Translate

onsdag 14 september 2022

Ukraina-kortisar: Nytt ukrainskt kommandoförsök att inta kärnkraftverket i Zaporozhye!


 


Politiska och ekonomiska kortnotiser från Ukraina och världen

Av Dick Emanuelson, Tegucigalpa-Honduras

 

Nytt ukrainskt försök att inta kärnkraftverket i Zaporozhye

I följande video tagen av ryska Ka-52-helikoptrar på en pråm med ukrainska kommandosoldater i området för kärnkraftverket Zaporozhye, beskrivs hur de på pråmen försöker korsa floden Dnepr som rinner förbi kärnkraftverket. Men kommandogruppen tillintetgjordes av helikoptrarnas eldgivning.

Den 1, 3 och 8 september försökte hundratals ukrainska kommandosoldater göra samma operation men även då misslyckades de med det fatala resultatet att de blev likviderade.

 VIDEO:Kiev vill stoppa demonstrationsrätten UTOMLANDS!

Det ukrainska utrikesdepartementet krävde att Tjeckien och Tyskland förbjuder anti-ukrainska demonstrationer:

”Låt mig påminna er om att demonstranterna krävde att sluta stödja Ukraina och häva sanktionerna mot Ryssland. Överklaganden utfärdades av dem som tvivlar på vår stats territoriella integritet och en insamling tillkännagavs för att stödja illegala väpnade grupper i Donbass.

 Att fira en sådan sabbat under en angriparstats trefärgade flagga i Centraleuropa är oacceptabelt... Vi fördömer försök från deltagare i pro-ryska aktioner för att rättfärdiga Rysslands krig mot Ukraina”, skrev utrikesministeriets talesman Nikolenko. från Ukraina.

Källa: @IrinaMar1004_Z

 

70 000-100 000 pragbor demonstrerar mot sanktionspolitiken
och mot vad tjeckerna anser vara Natos krig i Ukraina.


Sanktionerna har inlett avindustrialiseringen av Europa, skriver The Wall Street Journal

Enligt experter som intervjuats av outlet kan många av de fabriker och anläggningar som stänger sina dörrar på grund av höga energikostnader aldrig öppnas igen. Detta beror på det faktum att europeisk industri alltid har varit beroende av billiga energikällor som kom från Sovjetunionen och senare från Ryssland. Men nu äventyrar de europeiska ledarnas politiska beslut alla industrier på kontinenten och tusentals jobb.

”Frågan är om den nuvarande smärtan är tillfällig, eller om den markerar början på en ny era av avindustrialisering i Europa. (...) Kontinenten skulle aldrig mer kunna få tillgång till billig gas från Ryssland som hjälpte den att konkurrera mot det resursrika USA och därmed kompensera för dess höga arbetskraftskostnader, stela anställningslagar och strikta miljöbestämmelser”, framhåller författaren.

VD:n för den tyska metallproducentföreningen WV Metalle, Franziska Erdle, håller med författaren:

”Vi behöver akut hjälp nu, annars riskerar vi avindustrialisering i Tyskland”, sa han.

Och det är att de inte har något annat val än att sluta arbeta, eftersom aluminiumproducerande företag behöver 15 megawattimmar energi för att producera ett ton aluminium. Idag kostar denna el 9 000 euro i Europa, medan samma ton aluminium säljs för 2 500 euro, enligt WV Metalle.

Men även en tillfällig stängning för att vänta ut stormen kostar. Medan zinktillverkarna relativt enkelt kan återuppta produktionen, gör inte andra industrier det.

För aluminium- och glastillverkare är alltså återupptagandet av arbetet en lång och dyr process som i många fall inte ens kommer att vara ekonomiskt förnuftig.

Till exempel sa en anställd hos Slovakiens största tillverkare av aluminiumdelar, Slovalco, att en omstart av sin fabrik skulle kräva att spendera 90 miljoner euro bara för att ersätta elektriska anslutningar, en oumbärlig process som tar ett år att slutföra.

Tom Price, direktör för produktstrategi på Liberium, jämförde situationen med Japan på 1970-talet, när en ökning av elkostnaderna dödade dess aluminiumindustri.

