Translate

fredag 3 februari 2023

Vilken är skillnaden mellan “steka ryssar i smör” och ”stick kniven i ryssen”?

Inte ens Twitter står ut med Dagens Nyheters hets mot folkgrupp, uttryckt via Sveriges chef för Hemvärnet som gärna citerar sin mormors fascistiska sympatier.

 


Vilken är skillnaden mellan “steka ryssar i smör” och ”stick kniven i ryssen”?

Av Dick Emanuelsson

Generalmajoren Laura Swaan Wrede, nyutnämnd Rikshemvärnschef och till råga på allt adjutant åt kronprinsessan Victoria anklagas för öppen rasism och nazism.

Med anledning av att chefen för Sveriges Hemvärn, generalmajor Laura Swaan Wrede, inte fann något intellektuellt mer intressant i DN:s lördagsbilaga än att citera sin mormor, som påstod att ”EN RYSS ÄR EN RYSS ÄVEN OM DU STEKER HONOM I SMÖR”, så höjs nu röster om att denna militaristiska feminina knekt bör avsättas och entledigas från allt vad som har med Sveriges försvar att göra.

Twitter fattade nästan omedelbart beslutet att stoppa DN:s antikommunistiska och ”Hata-ryssar” affischstjärna. Facebook-krönikören Bert Hoflund i Göteborg ställde frågan till DN om vad som hade hänt om tidningen hade bytt ut ”ryss” mot jude”?

Seriös journalistik eller en megafin för Nato?
Sveriges generalmajor och nye chef för Hemvärnet.DN har sedan ett drygt år bedrivit en intensifierad antirysk hatkampanj. Alla journalistiska principer är som totalt bortblåsta, trots alla pompösa deklarationer som avslutar varje DN-text/drapa.

Det politiska målet med den politiska och hatfulla häxkampanjen från Dagens Nyheter är en NATO-anslutning, som Bonniersfärens flaggskepp har bedrivit sedan kalla krigets 1950-tal då den kombinerade kampanjen med krav på ”en Svensk Atombomb”. Den liberale ideologen tillika chefredaktör för monopolkapitalets främsta dagstidning, Herbert Tingsten stod bakom kampanjens ideologiska budskap och mål.

Efter att Ryssland gick in i Ukraina den 24 februari 2022 har alla antiryska hämningar släppt. Historikern Lars Gogman författade en 15 sidor lång genomgång av ryssfobin och citerade Folkkalendern 1937 (s 88):

”Sverige är rysshatets land framför andra alltsedan Ryssland militärt krossade Sveriges stormaktsvälde. Rysshetsen har i flera hundra år varit den svenska rustningsreaktionens främsta propagandavapen, använt tidigare mot tsarismen och ännu intensivare sedan 1917 mot bolsjevismen” [1].
Jag minns en före detta flickvän vars pappa arbetade som korpral på I17 (infanteriet, där jag gjorde lumpen) i Uddevalla. Under ett besök hemma hos henne på 1970-talet plockade hon fram en lång rad av skrifter från Nordiska Rikspartiet, det klassiska svenska nazistpartiet som hon sa var hennes fars. Jag var inte förvånad. Den svenska officerskåren var och är delvis influerad av den tyska nazismens rötter.

Om generalmajor Laura Swaan Wrede har ett liknande förflutet är jag inte mannen att konstatera. Men hennes uttalande som refererade till hennes mormor kanske är fragment som kan leda till ett sådant släktträd och de leder definitivt rent objektivt politiskt till det tyska 1930-talets Hitlertyskland.

Men i dag väcker ett sådant uttalande inga dramatiska reaktioner i Sverige, allt och alla som är mot ryssar i alla största allmänhet går hem.
SOM I UKRAINA. DÄR DET nynazistiska Azovregementet hade en slogan:

”SÄTT KNIVEN I ALLA RYSSAR”!

I dag är det ersatt med: ”Massakrera alla ryssar”!

I veckan föreslog den ukrainska författarinnan LARISA NITSOI att man ska tvinga ukrainare som stödjer Ryssland att bära en röd stjärna på sina kläder.

”Om du stödjer ryssarna, bär en röd stjärna på dina kläder. Om du går emot samhället, mot ditt folk, då måste du identifieras. Anständiga anläggningar ska inte släppa in den här typen av människor, vare sig det är frisörer, bensinstationer eller biografer. Låt dem känna sig marginaliserade”, sa Nitsoi.

Ord som naturligtvis vi aldrig läser i DN. 

OTTO SKORZENY, var en officer i SS och i likhet med Hitler av österrikiskt ursprung. Denne man, 1,90 lång blev en myt under kriget för sina spektakulära aktioner, bland dem fritagningen av den italienska fascistledaren Benito Mussolini den 12 september 1943 från ett hotell.

Han kallades “Scarface”, för sitt ärriga ansikte, ”Tysklands farligaste man”, ansåg USA-pressen. Vid Nürnbergrättegångarna frikändes han men skulle ”avnazifieras” men flydde från detta läger 1948 med Francodiktaturens Spanien som mål. Där beskyddades han av general Franco och blev där en av grundarna av den hemliga nazistiska organisationen ”Odessa” som hjälpte ett stort antal ledande tyska nazister att fly till Sydamerika.

 

OVANSTÅENDE BESKRIVER Gustavo González Rodríguez, en chilensk journalistveteran och universitetsprofessor i journalistik i Chile (idag pensionerad) i ett oerhört intressant dokument [2].

