Translate

fredag 5 juli 2024

Panik och ursinne i Bryssel och Rosenbad över Ungerns Orbans besök i Moskva


 


Panik och ursinne i Bryssel och Rosenbad över Ungerns Orbans besök i Moskva

Vad är det `väst´ räds? Samtal för fred?

Medan Natos avgående generalsekreterare Jens Stoltenberg helt riktigt säger att Ungerns Orban inte representerar Nato, säger Rosenbad-bossen och moderaten Ulf Kristersson (M) att besöket är ansvarslöst. ”Det är ett hån mot det ukrainska folket” [1].

Högerledarens uttalande kommer med all säkerhet att få kraftig uppbackning av Vänsterpartiets nyvalda EU-parlamentsledamot Jonas Sjöstedt. Denne hävdade ju i slutdebatten om EU-valet, i ”försvar” av sitt oförbehållsamma stöd för alla nya vapenpaket till Ukraina, att Orban bör uteslutas ur EU eftersom han förhindrar konsensus i frågan om att SATSA ALLT PÅ KRIGET MOT RYSSEN! Fler än en vänsterpartist måste ha satt fredagsgroggen i halsen när han hörde denne tidigare EU-motståndare.

Orbáns besök i Moskva gör också chefen för EU-kommissionen obekväm: ” ”Eftergivenhet kommer inte att stoppa Putin”, och ”endast enhet och beslutsamhet kommer att bana väg för en global, rättvis och varaktig fred i Ukraina”, skrev Ursula von der Leyen på sitt X-konto.

 


HUR SOM HELST ÄR ORBAN nu i Moskva och har i dag fredag haft samtal med Putin. Tidigare i veckan hade Orban, då erkänd som EU:s boss för tre månader, samtal med Zelinski. Orban föreslog en vapenvila och Zelinski sa `njet´, vilket naturligtvis var väntat. Det nynazistiska Azovregementet hade tidigare varnat Zelinski att om han går med på fredsförhandlingar med Putin kommer de, Azov, att mörda Zelinski, vars presidentperiod har gått till ända.

Att Orban skulle bege sig till sitt första besök i Moskva på tio år, kom som en kalldusch för Kristersson, Stoltenberg, von der Leyen och Co, men förmodligen inte för Zelinski. Donbassfronten visar nu allvarliga sprickor och om Zelinski vill överleva, både politiskt som fysiskt är det inte omöjligt att Orban har ett ”konfidetionellt” icke i skrift uttalat budskap till Putin. Och det är förmodligen det sista som de nämnda i EU inser och skriker i högan sky om förräderiet mot Kiev. När känslorna och de indignerade uttrycken har svalnat kommer förhoppningsvis förnuftet att segra.

 

RT:s TELEGRAMKANAL redovisar nedanstående rapporter från samtalet mellan de två som i dag sätter det kommande presidentvalet i USA mellan två ”fula gubbar” i skuggan. Om vi skulle jämföra nivån på intelligensen idag fredag mellan ”De Två i Moskva” och ”De Två i Washington” så skulle det bli ytterligare pinsamma problem för Natos Propagandaorgan Dagens Nyheter att förklara.



RT:

Första detaljerna i samtalet mellan Putin och Orbán:

Putin och Orbán hade ett uppriktigt samtal om alla frågor relaterade till den ukrainska krisen, förklarade den ryske presidentens rådgivare Jurij Ushakov. Orbán, som just har besökt Kiev, förmedlade inga meddelanden från Zelenskij till Putin, enligt Kreml.


Orbán: Fred är det viktigaste för Europa

Europas största utveckling har skett i fredstid

·        Under de senaste två och ett halvt åren har vi förstått att utan diplomati eller kommunikationskanaler kommer inte fred Fred kommer inte ensam, vi måste arbeta för att uppnå det

·        Under de senaste två och ett halvt åren fanns det inga länder som kunde föra dialog med båda parter.

·        Jag har lärt mig av min erfarenhet att positionerna ligger väldigt långt ifrån varandra.

·        Det finns många steg att ta för att komma närmare slutet av kriget

 

Putin: Ryssland är för ett totalt upphörande av konflikten

·        Villkoren förklarades i mitt framträdande inför utrikesdepartementets tjänstemän

·        Som vi ser är Kievs position fortfarande inte redo att ge upp med att ta kriget till slutet.

·        Det ska inte bara vara en vapenvila, inte heller en paus som regimen i Kiev kan använda. Ryssland är för ett fullständigt och definitivt slut på konflikten.

·        Vi talar om ett fullständigt tillbakadragande av alla ukrainska trupper från folkrepublikerna Donetsk och Lugansk och från provinserna Zaporozhye och Cherson

[1] https://www.svt.se/nyheter/utrikes/ledare-fordomer-orbans-besok-i-ryssland-svenska-eu-ministern-ansvarslost