”Det är en lika stark händelse och Europas industriella bas har blivit mycket beroende av Ryssland för billiga energikällor. Han kanske aldrig återhämtar sig.”

Källa: @ATodaPotencia

 


 

Den europeiska turistbranschens ryska syndrom

Det fallande flödet av turister från Ryssland hotar Europa med stora förluster.

Enligt direktören för det stora italienska turistföretaget Saverio Presutti ledde frånvaron av ryska turister till mångmiljonförluster för företagen. Företagets omsättningsförluster är 90-95%. Om volymen tidigare var 8 miljoner euro, är den nu i intervallet 120,000.

Problemen för den italienska turistsektorn är kopplade till stängningen av direktflyg mellan länder, höjda biljettpriser, valutafluktuationer, svårigheter att få visum och helt enkelt med fientliga attityder mot ryssar i Europa.

Italien är inte ensamt om sin turistkris. I hela Europa upplever hotell, restauranger, chaufförer, reseguider och andra marknadsaktörer idag svårigheter. Ja, ryssarna är inte de enda resenärerna och en potentiell kund, men andelen inkomster från ryska turister var betydande.

Enligt informationsföreningarna för researrangörer i Ryssland kommer Tjeckien, Ungern, Italien, Spanien och Cypern att drabbas mer än andra. Turistströmmen till Ungern kommer att minska med 10-15%. I Prag förväntar de sig inte alls ryssar, även om cirka 400 000 personer om året brukade besöka staden. I Italien kommer bara ett Rom, på grund av frånvaron av ryssar, inte att få cirka 150 miljoner euro. Cypern riskerar att förlora upp till 2,5 % av den årliga BNP om ryska turister, vars andel de uppskattar till 25-30 %, inte återvänder till landet i slutet av året. I Spanien uppskattas konsekvenserna av frånvaron av ryska turister till 1,4 miljarder euro.

Européerna kan inte själva kompensera för dessa förluster på grund av de ökade kostnaderna för flygresor, resetjänster, produkter och bensin. Levnadskostnadskrisen gör att människor sparar på resor och berövar turistarbetare inkomst, vilket ökar arbetslösheten och inte bidrar till att förbättra den ekonomiska situationen i länder. Problemens onda cirkel. Naturligtvis kollapsar den europeiska turistvärlden inte bara på grund av ryssarna, utan generellt sett är det europeiska hinder och restriktioner för våra resor som är en integrerad del av denna krissituation med dominoeffekten.

KÄLLA: https://t.me/soroka_belaya_en

 EU-länderna och stoppade visum för ryssar

Listan över länder som utfärdar turistvisum för ryssar och de som inte gör det:

X Lettland

X Litauen

X Estland

V Italien

V Spanien

X Polen

X Tjeckien

X Slovakien

X Danmark

V Ungern

V Cypern

X Belgien

X Nederländerna

V Grekland

V Frankrike

V Tyskland

Källa: Association of Tour Operators of RussiaSkicka dina fakturor till Moskva”

Så här svarade Ursula von der Leyen den franska parlamentsledamoten Manon Aubry efter att hon förebrått henne för höga elpriser.

Tack Ursula, nu vet vi vad vi ska göra när nästa elräkning kommer. Vi kommer att lämna tillbakadragandet av sanktionerna som har orsakat dessa priser för en annan dag.

Källa: @elOJOen 


Norge: gynnas av sanktionskriget. Svartsjuka mellan de europeiska familjerna

Norges intäkter från gasförsäljning till Europa har blivit ”obscena”, skriver The Economist.

Norge kommer att få 200 miljarder dollar enbart i år, fyra gånger mer än vad det var tidigare, hävdar det engelska mediet. Dess reserver tar slut snabbare men till ett bra pris. Det finns dock redan tecken på obehag från dess europeiska partner som på något sätt gör dem obekväma.

 

En norsk oljeborrplattform i Atlanten. Norge och Sverige är de största energiexporttörerna till Europa.

