande länk:

https://rebelion.org/autor/pepe-escobar/

(D.E.).

 

”Hela vägen till Odessa”

Av Pepe Escobar

När den eurasiska integrationen kommer att bli en ännu starkare vektor kommer den ryska diplomatin att befästa det nya normala.

Dmitrij Medvedev, som njuter av sitt unplugged jag, har fastställt lagen om den särskilda militära operationen (SMO). Han bekräftade rakt ut att det finns ett ”ett och ett halvt” scenario: antingen att gå hela vägen, eller en militärkupp i Ukraina följt av att erkänna det oundvikliga. Inget tertium gäller.

Det är så skarpt som det kan bli: ledarskapet i Moskva gör det mycket tydligt, för intern och internationell publik, den nya affären består i långsam tillagning av Kiev-racketen i en massiv kittel samtidigt som den polerar sin status som finansiellt svart hål för det kollektiva väst. Tills vi når kokpunkten – vilket kommer att bli en revolution eller en putsch.

Parallellt kommer The Lords of (Proxy) War att fortsätta med sin egen strategi, som går ut på att plundra ett försvagat, rädd, Europa och sedan klä ut det till en parfymerad koloni för att hänsynslöst utnyttjas till illamående av den imperialistiska oligarkin.

Europa är nu en skenande TGV – minus de nödvändiga Hollywood-produktionsvärdena. Förutsatt att den inte går av spåret – ett tråkigt förslag – kan det så småningom anlända till en järnvägsstation som heter Agenda 2030, The Great Narrative eller någon annan Nato/Davos valör du jour.

Som det ser ut är det anmärkningsvärda hur den ”marginella” ryska ekonomin knappast svettades för att ”sätta stopp för överflödet” i den rikaste regionen på planeten.

Moskva hyser inte ens tanken att förhandla med Bryssel eftersom det inte finns något att förhandla om – med tanke på att ynkliga eurokrater bara kommer att kastas bort från sin zombifierade stat när de fruktansvärda socioekonomiska konsekvenserna av ”slutet på överflöd” slutligen kommer att översättas till bönder med högaffel strövar runt på kontinenten.

Det kan vara eoner bort, men oundvikligen kommer den genomsnittlige italienaren, tysken eller fransmannen att koppla ihop punkterna och inse att det är deras egna ”ledare” - nationella ogiltigheter och mestadels ovalda eurokrater - som banar vägen till fattigdom.

Du kommer att bli fattig. Och du kommer att gilla det. Eftersom vi alla stöder frihet för ukrainska nynazister. Det tar begreppet ”mångkulturellt Europa” till en helt ny nivå.

Det skenande tåget kan naturligtvis svänga av spåret och störta ner i en alpin avgrund. I det här fallet kan något räddas från vraket - och ”rekonstruktion” kan stå på korten. Men rekonstruera vad?

Europa kunde alltid rekonstruera ett nytt rike (kollapsade med en smäll 1945); ett mjukt rike (uppfört i slutet av andra världskriget); eller bryt med tidigare misslyckanden, sjung ”I'm Free” - och anslut till Eurasien. Satsa inte på det.

Få tillbaka de där Tauriska länderna

SMO kan vara på väg att radikalt förändras – något som kommer att driva de redan aningslösa invånarna i US Think Tankland och deras eurovasaller ännu mer amok.

President Putin och försvarsminister Shoigu har gett seriösa tips, det enda sättet för smärtratten är upp – med tanke på de växande bevisen på terrorism inom ryskt territorium; det vidriga mordet på Darya Dugina; non-stop beskjutning av civila i gränsregioner; attacker på Krim; användning av kemiska vapen; och beskjutningen av Zaporizhzhia kraftverk ökar risken för en kärnkraftskatastrof.

Den senaste tisdagen, en dag innan SMO slutförde sex månader, skrev Krims permanenta representant i Kreml, Georgij Muradov, allt utom.

