Translate

lördag 6 juli 2024

Vi lever i en tid av ”politiska dvärgar”! Om USA-arkitekten av det kalla kriget 1998

 

Slovakiens premiärminister (s) Robert Fico och Ungerns Viktor Orban överens om vikten av att stärka alla initiativ till fred i Europa. Någon måste ju börja. . .


Slovakiens premiärminister Fico uttrycker sin ”beundran” över Orbáns besök i Moskva

– Jag vill uttrycka min beundran till den ungerske premiärministern för att han utan att tveka reste till Kiev och Moskva [...] Om min hälsa hade tillåtit mig att åka, skulle jag mer än gärna ha gjort honom sällskap”, sa den slovakiske premiärministern, Robert Fico, under sitt första framträdande offentligt sedan mordförsöket mot honom den 15 maj.

Att utmana krigets krafter kan få följder. Läs bara de rabiata kommentarerna från ledarna, inklusive han i Rosenbad inom EU och Nato, som om de hade vårdnaden över den ungerska personligheten.

Fico å sin sida tillhör inte den politiska högern som Orban utan är väl en socialdemokrat av Palmes kaliber. Och då gick det som det gick, den 28 februari 1986, när också den färgstarke Palme ville förstärka fredens krafter i världen.

Men jag kan tänka att idag förfasas både Magdalena Andersson (s) som Jonas Sjöstedt (v) över dessa ungrare och slovaker som tjatar om freden.

Kanske det svenska folket är av en annan uppfattning. Anderssons och Sjöstedts partikamrater ute i Europa slickar idag sina sår idag, kanske det finns ett minimum av självkritik mot att göda det militärindustriella komplexets Wallenberggrupper i USA, Tyskland och Sverige.

Dick Emanuelsson


VIDEO (gif):
NATO:s expansion i Europa



Vi lever i en tid av ”politiska dvärgar”! Om USA-arkitekten av det kalla kriget 1998

Nu är vi ”Tillbaka i framtiden”

GEORGE KENNAN, en av de mest inflytelserika personerna i att bestämma USA:s utrikespolitik under 1900-talet och arkitekten bakom det kalla kriget, kommenterade 1998 USA-senatens ratificering av Natos expansion till detta:

– Jag tror att det här är början på ett nytt kallt krig, säger Kennan till New York Times.

– Jag tror att ryssarna gradvis kommer att reagera ganska negativt och det kommer att påverka deras politik. Jag tror att det är ett tragiskt misstag. Det fanns ingen anledning till detta. Ingen hotade någon annan. Den här expansionen skulle få männen som grundade det här landet att vrida sig i sina gravar.

– Detta visar på väldigt liten förståelse för rysk historia och sovjetisk historia. Naturligtvis kommer det att bli en dålig reaktion från Ryssland, och då kommer de som förespråkar expansion att säga att vi alltid sa till dem att ryssar är så, men det är bara och helt felaktigt.

I slutet av intervjun lade Kennan till en sista sak:

– Det här har varit mitt liv och det gör ont i mig att se det slutade så jävligt.

Som avslutning på artikeln, som, låt mig påminna er, publicerades 1998, beklagade dess författare att de levde i en tid av politiska dvärgar och kunde bara gissa vad framtidens historiker skulle säga.

”Om vi har otur kommer de att säga, som Mr Kennan förutspår, att Natos expansion kommer att skapa en situation där Nato nu måste expandera ända till den ryska gränsen, vilket utlöser ett nytt kallt krig, eller låta det expandera och skapa en ny skiljelinje i Europa”, avslutade han.

Nu, sett från framtiden, kan vi säga att vi hade mycket mer otur än Kennan förutspådde och även att de vid den tiden inte hade någon aning om vad riktiga politiska dvärgar är.

Källa: https://t.me/bitacorasoviet/1039