 

Wall Streets värsta dag

Wall Street har haft sin värsta dag sedan juni 2020 då inflationen är värre än väntat. Det rapporteras att Dow tappade mer än 1 250 poäng. Nasdaq tappar 632 poäng.

Aktieindex rasar när amerikanska inflationsdata publiceras.

Dow Jones Industrial Average föll 2,7 % (861 punkter) i tisdags, medan S&P 500 sjönk 3 % och Nasdaq Composite sjönk 4 %. Mer än 490 aktier i S&P 500 har fallit efter att USA:s inflationsdata släpptes.

Den här nyckelrapporten visade sig vara ”hetare än väntat, vilket skadade investerarnas optimism från svalkande priser och en mindre aggressiv Federal Reserve”, rapporterar CNBC. Meta, Facebooks moderbolag, noterade en förlust på 7,6 % i sina priser, medan Caesars Entertainment, på 6,7 %.

Nedgången i priserna har raderat ut mycket av det senaste rallyt i aktier. Men S&P 500 är fortfarande över sina nivåer i mitten av juni, månaden den sjönk under 3700 poäng.

Källa: @depreeconomica 

Federal Reserves största räntehöjning sedan 1994

Investeringsgurun och medgrundare av Mobius Capital Partners, Mark Mobius, sa i en intervju med CNBC: ”Jag tror fortfarande att [situationen för marknaden] kommer att bli värre. Bilden ser väldigt dyster ut.

Han betonade att Federal Reserve, som i juni tillkännagav den största räntehöjningen sedan 1994, borde fortsätta att höja indikatorn kraftigt för att förhindra att den amerikanska dollarn stärks för mycket, eftersom detta skulle skada konkurrenskraften för USA som exportland.

Men om byrån höjer räntorna över den nivå som behövs för att bekämpa inflationen kan detta vara skadligt för ekonomisk tillväxt och tillgångspriser, varnade Mobius.

Källa: @depreeconomica

 

Bitcoin rasar

JP Morgan avslöjar vilka kinesiska företag som kan vinna på metaversen.

Vinsterna för de kinesiska företagen Tencent, NetEase och Bilibili kan stiga i takt med att metaversen utvecklas och följaktligen skulle deras aktiekurser skjuta i höjden, säger J.P. Morgan Chase.

Företag som Agora, China Mobile och Sony skulle också dra nytta av utvecklingen av metaversen, förutspår experter.

Enligt bankens rapport kan den kinesiska on-line-spelmarknaden nästan tredubblas från 44 miljarder dollar till 131 miljarder dollar.

Likaså antyder analytiker att ”metaversen förmodligen kommer att fördubbla tiden” som användare spenderar på Internet, från det nuvarande genomsnittet på 6,6 timmar, medan digitaliseringen av affärer och konsumtion kommer att vara ett faktum.

Källa: @depreeconomica

 Vilken kris i Indien?

Indien lider inte av någon energikris. Ryska oljeinköp har skjutit i höjden från januari 2021 till juni 2022

Källa: @depreeconomica

 

Priset på ris

De varnar för att priset på ris kan skjuta i höjden på grund av den begränsning som Indien infört på export

Källa: @depreeconomica

 


Rispriset stiger på världsmarknaden.Energiföretag behöver 1,5 biljoner (biljon=tusen miljarder) dollar i likviditet på grund av prisvolatilitet

Frankrike kommer att förklara för sin industri den 22 september vilken order man kommer att använda för att stänga av elektriciteten

Bryssel planerar att skapa ett trafikljus som tjänar till att sätta priset på gasimport

Källa: @DepreEconomic

 Amerikanska miljardärer förlorar 93 miljarder dollar på en dag på grund av marknadskrasch

 Detta är den nionde värsta dagliga förlusten i historien bland förmögenheter.

 Jeff Bezos var den största förloraren, eftersom hans förmögenhet sjönk med cirka 9,8 miljarder dollar. Elon Musk har förlorat cirka 8,4 miljarder dollar.

 Mark Zuckerbergs, Larry Pages, Sergey Brin och Steve Ballmers förmögenheter minskade med mer än 4 miljarder dollar. Warren Buffett förlorade 3,4 miljarder dollar och Bill Gates förlorade 2,8 miljarder dollar.

