Translate

tisdag 11 oktober 2022

Nordstream: Gazprom påträffade 2015 ett minröjningsfordon från NATO mellan de två gasledningarna

Minförstöraren Atlas SeaFox Mk II som enligt Wikpedia och fabrikören är ”en (. . .) en sprängladdning skapad för att fokusera effekten av sprängämnets energi". Denna "används för olika ändamål såsom skärning och formning av metall, initiering av kärnvapen, penetrerande pansar eller perforering av brunnar i olje- och gasindustrin”. Fotot i faksimil är Natovapnet som Gazprom påträffade 2015.Den andra bilden är från det brittiska HMS Bangor som deltog i striderna i Libyen.


Nordstream: Gazprom påträffade 2015 ett minröjningsfordon från NATO mellan de två gasledningarna

Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA / 2022-10-11 / Det var ryska Gazprom, inte den svenska marinen som den 6 november 2015 upptäckte NATO:s SeaFox minförstörare som låg mellan rören Nordstream 1 och 2. Det framkom i dag när det ryska utrikesministeriets taleskvinna Maria Zajarova uppmärksammade händelsen.

Igår skrev vi [1] att det var den 11 juni 2015 men det blev en förväxling av ”11” vilket avsåg november månad och datumet var ”6”, inte juni.

Zajarovas uttalande bygger på nya uppgifter från talesmannen för det ryska gasbolaget Gazprom, Sergei Kupriyánov, som med tanke på att de svenska myndigheterna vägrade låta Gazprom delta i utredningen och omedelbart sekretessbelagde den, i dag erinrade om incidenten från 2015, relaterad till Nord Streams gasledning.

Då, under den planerade visuella inspektionen av Nord Stream den 6 november 2015 hittade Gazproms experter minförstöraren Atlas SeaFox Mk II. Den används av USA, Storbritannien, Estland, Finland, Tyskland, Nederländerna, Sverige, Belgien och Japan.

Denna låg precis mellan de två gasledningsledningarna på ett djup av 40 meter. Gazprom kontaktade de svenska myndigheterna och den svenska försvarsmakten avlägsnade vad som misstänktes vara en sprängladdning. Gastransporten återupptogs därefter när nödsituationen var löst.

Nato hävdade att undervattensminjagaren skulle ha förlorats under NATO:s övningar som pågick 6-20 juni 2015. Men från den svenska marinen eller Försvarsdepartementets sida har inga offentliga uppgifter registrerats eller publicerats om förlorat vapenmateriel efter NATO-övningen det året.

 

Kan penetrera pansarstål

Det ryska utrikesdepartementet publicerade i dag sju fotografier av vad som är en presentationsbroschyr av detta antiminfjärrstyrda fordonet (ROV) som tillverkas av det tyska företaget Atlas Elektronik för att lokalisera och förstöra mark- och förtöjda minor, som Wikipedia skriver [2].

Enligt presentationen har ”den svarta Seafox-C `combat´-rundan har en 1,4 kg formad laddningstridsspets”. Vad betyder denna ”laddningstridsspets” i klartext?

Enligt Wikipedia [3] är ”en formad laddning en sprängladdning skapad för att fokusera effekten av sprängämnets energi. Olika typer av formade laddningar används för olika ändamål såsom skärning och formning av metall, initiering av kärnvapen, penetrerande pansar eller perforering av brunnar i olje- och gasindustrin”.

Och fortsätter:

”En typisk modern formad laddning, med ett metallfoder på laddningskaviteten, kan penetrera pansarstål till ett djup av sju eller fler gånger laddningens diameter (laddningsdiametrar, CD), dock större djup på 10 CD och över har uppnåtts”.

Med andra ord ett ”proffs” med goda ”egenskaper” om ägaren till detta vapen skulle vilja ”penetrera” Nordstream 1-2.

Naturligtvis påstår vi inte att detta var avsikten med det ”förlorande” NATO-vapnet. Men bilderna under vattnet från 2015 visar att ”ägaren” NATO uppenbarligen hade förlorat kontakten med vapnet med den avklippta kabeln.

