Translate

tisdag 6 september 2022

Ukraina och svensk journalistik när den är som sämst: Huvudkrymparligans 1:a pris går till SVT:s Ukrainabevakning!


 


Ukraina och svensk journalistik när den är som sämst: 

Huvudkrymparligans 1:a pris går till SVT:s Ukrainabevakning!

Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA / 2022-09-06 / Tre teman som uttrycker en svensk journalistik som beskriver hur den svenska opinionen kan manipuleras. Trist men ett faktum i dagens Sverige när ”Censurens Järnridå” ställer den politiska ”Linjen”.

Ta en titt på SVT-tablån. Tre ”dragare”, som det kallas på journalistslang.


1)    ”Experten: Därför köper Ryssland vapen av Nordkorea. KAN vara en effekt av dålig planering: ”Har KANSKE INTE fabriker”.

Där har redaktionen kontaktat vad man utser till ”Experten”; Rein Pella, som sägs vara artilleriexpert och som får lön som lärare vid Försvarshögskolan.

Nu är Pella inte är så bergsäker för han tror att de påstådda inköpen ”KAN VARA


en effekt av dålig planering och att ryssarna ”KANSKE” inte längre har fabriker som kan tillverka ammunition i den mängden. Påstås det alltså om det land som Obama påstod bara kan exportera vapen. Rätt skrattretande men ”kommer det på teve måste det vara sant”, som den gamla svenska mentaliteten har förkunnat.

Vilken är KÄLLAN för ”Experten”?

En amerikansk tjänsteman, vad för slags ”tjänsteman” det handlar om sägs inte. Bara att han ”talade under anonymitet”. Och denna oerhört tillförlitliga källa säger att köpet tyder på, det vill säga hos nordkoreanerna, ett köp som inte finns bevisat någonstans, att ”den ryska militären fortsätter att lida av allvarlig försörjningsbrist i Ukraina, delvis på grund av exportkontroller och sanktioner”, allt enligt AP.

Tidigare har Vita Huset skrikit mot kineserna som har varnats för att leverera militär hjälp till ryssarna men när varken ryssar eller kineser ens lyfte på ögonbrynet upphörde denna gallimatias rätt snabbt.

Och frågan vi måste ställa är; Är detta seriös undersökande pålitlig JOURNALISTIK, SVT?


2). ”Direktrapport · IAEA: Katastrof hotar – snabba åtgärder krävs. Har inspekterat kärnkraftverket i Zaporizjzja”.

SVT smaskar på med ”Direktrapport”, men inte från platsen för kärnkraftverket utan från vad som är SVT:s redaktion på Gärdet i Stockholm där journalisten som skrivit texten har gjort det på basis på ett pressmeddelande från IAEA:s besök på platsen. På journalistspråk kallar vi det för ”read-writing”, det vill säga du läser och skriver sedan en egen text baserat på presskommunikén, eller om du citerar en annan reporter som varit ”direkt på plats”.

SVT:s ”read-writing” tillför egentligen ingenting av substans till läsaren&tittaren i temat. I stället får hen ett intryck av en märklig fiktiv situation vid kärnkraftverket där raketerna och granaterna ramlar ner från ingenstans avskjutna av ”INGEN”?

Varför?

Bombningar av bostadskvarter i staden Energodar som ligger på gångavstånd till kärnkraftverket och som permanent är utsatt för det ukrainska artilleriets beskjutningar från andra sidan floden Dnepr. Skulle ryssarna där bomba sig själva, som Zelinski påstår? Ryssarna kontrollerar ju både staden som kärnkraftverket.


För att väst har bestämt att ligga lågt och inte peka ut det ansvariga ukrainska artilleriet, mitt framför kärnkraftverket på andra sidan floden Dnepr som skyldigt till de vansinniga beskjutningarna av kärnkraftsverksområdet och den näraliggande staden som ligger under RYSK kontroll.

Hur skulle det se ut om Kievregimen, som får militärt, ekonomiskt, medialt och materiellt stöd UTAN historisk jämförelse i mänsklighetens historia skulle pekas ut som ansvarig för beskjutningen av en kärnkraftsanläggning?

En olycka, som en konsekvens av beskjutningen av de 3500 tunnorna utbränt kärnbränsle som Westinghouse har ställt upp på området utan skydd eller en spricka i reaktorerna kan lägga stora delar av Europa under ett täcke av radioaktivt stoft som får olyckan i Tjernobyl att blekna.

Därför blir inte läsarna eller tittarna i väst kloka på Zelinskis påstående om att det är ”externa ryska truppstyrkor som beskjuter sina egna interna ryska styrkor” som kontrollerar kärnkraftverket och hela regionen söder, öster och norr om kärnkraftverket.

Det är också först de senaste två veckorna som västmedier så som SVT har fått uppgiften av sina redaktionschefer att ”ta upp frågan redaktionen och göra något på temat”, som det brukar heta på redaktionsmötena. För Censurens Järnridå i Sverige och övriga EU är svår att hålla hermetiskt stängd när det finns VPN-program för människorna som kan kringgå ”Ridån” och läsa och se själva vad som utspelas i det Donbass som varit utsatt för Kievs folkmord de senaste åtta åren.

Det är för magstarkt att lämna ett så dramatiskt tema som säkerheten för ett kärnkraftverk som utsätts för raketbeskjutning. Men att därifrån peka ut Zelinski och hans uppdragsgivare också det är för magstarkt för de politiskt ansvariga och ägarna i SVT, det vill säga den svenska regeringen, samma regering som förser Zelenski med vapen för miljarder av skattekronorna.