Han betonade nödvändigheten av att ”återintegrera alla Tauriska länder” - Krim, norra Svarta havet och Azovska havet - till en enda enhet så snart som ”under de närmaste månaderna”. Han definierade denna process som ”objektiv och efterfrågad av befolkningen i dessa regioner.”

Muradov tillade, ”med tanke på inte bara strejkerna på Krim, utan också den kontinuerliga beskjutningen av kärnkraftverket Zaporizhzhia, dammen i Kakhovka-reservoaren, fredliga anläggningar på Rysslands territorium, DNR och LNR, finns det alla förutsättningar för att kvalificera sig Banderitregimens agerande som terrorist.”

Slutsatsen är oundviklig: ”den politiska frågan om att ändra formatet för den särskilda militära operationen” kommer in på dagordningen. När allt kommer omkring har

Washington och Bryssel ”redan förberett nya anti-Krim-provokationer av NATO-Bandera-alliansen”.

Så när vi undersöker vad ”återställandet av Taurias länder” innebär, ser vi inte bara konturerna av Novorossiya utan framför allt att det inte kommer att finnas någon säkerhet för Krim – och därmed Ryssland – i Svarta havet utan att Odessa blir rysk om igen. Och det, utöver det, kommer att lösa Transnistrien-dilemmat.

Lägg till det Kharkov – huvudstaden och det främsta industricentrumet i Greater Donbass. Och naturligtvis Dnipropetrovsk. De är alla SMO-mål, hela kombinationen ska senare skyddas av buffertzoner i Chernihiv och Sumy oblaster.

Först då skulle SMO:s ”uppgifter” – som Shoigu kallar dem – förklaras uppfyllda. Tidslinjen kan vara åtta till tio månader – efter en paus under General Winter.

När den turboladdade SMO:n rullar på är det givet att Empire of Chaos, Lies and Plunder kommer att fortsätta att stödja och beväpna Kiev-racketen tills Kingdom Come – och det kommer att gälla särskilt efter återkomsten av Odessa. Det som är oklart är vem och vilket gäng som kommer att finnas kvar i Kiev som utger sig för att vara det styrande partiet och göra specialerbjudanden för Vogue samtidigt som de på rätt sätt uppfyller massan av imperialistiska diktat.

Det är också givet att CIA/MI6-kombinationen nonstop kommer att förfina konturerna av ett massivt gerillakrig mot Ryssland på flera fronter – fullproppad med terrorattacker och alla möjliga provokationer.

Men i den större bilden är det den oundvikliga ryska militära segern i Donbass och sedan ”alla Tauriska länder” som kommer att träffa det kollektiva väst som en dödlig asteroid. Den geopolitiska förnedringen kommer att bli outhärdlig; för att inte tala om den geoekonomiska förödmjukelsen för det vasalliserade Europa.

När den eurasiska integrationen kommer att bli en ännu starkare vektor kommer den ryska diplomatin att befästa det nya normala. Glöm aldrig att Moskva inte hade några problem med att normalisera relationerna, till exempel med Kina, Iran, Qatar, Saudiarabien, Pakistan och Israel. Alla dessa aktörer, på olika sätt, bidrog direkt till Sovjetunionens fall. Nu – med ett undantag – är de alla fokuserade på The Dawn of the Eurasian Century.


Zelensky erbjuder Europa dela med sig av Ukrainas energi och mineraler som han idag inte förfogar över

 

"Litium i krigszonen" var det kanske fram tills 24 februari i år, men i dag är en stor del av reserverna inom Folkrepubliken Luhansk´ och Donetsk´ territorium.


Zelensky erbjuder Europa dela med sig av Ukrainas energi och mineraler som han idag inte förfogar över

Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA-HONDURAS / 2022-08-29 / Kiev har förlorat 35 % av Ukrainas elproduktion i form av sol-, vind- och den termiska energikapaciteten. Av Ukrainas för världen strategiska mineraler så som litium, titan eller uran återfinns 90 % i Donbass där 75 % står under Folkrepublikernas Donetsks, Luhansk och rysk kontroll. Så vad återstår då mer än tomma löften för den politiskt bipolära europeiska kontinenten?