[1] https://ukraina-donetsk.blogspot.com/2022/10/redan-2015-upptacktes-en-sprangladdning.html

[2] https://en.wikipedia.org/wiki/Seafox_drone

[3] https://en.wikipedia.org/wiki/Shaped_charge


FOTON: klicka för större format


Terroristattentatet på Krimbron provocerade Ryssland att utlösa Shock'n Awe

Zelensky kommer ut ur från sin bunker för att ta en apokalyptisk selfie. Det är precis så den holländska författaren till denna tecknade serie, Sem Janssen, såg situationen i Ukraina i går under en massiv rysk missilattack. Sedan pratade han med sina uppdragsgivare i Nato och idag G7-gänget.

 Terroristattentatet på Krimbron provocerade Ryssland att utlösa Shock'n Awe

”Kiev lär sig nu att de bråkat med fel kille”

Följande analys och krönika av den brasilianske författaren, journalisten och geopolitiska experten PEPE ESCOBAR ger oss här bakgrunden till varför Ryssland igår morse, den 10 oktober 2022, konstaterade att Zelinskiregimen i Kiev hade överträtt den outtalade ”röda linjen”.

Den existerar ofta i en krigssituation som bägge parter respekterar. I fallet bron Krymskiy Most hade regeringen i Moskva betonat flera gånger att ”Rör ni (Kiev) bron får ni stå för konsekvenserna”.

Och igår kom de massiva bombningarna som vedergällning av 1) Ukraina energistruktur, 2) Militära installationer och kommandocentraler och 3) den ukrainska infrastrukturen som de strategiska knutpunkterna för järnvägsnätet där de gigantiska utländska vapenleveranserna hittills har kunnat transporteras utan nämnvärda problem.

Det är också uppenbart att den så kallade ”Militära Specialoperationen” har ersatts av kriget mot Nato, för Moskva ser att Nato använder Zelinski som en ”duttig idiot” i sin strategiska plan att slå sönder och dela upp den Ryska Federationen i 4-6 småstater.

Och Donbass´ 14,000 av Kiev sönderbombade människor?

Var finns alla de som idag som gråter krokodiltårar över Rysslands svar på terroristattentatet mot Krimbron, sprängningen av Nordstream, etc? Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) är ”förskräckt över de fortsatta massiva ryska attackerna mot civila mål i ukrainska städer, inklusive Kiev”. Men var någonstans i UD:s arkiv kan vi läsa ett enda protestuttalande mot folkmordet i Donbass under de åtta år (2014-2022) som kuppmakarna i Kiev bombade sönder och samman Donbass som begravde 14,000 civila? Var fanns den norske NATO-`generalen´ och socialdemokraten Jens Stoltenberg som nu gör sina svenska partisystrar sällskap?

De strategiskt utplacerade Nazistregementena gjorde livet till ett helvete för civilbefolkningen i Donbass under åtta års permanent terror varför 2,5 miljoner av denna rysktalande befolkning på sammanlagt sju miljoner, som levde under en liknande rasism som det sydafrikanska apartheidsystemet, flydde till den Ryska Federationen för att rädda sina liv.

Idag, 2022 upplever hyckleriet och cynismen en renässans.

Den över hela världen omtalade ukrainska Marianna som framställdes som ett offer för ryska bombningar vid Mariupols förlossningssjukhus valde att gå till ryskt territorium där hon förlöste sitt bran och talade om hur den ukrainska nynazistiska Azovbataljonen och den ukrainska armén var de verkliga angriparna. Men då hade faken och lögnen fått enorm genomslagskraft i hela världen.


Zelinski, Minskavtalet och kärnvapen

Regeringen i Moskva har sedan 2014 velat få till stånd en fredlig
förhandlingslösning via avtalen i Minsk. Men svaret blev hela tiden detsamma; mer militära aktioner i Donbass där de ukrainska väpnade styrkorna byggde en monumental nästan underjordisk skyttegrav som sträcker sig 480 kilometer, en genial militär konstruktion.