I gryningen den 1 och 3 september försökte hundratals ukrainska kommandosoldater ta sig över floden Dnepr för att i skyddet av den anländande IAEA-delegationen inta kärnkraftverket. Det första försöket slogs tillbaka och i floden Dnepr flyter nu kroppar från ukrainska soldater. Men var finns denna dramatiska nyhet i de svenska medierna? [1].3). Paasikivi: Därför får vi veta så lite om ukrainska motoffensiven. ”Det här är en farlig operation för Ukraina”.

Den tredje kommentaren görs av mediernas ”Ukraina-Guru”, Joakim Paasikivi, ”överstelöjtnant och lärare i militär strategi vid Försvarshögskolan”, som den skattevalönade knekten titulerar sig. Och förklarar på fullt den häpnadsväckande nyheten om att i militär strategi ska man inte vara stor i käften för ”det här är en farlig operation för Ukraina”.

Frågan är vad de ukrainska soldaterna, som överöses av ryska, inte nordkoreanska granater, tänker inför det ”God dag-Yxskaft”-påståendet. För den svenne som går in på nätet med sin VPN-applikation och ansluter sig till både ukrainska som ryska telegramkanaler kan se de fasansfulla videosekvenserna just från de ukrainska skyttegravarna som mäter 480 kilometer, skyttegravar som grävts under de åtta åren då man bombarderat Donbass civilbefolkning och lyckats ta död på 14,000 civila, varav 140 barn.

Jo, det är sant att från Generalstaben i Kiev kommer det ut lite information. För den här ”motoffensiven” har planerats sedan maj månad och skulle vara avslutat i augusti. Och i juni gick försvarsministern ut och påstod att han hade lyckats skrapa ihop ”en miljon soldater”. Påståendet måste ha sänt kalla kårar efter ryggraden på de ukrainska generalerna. Senare backade ministern som försvarade sig med att han hade fällt sitt uttalande på engelska, inte ukrainska som är hans modersmål.

Den ryska försvarsstabens siffror över förlorat ukrainskt militärt manskap och materiel under "Motoffensiven i Khersonregionen".


Men vad vi ser är, som Paasikivi säger, att ukrainarna har intagit ”några byar”. Men vilken militär seger kan man påstå att ha i sin hand om man triumferande säger att man har intagit några byar. Det är en bokstavlig ”Pyrrusseger”. En sådan seger till och vi är förlorade, som han sa general Pyrrus.

För övrigt har de ukrainska styrkorna lidit enorma nederlag och enligt den ryska försvarsstaben har Ukraina förlorat också stora materiella och militära medel. Se tabellen.

Och i stället för att lita på USA:s eller Storbritanniens underrättelsetjänst, som är en direkt aktör och ”generalstab” för Kiev, borde de svenska medierna kanske i stället lyssna och studera vad de ukrainska militärerna, aktiva som retirerade har att säga. Som den pensionerade generalen och tidigare biträdande sekreteraren för Ukrainas nationella säkerhets- och försvarsråd, Serhiy Krivonos som inte skrädde orden i direktsänd ukrainsk teve. Han påstod att Kiev lider av ”monstruösa” förluster. Krivonos undrade också varför alla dessa människor dog.

Serhiy Krivonos utfrågas av reportarna på var sida.


– Snacket om att vi inte bör tala om detta just nu, är inget annat än ett försök att grumla minnet, radera historien. Men hur kan du radera blodet från de döda, som redan uppgår till hundratusentals? Vem kommer att svara för det? sa Krivonos rakt ut i teverutan.


USA-generalens råd till Zelinski

En annan seriös källa är den amerikanske också pensionerade brigadgeneralen Mark Kimmett. I Wall Street Journal rekommenderade han Zelinski den 1 september att inleda förhandlingar med ryssarna innan den ukrainska armén kollapsar.

– Mr. Zelensky måste inse att minskande tillförsel (av vapen m.m.) skulle ha en katastrofal effekt på hans armé, inte bara för operationer på slagfältet utan för budskapet om minskat stöd utifrån skulle sända till folket i Ukraina. Att inleda den diplomatiska [förhandlings-]resolutionen skulle vara osmakligt och kanske ses som defaitistiskt. Men eftersom det är liten chans att ta sig ur det nuvarande moraset kan det vara bättre att förhandla nu än senare.

Brigadgeneral Mark Kimmet, infällda bilden i de kanoner som avlossar salvor mot kärnkraftverket.


SLUTSATS:

I stället för att citera ”anonyma tjänstemän” från den amerikanska militära underrättelsetjänsten eller till Pentagon och Nato underordnade officerare på Försvarsmakten i Stockholm som gör vad vi journalister brukar kalla för att ”plantera temat” hos sina ”journalistkontakter”, borde SVT-redaktionen vara mer seriös, ifrågasättande och inte vara rädd för att citera också andra källor.

Eller varför inte skicka en reporter och kameraman till Donbass och på plats prata med människorna och de lokala journalisterna. För de existerar. För tablån med de tre temana ovan som SVT presterade i dag, den 6 september 2022 är pinsamma synopser under all kritik. Naturligtvis fortsätter redaktionens ansvariga utgivare få GODKÄNT men på Försvarsmakten och USA-ambassaden på Djurgården.

Därför meddelas nu att SVT är förtjänt av veckans Pris i HUVUDKRYMPARLIGAN.


[1lördag 3 september 2022: Zelinskis andra militära försök att inta kärnkraftverket! Varför tiger UD?
https://ukraina-donetsk.blogspot.com/2022/09/zelinskis-andra-militara-forsok-att.html

[2] Logistic Peril for NATO Weapons to Ukraine.
Dwindling stocks of leading-edge systems probably will mean more casualties.
https://www.wsj.com/articles/logistic-peril-for-nato-in-ukraine-defense-production-act-weapons-diplomatic-resolution-stockpiles-himars-atacm-missiles-moscow-11661888523