I dag (måndag 29 augusti) har Ukrainas president, Volodymyr Zelensky, erbjudit sig att dela energi med Europa, som är fast i en energikris. Zelenski har vänt sig till en grupp franska affärsmän, medlemmar av Business Movement och via dem bett Frankrike att skära av de ekonomiska banden med ryssarna. Han har också hyllat sitt lands energiresurser och föreslagit att exportera el till länder som kommer att behöva den i vinter och listat de sällsynta metallerna som finns tillgängliga, uppger den kubanske militäranalytikern Wofnon på sin webb [1].

Och denne kuban raljerar med Zelinskis löften och punktar upp vilka energislag och mineraler Ukraina förfogar över, eller rättare sagt förfogade över innan statskuppen i februari 2014: 

 • Ukraina producerar 19,73 miljarder kubikmeter gas, hälften av vad Spanien förbrukar. Har lika stor befolkning som Ukraina vilket betyder att Ukraina måste importera gas.
 • När det gäller elektricitet, producerar Ukraina 115 % av vad det förbrukar. Därför kan det exportera endast 15 %. Det finns en liten detalj som Zelensky glömde att förklara för de franska affärsmännen, som alla väntar på att kunna återvända till Ryssland och de delar som kommer att vara Rysslands efter konflikten.
 • Det här är den lilla detaljen, uppdaterad den 12 augusti 2022:
 • Ryssland har lagt beslag på 35 % av Ukrainas elproduktion. Enligt Forbes finns 35 % av Ukrainas elproduktion i de nu befriade områdena i Ukraina.
 • Ukraina förlorade 30 % av sin solenergi, mer än 90 % av vindproduktionen och mer än 50 % av den termiska kapaciteten.
 • Det finns fem stora kraftverk i det ukrainska territoriet som ockuperats av Ryska federationen sedan 24 februari: Zaporizhzhia NPP, DTEK Zaporizhia TPP, Kakhovskaya HPP, Vugleghirskaya TPP och DTEK Luhansk TPP. Den totala sammanlagda kapaciteten för dessa kraftverk är cirka 14 GW. Detta utan att beakta stadsvärmekraftverk och sol- och vindkraftverk. Den totala kapaciteten för det ukrainska energisystemet är mer än 50 GW.
 • Ytterligare fyra kraftverk finns inom 20 km från frontlinjen: DTEK Kryvorizka TPP, DTEK Kurakhivska TPP, Zmiivska TPP och Slovianska TPP. Dess totala kapacitet är cirka 8 GW.
 • Kapaciteten hos kärnkraftverket Zaporizhzhia är mer än 6 GW. Det är det största kärnkraftverket i Europa och det nionde i världen.


Om mineraler och andra saker sa han, och jag citerar:

Den ukrainske presidenten har bett Frankrike att skära de ekonomiska banden med ryssarna. Han har också hyllat sitt lands energiresurser och föreslagit att exportera el till länder som kommer att behöva den i vinter och listat de sällsynta metallerna som finns tillgängliga: litium, titan, uran. . . , rapporterar Le Journal du Dimanche.

”Trots kriget kan vi ansluta till europeiska nätverk. Vi är beredda att förse Europa med billig el, mycket billigare än det nuvarande marknadspriset”, sa Zelinski.

Och Wofnon dräper den ukrainska charlatanen med följande sats:

”Nittio procent (90 %) av vad Zelinski säger finns i Donbass, och där, där dessa mineraler utvinns, är 75 % under rysk kontroll. Den här killen är en förstklassig försäljare av dimridåer”!

[1] https://iwwz.org/2022/08/29/tom187/