Det fanns ingen som helst fredsvilja från den naziinfluerade regimen i Kiev som hyllar folkmördaren Stepan Bandera och dennes arvtagare i de nynazistiska regementena så som Azovbataljonen, Kraken eller Dinar.

Zelinski har velat att Nato skulle attackera Ryssland i vad han kallade för en PREVENTIV ÅTGÄRD men som skulle innebära ett tredje världskrig med kärnvapen.

Zelinski bombar dagligen kärnkraftverket i Zierpozhia och sände i söndags ett specialkommando till kärnkraftverket i den ryska staden Kursk, vid gränsen som utsattes för sabotage.

Den ukrainske nazistledaren Stepan
Bandera
hyllas av staten Ukraina som
en frihetshjälte och har statyer och
enorma plakat som på bilden på 
regerings- och statliga byggnader.
Han är ansvarig för hundratusentals
avrättade ukrainare, polacker, judar
och kommunister
Zelinski har genomför mord mot ryska medborgare i Moskva som till och med USA bekräftar det men i dag fäller han krokodiltårar för att han under några timmar tog emot högprecisionsraketer mot den elektriska infrastrukturen samt den ukrainska säkerhetspolisens högkvarter i Kiev, varifrån terroristattentatet mot bron planerades.

NATO-stater spränger Nordstream men gråter med Zelinski för att elen inte längre fungerar i stora regioner i Ukraina.

Donbass gjorde motstånd och stod ut under åtta år. Men inför det faktum att Kiev i början av mars i år, med flera års militär upprustning och fortbildning av Nato planerade att invadera Donbass, gick de ryska styrkorna in den 24 februari och begränsade sin militära insats till just 25 procent av det ukrainska territoriet som Donbass utgör.

Men i väst säger man att den ryska militära insatsen var ”oprovocerad”.

Dick Emanuelsson
Tegucigalpa-Honduras
Centrala Kiev, framför postkontoret satte regimen upp ett frimärke där folk kunde "selfa" sig. Men dagen efter, i måndags var den politiska trofén, eller "Pyrrhyssegern" ett minne blott och frimärket borta. ”Kiev lär sig nu att de bråkat med fel kille”, som Pepe Escobar sammanfattar  i nedanstående genomgång.


Terroristattentatet på Krimbron provocerade Ryssland att utlösa Shock'n Awe

”Kiev lär sig nu att de bråkat med fel kille”

Den västerländska berättelsen om ett ”förlorande Ryssland” har just decimerats av Moskvas blixtkrig mot Ukraina och dess utlandsstödda terroroperationer

Av Pepe Escobar

Terrorattacken mot Krymskiy Most – Krimbron – var det ökända halmstrået som bröt den eurasiska kamelens rygg.

Rysslands president Vladimir Putin sammanfattade det snyggt:

”Detta är en terroristattack som syftar till att förstöra den kritiska civila infrastrukturen i Ryska Federationen.”

Chefen för den ryska utredningskommittén, Alexander Bastrykin, bekräftade ansikte mot ansikte med Putin att Terror on the Bridge utfördes av SBU – ukrainska specialtjänster.

Bastrykin sa till Putin; ”vi har redan fastställt rutten för lastbilen där explosionen ägde rum. Bulgarien, Georgien, Armenien, Nordossetien, Krasnodar... Transportörerna har identifierats. Med hjälp av agenter från FSB lyckades vi identifiera misstänkta.”

Den ryska underrättelsetjänsten läckte viktig information till militärkorrespondenten Alexander Kots som bestod i att lasten hade beställts av en ukrainsk medborgare: sprängämnen packade på 22 lastpallar, i filmrullar under plastfolie, fraktades de från Bulgarien till den georgiska hamnen Poti. Efteråt lastades pallarna på en lastbil med utländska registreringsskyltar och fortsatte landvägen till Armenien.