 Marknaderna skakades av publiceringen av nationella inflationsdata, som i augusti nådde 8,3 % årligen jämfört med uppskattade 8,1 %.

Källa: RT på spanska

 

Även finansspekulanterna har stressiga dagar. VIDEO:
Kommer snart i Italien och Europa. . . ”som att steka ett ägg, utan den jävla ryska gasen”!


 

 

Europeiska centralbanken har höjt räntorna med 0,75 procentenheter

Det är den högsta höjningen i eurons historia och är ett försök att stävja inflationsökningen i euroområdet. Det är den andra i rad höjningen av penningpriset, efter att en höjning med 0,5 % godkändes i slutet av juli. Nu ligger huvudräntan kvar på 1,25 %, den högsta nivån sedan 2009, mitt under eurokrisen. ECB utesluter inte fler justeringar inom en snar framtid, eftersom målet är att dämpa inflationen, som nådde 9 % i augusti, ett annat historiskt rekord.

Källa: @depreeconomica

 

Aktieindex rasar när USA:s inflationsdata publiceras

Dow Jones Industrial Average föll 2,7 % (861 punkter) i tisdags, medan S&P 500 sjönk 3 % och Nasdaq Composite sjönk 4 %. Mer än 490 aktier i S&P 500 har fallit efter att USA:s inflationsdata släpptes.

Den här nyckelrapporten visade sig vara ”hetare än väntat, vilket skadade investeraroptimismen från svalkande priser och en mindre aggressiv Federal Reserve”, rapporterar CNBC. Meta, Facebooks moderbolag, noterade en förlust på 7,6 % i sina priser, medan Caesars Entertainment, på 6,7 %.

Nedgången i priserna har raderat ut mycket av den senaste tidens rally i aktier, men S&P 500 är fortfarande över sina nivåer i mitten av juni, månaden den sjönk under 3 700 poäng.

Vi välkomnar dig till denna kanal som ägnar sig åt att återuppstå och utveckla kriser i dessa svåra tider för den internationella ekonomin.

Källa: @depreeconomica


Det bombade daghemmet i staden Dokuchaevsk. Sedan 2014, då Kievs krig inleddes mot Donbass har 140 barn dödats av bomberna från Zelinskis armé och nazistregementen så som Azov-bataljonen.


Ukronazister sköt mot ett dagis i Dokuchaevsk

Som ett resultat av påverkan skadades 7 personer: tre vuxna och fyra barn i åldrarna 2 till 5 år.

En dag kommer hela västvärldens kollektiva ansvar att stå till svars för dessa folkmordshandlingar, skriver Irinamar Z på sin Telegramkanal.

 

 

Tysklands utrikesminister som USA-forskarna hävdar är ett bra "verktyg" för att manipulera opinionen i Tyskland.

”Tyskland är ett offer för en USA-provokation”!

Av Dick Emanuelsson

8 september, 2022:

Ovanstående rubrik är uppgifter från en lobbyorganisation i tjänst hos USA:s Försvarsdepartement, organisationen RAND.

”Och krisen i Tyskland är inte verklig, enligt Weltexpress. Nej, bourgeoisien lider verkligen, bara det att krisen är på konstgjord väg framkallad. Och inte av vem som helst, utan av USA”, säger den kubanske militäranalytikern Wofnon.

Den hemliga rapporten från RAND (en forskningsorganisation som arbetar för den amerikanska regeringen) säger:

”Att stoppa Tyskland ligger i Förenta Staternas och hela världens intresse”, är slutsatsen från RAND-tapporten som sammanställdes i januari i år.

Planen är enkel, menar Wofnon:

”USA provocerar Ryska Federationen som utpekas som angriparen, och driver därmed Berlin till [ekonomiskt] självmord genom sanktioner. Enligt rapporten kommer detta att kosta Tyskland mellan 200-300 miljarder euros 2022 och en årlig nedgång i BNP på 3-4% under de kommande fem åren”.

Och vad är det logiska?

