Translate

måndag 29 augusti 2022

Zelensky erbjuder Europa dela med sig av Ukrainas energi och mineraler som han idag inte förfogar över

 

"Litium i krigszonen" var det kanske fram tills 24 februari i år, men i dag är en stor del av reserverna inom Folkrepubliken Luhansk´ och Donetsk´ territorium.


Zelensky erbjuder Europa dela med sig av Ukrainas energi och mineraler som han idag inte förfogar över

Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA-HONDURAS / 2022-08-29 / Kiev har förlorat 35 % av Ukrainas elproduktion i form av sol-, vind- och den termiska energikapaciteten. Av Ukrainas för världen strategiska mineraler så som litium, titan eller uran återfinns 90 % i Donbass där 75 % står under Folkrepublikernas Donetsks, Luhansk och rysk kontroll. Så vad återstår då mer än tomma löften för den politiskt bipolära europeiska kontinenten?

I dag (måndag 29 augusti) har Ukrainas president, Volodymyr Zelensky, erbjudit sig att dela energi med Europa, som är fast i en energikris. Zelenski har vänt sig till en grupp franska affärsmän, medlemmar av Business Movement och via dem bett Frankrike att skära av de ekonomiska banden med ryssarna. Han har också hyllat sitt lands energiresurser och föreslagit att exportera el till länder som kommer att behöva den i vinter och listat de sällsynta metallerna som finns tillgängliga, uppger den kubanske militäranalytikern Wofnon på sin webb [1].





Och denne kuban raljerar med Zelinskis löften och punktar upp vilka energislag och mineraler Ukraina förfogar över, eller rättare sagt förfogade över innan statskuppen i februari 2014: 

  • Ukraina producerar 19,73 miljarder kubikmeter gas, hälften av vad Spanien förbrukar. Har lika stor befolkning som Ukraina vilket betyder att Ukraina måste importera gas.
  • När det gäller elektricitet, producerar Ukraina 115 % av vad det förbrukar. Därför kan det exportera endast 15 %. Det finns en liten detalj som Zelensky glömde att förklara för de franska affärsmännen, som alla väntar på att kunna återvända till Ryssland och de delar som kommer att vara Rysslands efter konflikten.
  • Det här är den lilla detaljen, uppdaterad den 12 augusti 2022:
  • Ryssland har lagt beslag på 35 % av Ukrainas elproduktion. Enligt Forbes finns 35 % av Ukrainas elproduktion i de nu befriade områdena i Ukraina.
  • Ukraina förlorade 30 % av sin solenergi, mer än 90 % av vindproduktionen och mer än 50 % av den termiska kapaciteten.
  • Det finns fem stora kraftverk i det ukrainska territoriet som ockuperats av Ryska federationen sedan 24 februari: Zaporizhzhia NPP, DTEK Zaporizhia TPP, Kakhovskaya HPP, Vugleghirskaya TPP och DTEK Luhansk TPP. Den totala sammanlagda kapaciteten för dessa kraftverk är cirka 14 GW. Detta utan att beakta stadsvärmekraftverk och sol- och vindkraftverk. Den totala kapaciteten för det ukrainska energisystemet är mer än 50 GW.
  • Ytterligare fyra kraftverk finns inom 20 km från frontlinjen: DTEK Kryvorizka TPP, DTEK Kurakhivska TPP, Zmiivska TPP och Slovianska TPP. Dess totala kapacitet är cirka 8 GW.
  • Kapaciteten hos kärnkraftverket Zaporizhzhia är mer än 6 GW. Det är det största kärnkraftverket i Europa och det nionde i världen.


Om mineraler och andra saker sa han, och jag citerar:

Den ukrainske presidenten har bett Frankrike att skära de ekonomiska banden med ryssarna. Han har också hyllat sitt lands energiresurser och föreslagit att exportera el till länder som kommer att behöva den i vinter och listat de sällsynta metallerna som finns tillgängliga: litium, titan, uran. . . , rapporterar Le Journal du Dimanche.

”Trots kriget kan vi ansluta till europeiska nätverk. Vi är beredda att förse Europa med billig el, mycket billigare än det nuvarande marknadspriset”, sa Zelinski.

Och Wofnon dräper den ukrainska charlatanen med följande sats:

”Nittio procent (90 %) av vad Zelinski säger finns i Donbass, och där, där dessa mineraler utvinns, är 75 % under rysk kontroll. Den här killen är en förstklassig försäljare av dimridåer”!

[1] https://iwwz.org/2022/08/29/tom187/