 


KLARERINGEN VID GRÄNSEN mellan Armenien och Ryssland gick smidigt – enligt reglerna för den eurasiska tullunionen (både Ryssland och Armenien är medlemmar i den eurasiska ekonomiska unionen, eller EAEU). Lasten undvek uppenbarligen upptäckt via röntgenstrålar. Den här rutten är standard för lastbilschaufförer som reser till Ryssland.

Lastbilen körde sedan åter in i Georgien och korsade gränsen till Ryssland igen, men denna gång genom Upper Lars-kontrollen. Det är samma som används av tusentals ryssar på flykt från partiell mobilisering. Lastbilen hamnade i Armavir, där lasten överfördes till en annan lastbil, under ansvar av Mahir Yusubov, den man som körde in på Krimbron från det ryska fastlandet.

Mycket viktigt: transporten från Armavir till en leveransadress i Simferopol borde ha ägt rum den 6-7 oktober: det vill säga tidsbestämd till president Putins födelsedag fredagen den 7:e. Av någon oförklarlig anledning sköts det upp en dag.

Föraren av den första lastbilen vittnar redan. Yusubov, föraren av den andra lastbilen – som exploderade på bron – var helt ovetande, han hade ingen aning om vad han transporterade och dödades vid explosionen.

I detta skede är två slutsatser avgörande.

För det första: Detta var inte en vanlig ISIS-liknande självmordsbombning av lastbilar, den föredragna tolkningen i efterdyningarna av terrorattacken.

För det andra: Förpackningen skedde med all säkerhet i Bulgarien. Det, som rysk information kryptiskt har antytt, indikerar en inblandning av ”utländska underrättelsetjänster”.En hägring av orsak och verkan”

Det som har avslöjats offentligt av rysk underrättelsetjänst berättar bara en del av historien. En    `glödlampsbedömning´ som The Cradle fått från en annan rysk informationskälla är mycket mer spännande.

Minst 450 kg sprängämnen användes i explosionen. Inte på lastbilen, men monterad inne i själva Krimbrons spännvidd. Den vita lastbilen var bara ett lockbete från terroristerna ”för att skapa en hägring av orsak och verkan.” När lastbilen nådde platsen på bron där sprängämnena var monterade skedde explosionen.

Enligt källan berättade järnvägsanställda för utredarna att det fanns en form av elektronisk kapning;

·         Terroroperatörerna tog kontroll över järnvägen så tåget som transporterade bränsle fick ett kommando att stanna på grund av en falsk signal om att vägen framför var trafikerad.

·         Bomber monterade på brospännen var en arbetshypotes som till stor del diskuterades i ryska militära kanaler under helgen, liksom användningen av undervattensdrönare.

Till slut kunde den ganska sofistikerade planen inte följa den nödvändigtvis stela timingen. Det fanns ingen millimetersinriktning mellan de monterade sprängladdningarna, den passerande lastbilen och bränsletåget som stannade på sina spår. Skadorna var begränsade och lätta att hålla tillbaka. Laddningar/lastbilskombon exploderade på det yttre högra körfältet på vägen. Skador var bara på två delar av det yttre körfältet, och inte mycket på järnvägsbron.

Till slut fick Terror on the Bridge en kort, Pyrrhos PR-seger – vederbörligen firad över hela västvärlden – med försumbar praktisk framgång: överföringen av rysk militärlast med järnväg återupptogs efter ungefär 14 timmar.

Och det för oss till nyckelinformationen i den ryska informationskällan: who/donn/it, Vem utförde aktionen?

 

DET VAR EN PLAN FRÅN BRITTISKA MI6, säger denna källa, utan att ge ytterligare detaljer. Vilket, utvecklar han, av ett antal skäl är skuggspelande rysk information som ”utländska underrättelsetjänster”.