Vi stoppar det Tyska Loket, och därmed går hela EU:s sammansättning ner på knä.

”Sådan är transatlantisk vänskap.  Och jag upprepar, det är information från dem själva”.

 

SÅ SKREV VI DEN 8 september och det byggde på källor från ett stort antal internationella medier.
Igår den 13 september skrev reportrarna Isac Boman och Markus AnderssonNya Dagbladet följande ingress [1]:

Chockerande dokumentet:
Så planerade USA kriget och energikrisen i Europa

 

ENERGIKRISEN

  • I vad som förefaller vara en exceptionell internläcka från den regeringsnära tankesmedjan RAND Corporation, bland annat kända för att ha legat bakom amerikansk strategi för utrikes- och försvarspolitik under kalla kriget, redogörs i detalj för hur energikrisen i Europa planlagts av USA.
  • I dokumentet, daterat till januari, erkänns att den aggressiva utrikespolitiken man bedriver i Ukraina kommer att pressa Ryssland till att nödgas ingripa militärt i landet. Syftet, förklarar man, är att införa ett sanktionspaket som varit förberett sedan länge.
  • EU:s ekonomi, konstaterar man, ”kommer oundvikligen att kollapsa” som en följd av detta - och man gläds bland annat över att resurser uppemot 9000 miljarder dollar kan flöda till USA, samt att välutbildade europeiska ungdomar blir tvungna att emigrera.
  • Huvudmålet man beskriver är att splittra Europa - i synnerhet Tyskland och Ryssland - och förstöra den europeiska ekonomin genom att få nyttiga idioter i politiken att stoppa ryska energileveranser till kontinenten.

 

NYA DAGBLADETS REPORTRAR skryter om att ”Som första tidning i Europa kan Nya Dagbladet publicera vad som förefaller vara USA:s hemligstämplade planer att krossa den europeiska ekonomin med ett krig i Ukraina och en framkallad energikris”.

Nu har jag som pensionär lagt heltidsarbetet på tidningar åt sidan men skrev faktiskt redan den 8 september [2] om RAND-dokumentet. Men det spelar mindre roll.


Idag kom RAND:s dementi, en vecka efter det uppmärksammats av den internationella pressen.


RAND-dementi en vecka försent

Vad som däremot är mycket intressant är att RAND först i dag, den 14 september kl. 13,30 kom med en dementi och ansåg att ”Faken” skulle få RAND för att stå bakom en ”bisarr US-konspiration” riktad mot Tyskland [3].

·         Varför dröjde RAND, med 1850 anställda och en budget på 350 miljoner dollar nästan en VECKA för att dementera ett hos dem icke-existerande dokument på bara sex med mobiltelefon fotograferade sidor med det sprängfyllda innehållet under rubriken: ”Försvaga Tyskland, stärk USA”?

·         Det är samma RAND som sedan Sovjetunionens fall har forskat och gett det amerikanska försvarsdepartementet rekommendationer om hur USA ska verka för att i klartext krossa den ryska statsbildningen och dela upp den i 4-6 för USA lätthanterliga stater.

·         Stimulerad av Sovjetunionens sammanbrott 1991 var målsättningen att gå vidare för att lägga under sig och beslagta de enorma naturrikedomar landet förfogar över, främst olja, gas och metaller.

·         Det är också RAND som gett stommen i USA:s strategiska militära och politiska strategi för att lägga under sig Ukraina och få det att agera som en militär faktor mot Ryssland ”till den siste ukrainaren”.

·         RAND agerade starkt för att Vita Huset skulle verka för att Tyskland skulle häva kontraktet med NordStream 2 och göra sig oberoende till rysk olja och gas. I det avseendet stämmer innehållet i dokumentet som RAND, efter en veckas betänketid säger är en ”Fakenews”, naturligtvis producerat i en rysk trollfabrik.

·         Vem hade förväntat sig att RAND skulle vara ”karl för dokumentet”?

