Translate

tisdag 11 oktober 2022

Nordstream: Gazprom påträffade 2015 ett minröjningsfordon från NATO mellan de två gasledningarna

Minförstöraren Atlas SeaFox Mk II som enligt Wikpedia och fabrikören är ”en (. . .) en sprängladdning skapad för att fokusera effekten av sprängämnets energi". Denna "används för olika ändamål såsom skärning och formning av metall, initiering av kärnvapen, penetrerande pansar eller perforering av brunnar i olje- och gasindustrin”. Fotot i faksimil är Natovapnet som Gazprom påträffade 2015.Den andra bilden är från det brittiska HMS Bangor som deltog i striderna i Libyen.


Nordstream: Gazprom påträffade 2015 ett minröjningsfordon från NATO mellan de två gasledningarna

Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA / 2022-10-11 / Det var ryska Gazprom, inte den svenska marinen som den 6 november 2015 upptäckte NATO:s SeaFox minförstörare som låg mellan rören Nordstream 1 och 2. Det framkom i dag när det ryska utrikesministeriets taleskvinna Maria Zajarova uppmärksammade händelsen.

Igår skrev vi [1] att det var den 11 juni 2015 men det blev en förväxling av ”11” vilket avsåg november månad och datumet var ”6”, inte juni.

Zajarovas uttalande bygger på nya uppgifter från talesmannen för det ryska gasbolaget Gazprom, Sergei Kupriyánov, som med tanke på att de svenska myndigheterna vägrade låta Gazprom delta i utredningen och omedelbart sekretessbelagde den, i dag erinrade om incidenten från 2015, relaterad till Nord Streams gasledning.

Då, under den planerade visuella inspektionen av Nord Stream den 6 november 2015 hittade Gazproms experter minförstöraren Atlas SeaFox Mk II. Den används av USA, Storbritannien, Estland, Finland, Tyskland, Nederländerna, Sverige, Belgien och Japan.

Denna låg precis mellan de två gasledningsledningarna på ett djup av 40 meter. Gazprom kontaktade de svenska myndigheterna och den svenska försvarsmakten avlägsnade vad som misstänktes vara en sprängladdning. Gastransporten återupptogs därefter när nödsituationen var löst.

Nato hävdade att undervattensminjagaren skulle ha förlorats under NATO:s övningar som pågick 6-20 juni 2015. Men från den svenska marinen eller Försvarsdepartementets sida har inga offentliga uppgifter registrerats eller publicerats om förlorat vapenmateriel efter NATO-övningen det året.

 

Kan penetrera pansarstål

Det ryska utrikesdepartementet publicerade i dag sju fotografier av vad som är en presentationsbroschyr av detta antiminfjärrstyrda fordonet (ROV) som tillverkas av det tyska företaget Atlas Elektronik för att lokalisera och förstöra mark- och förtöjda minor, som Wikipedia skriver [2].

Enligt presentationen har ”den svarta Seafox-C `combat´-rundan har en 1,4 kg formad laddningstridsspets”. Vad betyder denna ”laddningstridsspets” i klartext?

Enligt Wikipedia [3] är ”en formad laddning en sprängladdning skapad för att fokusera effekten av sprängämnets energi. Olika typer av formade laddningar används för olika ändamål såsom skärning och formning av metall, initiering av kärnvapen, penetrerande pansar eller perforering av brunnar i olje- och gasindustrin”.

Och fortsätter:

”En typisk modern formad laddning, med ett metallfoder på laddningskaviteten, kan penetrera pansarstål till ett djup av sju eller fler gånger laddningens diameter (laddningsdiametrar, CD), dock större djup på 10 CD och över har uppnåtts”.

Med andra ord ett ”proffs” med goda ”egenskaper” om ägaren till detta vapen skulle vilja ”penetrera” Nordstream 1-2.

Naturligtvis påstår vi inte att detta var avsikten med det ”förlorande” NATO-vapnet. Men bilderna under vattnet från 2015 visar att ”ägaren” NATO uppenbarligen hade förlorat kontakten med vapnet med den avklippta kabeln.

[1] https://ukraina-donetsk.blogspot.com/2022/10/redan-2015-upptacktes-en-sprangladdning.html

[2] https://en.wikipedia.org/wiki/Seafox_drone

[3] https://en.wikipedia.org/wiki/Shaped_charge


FOTON: klicka för större format