Det är ganska talande för att USA skyndade sig att fastställa en rimlig dementi. Den ökända ”ukrainska regeringstjänstemannen” sa till CIA:s språkrör, The Washington Post att SBU utförde aktionen. Det var en rak bekräftelse av en Ukrainska Pravda(ukrainsk dagstidning)-rapport baserad på en ”oidentifierad brottsbekämpande tjänsteman”.

 

Den perfekta Röda Linjen Trifecta

Redan under helgen stod det klart att den ultimata röda linjen hade passerats. Den ryska opinionen och media var rasande. Trots all sin status som ett tekniskt underverk representerar Krymsky Most (Krimbron) inte bara kritisk infrastruktur; det är den visuella symbolen för Krims återkomst till Ryssland.

Dessutom var detta en personlig terrorattack mot Putin och hela den ryska säkerhetsapparaten.

Så vi hade i följd ukrainska terrorister som:

Sprängde (den 30-åriga dottern till den ryske filosofen och nationalisten Aleksandr Dugin, övers.anm.) Darya Duginas bil i en förort till Moskva (de erkände det);

  • USA/UK specialstyrkor som (delvis) blåste Nord Stream och Nord Stream 2 (de erkände och drog sedan tillbaka); och
  • terrorattacken mot Krymsky Most (återigen: erkände och drog sedan tillbaka).
  • För att inte tala om beskjutningen av ryska byar i Belgorod, Nato som levererar långdistansvapen till Kiev och rutinmässiga avrättningar av ryska soldater. 

Darya Dugina, Nord Streams och Crimea Bridge gör det till en krigshandling trifecta. Så den här gången blev svaret det oundvikliga, inte ens väntat på det första mötet sedan februari av det ryska säkerhetsrådet som var planerat till eftermiddagen den 10 oktober.

Darya Duginas, dotter till den välkände ryske filosofen Aleksandr Dugin, mördades i Moskva av ukrainska militära underrättelseagenter i maskopi med Estland. 


Moskva lanserade den första vågen av en rysk Shock'n Awe utan att ens ändra statusen för Special Military Operation (SMO) till Counter-Terrorist Operation (CTO), med alla dess allvarliga militära/juridiska implikationer.

Trots allt, redan före mötet i FN:s säkerhetsråd låg den ryska opinionen massivt bakom att ta i med hårdhandskarna. Putin hade inte ens schemalagt bilaterala möten med någon av medlemmarna. Diplomatiska källor antyder att beslutet att låta hammaren falla redan hade tagits under helgen.

Shock'n Awe väntade inte på ett tillkännagivande av ett ultimatum till Ukraina (som kan komma om några dagar); en officiell krigsförklaring (ej nödvändigt); eller till och med tillkännage vilka ”beslutsfattande centra” i Ukraina som skulle drabbas.

Blixtnedslagets de facto-metastasering av SMO till CTO innebär att regimen i Kiev och de som stödjer den nu betraktas som legitima mål, precis som ISIS och Jabhat al-Nusra under Anti-Terror Operation (ATO) i Syrien.

Och statusändringen är att nu är detta ett verkligt krig mot terrorismen och det innebär ett slag av alla delar av terrorism, fysiska, kulturella, ideologiska, är absolut prioritet, och inte säkerheten för ukrainska civila. Under ”den Militära Specialoperationen” var säkerheten för civila av största vikt. Till och med FN har tvingats erkänna att antalet civila offer i Ukraina under över sju månader av SMO har varit relativt lågt.

 

”Commander Armageddon”

Ryska Shock'n Awes ansikte utåt är den ryska befälhavaren för flygstyrkorna, armégeneralen Sergey Surovikin: den nya överbefälhavaren för den nu totalt centraliserade SMO/CTO.

Frågor ställdes oavbrutet: varför fattade inte Moskva detta beslut redan i februari? Tja, bättre sent än aldrig. Kiev lär sig nu att de bråkat med fel kille. Surovikin är allmänt respekterad - och fruktad: hans smeknamn är ”General Armageddon.” Andra kallar honom ”kannibal”. Den legendariske Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov, också en överstegeneral i den ryska militären – berömmer överdådigt Surovikin som ”en riktig general och krigare, en erfaren, viljestark och framsynt befälhavare”.