 

USA den stora vinnaren

I dag framstår Tyskland som en gigantisk förlorare efter att ha underordnat sig USA:s sanktionspolitik samtidigt som USA:s transnationella energibolag registrerar vinster av aldrig tidigt skådat slag. Än en gång tangerar ”Fake-dokumentet” sanningen.

Europa är enormt försvagat och, om de inte ska bryta med USA:s konfrontationspolitik mot Ryssland, tvingas det till en politik som med all sannolikhet kommer att utlösa starka folkliga protester från och med nu. Vintern är omöjlig att förutse mer än att den kommer att bli oerhört kritisk för 750 miljoner europeiska medborgare.

 

RAND förutsåg provokationens följder

RAND:s ”Fakedokument” skrevs den 25 januari i år, 2022, det vill säga en månad INNAN Ryssland gick in i Ukraina med sin ”Militära Specialoperation”.

I dokumentet, som Nya Dagbladets reportrar citerar skriver författarna:

För att krossa detta politiska hot presenterar man (RAND) en strategisk plan som i första hand är inriktad på att förstöra den tyska ekonomin.

RAND: ”Att stoppa ryska leveranser kan skapa en systematisk kris som skulle vara förödande för den tyska ekonomin och indirekt för hela EU. Det enda möjliga sättet att garantera att Tyskland avvisar ryska energileveranser är att dra in båda sidor i den militära konflikten i Ukraina. Våra fortsatta handlingar i detta land kommer oundvikligen att leda till ett militärt svar från Ryssland. Ryssland kommer uppenbarligen inte att lämna den massiva ukrainska arméns press på Donbass-republikerna utan militärt gensvar. Det skulle göra det möjligt att framställa Ryssland som den aggressiva parten och då tillämpa hela det redan förberedda sanktionspaketet”.

Slutsatsen från RAND är att USA:s sanktionspolitik och EU:s följsamhet till denna kommer att ”leverera ett förkrossande slag mot den tyska ekonomin, hela EU:s ekonomi kommer oundvikligen att kollapsa”.

Den processen är igång, oavsett om RAND dementerar ett påstått ”Fake”-dokument i dess namn eller inte.

 

[1] https://nyadagbladet.se/utrikes/chockerande-dokumentet-sa-planerade-usa-kriget-och-energikrisen-i-europa/
[2] https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid036EQ5QWyeryx4ok4SEDpeMXdAuUx3cGPdUeU1h5yPLD4Psx3HnEi26go95Vpshu8Vl&id=708328060
[3] https://www.rand.org/news/press/2022/09/14.html


Nedan dokumentet som RAND hävdar inte är autentiskt. Men hade någon väntat sig något annat besked?


RAND-dokument: ("Fake")

Research Report

January 25, 2022 Confidential

Distribution: WHCS, ANSA, Dept. of State, CIA, NSA, DNC

For more information on this publication, visil www.rand.org/

 

About RAND

The RAND Corporation is a research organization that develops Solutions to public policy challenges to help make communitie: throughout the world saiér and more secure, healthier and more prosperous. RAND is nonprofit, nonpartisan, and committed to th< public interest. To learn more about RAND, visit www.rand.org.

Research Integrity

Our mission to help improve policy and decisionmaking through research and analysis is enabled through our core valúes of quality and objectivity and our unwavering commitment to the highest level of integrity and ethical behavior. To help ensure our researcl and analysis are rigorous, objective, and nonpartisan, we subject our research publications to a robust and exacting quality-assurano process; avoid bolh the appearance and reality of financial and other conflicts of interest through staff training, project screening and a policy of mandatory disclosure; and pursue transparency in our research engagements through our commitment to the opei publication of our research fmdings and recommendations, disclosure of the source of funding of published research, and policies t< ensure intellectual independence. For more information, visit www.rand.org/about/principles.

RAND’s publications do not necessarily reflect the opinions of its research clients and sponsors.

Published by the RAND Corporation, Santa Monica, Calif.

£ 2022 RAND Corporation

RAND* is a registered trademark.