Han konstaterar att det inte var Hitlers uppfinning att tillskriva Tyskland en messiansk roll i Europa. En sådan föreställning implanterades sedan 1800-talet av filosofer och politiker som i en ”fanatisk teoretisering” framhävde den tyska nationens rasöverhöghet, påminner Primo Levi i sitt arbete ”Om detta är en man”. Nazismen omsatte dessa teorier i praktiken med en paroxysm som fick sitt största uttryck i folkmorden med krematorier och gaskammare.

Vad som är intressant med Rodriguez artikel är rasteorins likhet med vilken den svenska generalmajoren välvilligt citerar sin mormor som inte ens kunde tänka sig ryssar, om de än så ”stektes i smör”, naturligtvis än mindre förkolnade i nazismens ugnar.

Rodriguez:

AZOV-parad.


”I DEN DAGLIGA PRAKTIKEN AV FÖRINTELSELÄGREN förverkligas det hat och förakt som sprids av nazistisk propaganda. Här var inte bara döden närvarande, utan en mängd galna och symboliska detaljer, som alla tenderar att visa och bekräfta att judarna, och zigenarna och slaverna (bland dem ukrainare, ryssar, med flera) är boskap, avfall, smuts”, skrev Levi, som också påminde om att de första testerna av effektiviteten hos gaskamrarna i Auschwitz gjordes med trehundra unga sovjetiska krigsfångar”.

Rodríguez ställer sig därför frågan ”vad Skorzeny idag skulle tycka om den ryssfobi som släpptes lös i Europa efter invasionen av Ukraina på order av Vladimir Putin? Skulle du känna att västvärlden, med USA i spetsen, äntligen har insett det `fruktansvärda hotet från de asiatiska horderna´, för att använda Hitlers ord? Skulle du alltid följa tanken på din Ledare, skulle du då bekräfta Ryssland som den stora slaviska fienden”?

 


GENERALMAJORSKAN WREED ÄR INTE ENSAM i sin fascistiska hatfulla attityd mot allt ryskt, men som fegt placerar sin mormor framför sig för att inte själv stå för folkfientlighetens rasistiska uttryck.

En annan som hatar ryssar säger att ”Moskva måste brinna”. Det är ord som kommer från Stepan Bandera, sonson med samma namn som den självbetitlade ukrainske ultranationalistiska ledaren och nazistiske kollaboratören i andra världskriget, ansvarig för morden på hundratusentals judar, polacker, romer, kommunister.

Det oförblommade hatet mot Ryssland är farligt, inte bara för freden utan för det mentala hälsotillståndet för folken i Sverige och Europa. Här i Honduras går det att utbyta uppfattningar i fråga om Ukrainakriget utan att vänskaps- eller familjerelationer slås sönder kanske för många år. Här finns en yttrande- och pressfrihet som dragits ned fullständigt i Sverige och där element som generalmajorskan bidrar till att förstärka hatet och samtidigt rädslan för att överhuvudtaget våga yttra sig, hennes militära underrättelsetjänst, kombinerat med civila småagenter som tror sig vara ”James Bond i fosterlandets tjänst” från Hemvärnet ”kanske registrerar allt vad jag säger. . .”?

Kanske Lavrov, den ryske veteranen i sovjetisk och rysk utrikespolitik har rätt när han slår fast att det enda som hjälper för att Ukraina ska befrias från den nynazism som nu återupplivats i Europa är att befria landet från fascismen.

Noter:

[1] Lars Gogman: ”Tårarna kommo ofrivilligt i ögonen ...”
https://www.arbark.se/pdf_wrd/vik07.pdf

[2] Skorzeny, Ucrania, Putin y la rusofobia: Desde las «hordas asiáticas» de Hitler hasta la expansión de la OTAN
https://www.meer.com/es/69721-skorzeny-ucrania-putin-y-la-rusofobia

 

WIKIPEDIA:

Laura Swaan Wrede

https://sv.wikipedia.org/wiki/Laura_Swaan_Wrede

LAURA SWAAN WREDE gjorde sin värnplikt vid Norrlands luftvärnsbataljon och inledde sin karriär som officer 1987. Därefter tjänstgjorde hon vid Livgardet och även i ett antal utlandsinsatser, bland annat som observatör i Mellanöstern. Hon har också tjänstgjort i Libanon och Bosnien. Hon utnämndes 1993 till kapten och tjänstgjorde i slutet av 1990-talet vid Roslagens luftvärnskår. Åren 2003–2005 genomförde hon Försvarshögskolans chefsprogram.

Efter att ha varit operationsledare vid Högkvarteret var hon chef för Livgardet 2017–2020, den första kvinnan på posten. I april 2020 tillträdde hon som ställföreträdande arméchef, då hon tog över efter brigadgeneral Fredrik Ståhlberg. Swaan Wrede befordrades i samband med tillträdandet till brigadgeneral. Sedan den 30 september 2022 är Laura Swaan Wrede generalmajor och rikshemvärnschef.

·       Sedan 2008 är hon adjutant åt kronprinsessan Victoria.

·       Laura Swaan Wrede invaldes 2022 som ledamot av Kungliga Krigsvetenskapsakademien.

Utmärkelser

·       Konung Carl XVI Gustafs jubileumsminnestecken II.

·       Kronprinsessan Victorias och Prins Daniels bröllopsminnesmedalj.

·       Hans Majestät Konungens medalj.

·       För nit och redlighet i rikets tjänst.

·       Försvarsmaktens värnpliktsmedalj.

·       Kommendörstecknet av Finlands Lejons orden.