 

SUROVIKIN HAR VARIT BEFÄLHAVARE för de ryska flygstyrkorna sedan 2017. Han belönades med titeln Rysslands Hjälte för hans no-nonsens ledarskap av den militära operationen i Syrien. Han har erfarenhet på plats i Tjetjenien på 1990-talet.

Surovikin är Dr. Shock'n Awe med full carte blanche. Det gjorde till och med tomma spekulationer om att försvarsminister Sergei Shoigu och generalstabschefen Valery Gerasimov avlägsnats eller tvingats avgå, vilket spekulerats av Wagner-gruppen Telegram-kanalen Gray Zone.

Det är fortfarande möjligt att Shoigu – som fått stor kritik för de senaste ryska militära motgångarna – så småningom kan ersättas av Tulas guvernör Alexei Dyumin och Gerasimov av markstyrkornas vice överbefälhavare, generallöjtnant Alexander Matovnikov.

Det är nästan irrevelant: alla ögon är riktade mot Surovikin.

MI6 har några välplacerade mullvadar i Moskva, relativt sett. Britterna hade varnat Ukrainas president Volodymyr Zelensky och generalstaben att ryssarna skulle inleda en ”varningsstrejk” denna måndag.

 

Nu är bron utbytt mot general Sergey Surovikinden nya överbefälhavaren för de ryska trupperna i Ukraina. MONTAGE.

DET SOM HÄNDE VAR INGET ”varningsanfall”, utan en massiv offensiv med över 100 kryssningsmissiler som avfyrades ”från luften, havet och land”, som Putin noterade, mot ukrainska ”energi-, militärlednings- och kommunikationsanläggningar”.

MI6 noterade också att ”nästa steg” kommer att vara den fullständiga förstörelsen av Ukrainas energiinfrastruktur. Det är inte ett ”nästa steg:” det händer redan. Strömförsörjningen är helt borta i fem regioner, inklusive Lviv och Kharkov, och det finns allvarliga avbrott i andra fem, inklusive Kiev.

Över 60 procent av de ukrainska elnäten är redan utslagna. Över 75 procent av internettrafiken är borta. Elon Musks Starlink netcentriska krigföring har ”kopplats bort” av försvarsministeriet.

Shock'n Awe kommer sannolikt att utvecklas i tre steg:

Först: Överbelastning av det ukrainska luftförsvarssystemet (redan på).

För det andra: Att kasta Ukraina in i den mörka medeltiden (pågår redan).

För det tredje: Förstörelse av alla större militära installationer (nästa våg).

Ukraina är på väg att omfamna nästan totalt mörker under de närmaste dagarna. Politiskt öppnar det ett helt nytt bollspel. Med tanke på Moskvas varumärke ”strategisk tvetydighet” kan detta vara en sorts Desert Storm-remixad (massiva flyganfall som förbereder en markoffensiv); eller, mer troligt, ett ”incitament” för att tvinga Nato att förhandla; eller bara en obeveklig, systematisk missiloffensiv blandad med elektronisk krigföring (EW) för att krossa för gott Kievs kapacitet att föra krig.

Eller det kan vara allt ovanstående.

Hur ett förödmjukat västerländskt imperium kan höja insatserna nu, utan att det blir kärnvapen, är fortfarande en nyckelfråga. Moskva har visat beundransvärd återhållsamhet alltför länge. Ingen får någonsin glömma att i det verkliga Stora Spelet – hur man koordinerar framväxten av den multipolära världen – är Ukraina bara ett sidospel. Men nu är det bättre för sidospelarna att söka skydd, eftersom General Armageddon är på fri fot.

Originallänk:

http://thesaker.is/terror-on-crimea-bridge-forces-russia-to-unleash-shockn-awe/