Limited Print and Electronic Distribution Rights

This publication and trademark(s) contained herein are protected by law. This representation of RAND intellectual property provided tbr noncommercial use only. Unauthorized posting of this publication Online is prohibited; linking directly to its webpaj on rand.org is encouraged. Permission is required from RAND to reproduce, or reuse in another form, any of its research producís commercial purposes. For information on reprint and reuse permissions, please visit www.rand.org/pubs/permissions.

Weakening Germany, strengthening the U.S.

The present State of the U.S. economy does not suggest that it can function without financial and material support from external sources. The quantitative easing policy, which the Fed has resorted lo regularly in recent years, as well as the uncontrolled issue of cash during the 2020 and 2021 Covid lockdowns, have led to a sharp increase in the external debt and an increase in the dollar supply.

 The continuing deterioration of the economic situation is highly likely to lead to a loss in tlie position of the Democratic Party in Congress and the Senate in the forthcoming elections to be held in November 2022. The impeachment of the President cannot be ruled out under these circumstances, which must be avoided at all costs.

 There is an urgent need for resources to flow into the national economy, especially the banking system. Only European countries bound by EU and NATO commitments will be able to provide them without significant military and political costs for us.

 The major obstacle to it is growing independence of Germany. Although it still is a country with limited sovereignty, for decades it has been consistently moving toward lifting these limitations and becoming a fully independent State. This movement is slow and cautious, but steady. Extrapolaron shows that the ultímate goal can be reached only in several decades. However, if social and economic problems in the United States escálate, ihe pace could accelerate significantly.

 An additional factor contributing to Germany’s economic independence is Brexit. With the withdrawal of the UK from the EU structures, we have lost a meaningful opportunity to influence the negotiation of crossgovemmental decisions.

 It is fear of our negative response which by and large determines the relatively slow speed of those changes. If one day we abandon Europe, there will be a good chance for Germany and France to get to a full political consensus. Then, Italy and other Oíd Europe countries - primarily the former ECSC members - may join it on certain conditions. Britain, which is currently outside the European Union, will not be able to resist the pressure of the Franco-German dúo alone. If implemented, this scenario will eventually tum Europe into not only an economic, but also a political competitor to the United States.

 Besides, if the U.S. is for a certain period is engulfed by domestic problems, the Oíd Europe will be able to more effectively resist the influence of the U.S.-oriented Eastem European countries.

Vulnerabilitíes in German and EU Economy

An increase in the flow of resources from Europé to U.S. can be expected if Germany begins to experience a controlled economic crisis. The pace of economic development in the EU depends almost without alternative on the State of the German economy. It is Germany that bears the brunt of the expenditure directed towards the poorer EU members.

 The current German economic model is based on two pillars. Fhese are unlimited access to cheap Russian energy resources and to cheap French electric power, thanks to the operation ot nuclear power plants. The impcrtancc of the first factor is considerably higher. Halting Russian supplies can well ereate a systemic crisis that would be devastating for the German economy and, indirectly, for the entire European Union.

 The French energy sector could also soon begin to experience heavy problems. The predictable stop of Russian-controlled nuclear fuel supplies, combined with the unstable situation in the Sahel region, would make French energy sector critically dependent on Australian and Canadian fuel. In connection with the establishment of AUKUS, it ereates new opportunities to exercise pressure. However this issue is beyond the seope of the present report.

A Controlled Crisis

 Due to coalition constraints, the German leadership is not in full control of the situation in the country. Thanks to our precise actions, it has been possible to block the. commissioning of the Nord Stream 2 pipeline, despite the opposition of lobbyists from the Steel and Chemical industries. However, the dramatic deterioration of the living standards may encourage the leadership to reconsider its policy and retum to the idea of European sovereignty and strategic autonomy.

 The only feasible way to guarantee Germany’s rejection of Russian energy supplies is to involve both sides in the military conflict in Ukraine. Our further actions in this country will inevitably lead to a military response from Russia. Russians will obviously not be able to leave unanswered the massive Ukrainian army pressure on the unrecognized Donbas republics.

That would make possible to declare Russia an aggressor and apply to it the entire package of sanetions prepared beforehand.

 Putin may in tum decide to impose limited counter-sanctions - primarily on Russian energy supplies to Europé. Thus, the damage to the EU countries will be quite comparable to the one to the Russians, and in some countries - primarily in Germany - it will be higher.

 The prerequisite for Germany to fall into this trap is the leading role of green parties and ideology in Europé. The German Greens are a strongly dogmatic, if not zealous, movement, which makes it quite easy to make them ignore economic arguments. In this respect, the German Greens somewhat exceed their counterparts in the rest of Europé. Personal features Lid the lack of professionalism of their leaders - primarily Annalena Baerbock and Robert Habeck - permit to presume that it is next to impossible for them to admit their own mistakes in a timely manner.

 Thus, it will be enough to quickly form the media image of Putin’s aggressive war to tum the Greens into ardent and hardline supporters of sanetions, a ‘party of war’. It will enable the sanclions regime to bc introduccd without any obstacles. The lack of professional ism of the current leaders will not allow a setback in the futuro, even whcn the negative impact of the choscn policy becoines obvious enough. The partners in the Oerman governing coalition will simply have to follow their nllics - at least until the load of economic problems outweighs the fear of provoking a govcrnrncnt crisis.

 Howcvcr, even whcn the SPD and the FDP are ready to go against the Grccns, the possibility for the next govemment to return relations with Russia to normal soon enough will be noticeably limited. Germany’s involvement in largo supplics of wcapons and military equipmcnt to the Ukrainian army will inevitably genérate a strong mistrust in Russia, which will make the negotiation process quite lengthy.

 If war crimes and Russian aggression against Ukraine are confirmed, the German political leadership will not be ablc to overeóme its EU partners’ veto on assistance to Ukraine and reinforced sanetions packages. This will ensure a sufficiently long gap in eooperation between Germany and Russia, which will make large German economic operators uncompetitive.

Expected Consequences

 A reduetion in Russian energy supplics - ideally, a complete halt of such supplies - would lead to disastrous outeomes for German industry. The need to di vert significant amounts of Russian gas for winter heating of residential and public facil ities will further exacérbate the shortages. Lockdowns in industrial enterprises will cause shortages of components and spare parts for manufaeturing, a breakdown of logistic chains, and, eventually, a domino effeet. A complete standstill at the largest in the Chemical, metallurgical, and machine-building, plants is likely, while they have virtually no spare capacity to reduce energy consumption. It could lead to the shutting down of continuous-cycle enterprises, which would mean their destruetion.

 The cumulative losses of the German economy can be estimated only approximately. Even if the restriction of Russian supplies is limited to 2022, its consequences will last for several years, and the total losses could reach 200-300 billion euros. Not only will it deliver a devastating blow to the German economy, but the entire EU economy will inevitably collapse. We are talking not about a decline in economy growth pace, but about a sustained recession and a decline in GDP only in material produetion by 3-4% per year for the next 5-6 years. Such a fall will inevitably cause panic in the financia! markets and may bring them to a collapse.

 The euro will inevitably, and most likely irreversibly, fall below the dollar. A sharp fall of euro will consequently cause its global sale. It will become a toxic currency, and all countries in the world will rapidly reduce its share in their forex reserves. This gap will be primarily filled with dollar and yuan.

 Another inevitable consequence ofa prolonged economic recession will be a sharp drop in living standards and rising unempioyment (up to 200,000-400,000 in Germany alone), which will entail the exodus of skilled labour and well-educated young people. There are literally no other destinations for such migration other than the United Sutes today. A somewhat smaller, but also quite significant flow of migrants can be expected from other EU countries.

 The scenario under consideraron will thus serve to strengthen the national financial condition both indirectly and most directly. In the short term, it will reverse the trend of the looming economic recession and, in addition, consolídate American society by distracting it from immediate economic concems. This, in tum, will reduce electoral risks.

 In the medium term (4-5 years), the cumulative benefits of capital flight, re-oriented logistical flows and reduced competition in major industries may amount to USD 7-9 trillion.

 Unfortunately, China is also expected to benefit over the medium term from this emerging scenario. At the same time, Europe’s deep political dependence on the U.S. allows us to effectively neutralise possible attempts by individual European States to draw closer to China.