Translate

onsdag 8 juni 2022

LEGOSOLDATER I UKRAINA [1-2] Hundra danskar i Ukraina ”hjälper oss att döda fienden”, säger Ukrainas ambassadör i Köpenhamn!

 

Den danske legosoldaten Rasmus Elehrs beväpnad med AK 47-gevär för att "döda" ryssar i Ukraina, enligt Ukrainas ambassadör i Köpenhamn. Foto: Privat.LEGOSOLDATER I UKRAINA [1-2]

Hundra danskar i Ukraina ”hjälper oss att döda fienden”, säger Ukrainas ambassadör i Köpenhamn!

Danmark säger JA till att döda ryssar i Ukraina men fängslar danskar om de samlar pengar för en radiostation och tryckerifärg om det går till Colombia respektive Palestina!

Av Dick Emanuelsson

 

TEGUCIGALPA / 2022-06-08 / Den danska staten anser INTE att de danska legosoldaterna i Ukraina agerar olagligt medan sju danska solidaritetsaktivister för den palestinska och colombianska `Saken´ dömdes till fängelsestraff 2009, enligt Danmarks antiterrorlagstiftning.

Danskarna samlade in 8500 dollar till FARC-gerillan för inköp av utrustning till en mobil radiostation och pengar för tillbehör för en grafisk verkstad till den palestinska befrielseorganisationen PFLP.

Mykhailo Vydoinik
Fler än en dansk fick förmodligen kaffet i vrångstrupen när de den 10 mars i år såg och hörde intervjun med Ukrainas ambassadör Mykhailo Vydoinik i Köpenhamn. I den nämnde han att mer än 100 danskar redan är i strid mot Ryssland vid fronten i Ukraina.

– Varje dag får vi fler och fler samtal från danskar som vill bli en del av den ukrainska armén och som vill skydda mitt land. Jag är imponerad av hur många danskar det är, för ni är ett relativt litet land. Vi har inrättat en särskild internationell enhet och fler än 100 finns redan på ukrainsk mark [1].

* Finns det redan mer än 100 danskar i Ukraina?

– Ja.

* Vad håller de på med?

De hjälper oss att döda fienden och besvara attackerna, säger ambassadören inför en förbluffad reporter.

Ukrainas ambassader över hela världen rekryterar aktivt legosoldater.


Till Colombia och fredsprocessen

Hector Mondragon
Jag lärde känna dansken Ulrik Kohl redan i mitten av 1990-talet då den colombianske antropologen Hector Mondragon, rådgivare till Embera-Katiofolket i länet Cordoba i Colombia anlände till Sverige och Skanskas bolagstämma i Malmö. Det svenska multinationella byggföretaget höll på att genomföra ett gigantiskt kraftverksprojekt, ”Urra-1”, i Cordoba vid floden Rio Sinu.
Över 700 hektar mark skulle dränkas av en damm och ursprungsfolkets kyrkogårdar och historiska boplatser skulle gå under, rent bokstavligt och deras framtid som folk stod på spel. Projektet ”Urra-2” var tio gånger större, 7,000 hektar.På den danska sidan genomförde det Nordiska Solidaritetsnätverket för Colombia ett möte till stöd för den colombianska ursprungsbefolkningen som Ulrik Kohl och hans närmaste kamrater stod som arrangörer för.

Hans intresse för Colombia växte och under fredsprocessen 1999-2002 anlände han till Colombia och träffade där representanter för FARC-gerillan och han begav sig in i djungeln efter att president Andres Pastranas bomber hade gjort strimlor av fredsprocessen i februari 2002.

Något eller några år senare och tillbaka i Köpenhamn bildade Kohl och hans kamrater ”Fighters & Lovers” som satte igång att trycka snygga T-skjortor i solidaritet med FARC och den palestinska befrielserörelsen PFLP. Flera fester genomfördes i Köpenhamn och en dag i början av 2009 anlände ett par danskar till djungeln i norra Colombia där en plastpåse med 8500 dollar överlämnades till gerillaledaren Ivan Marquez, samme Marquez som under fyra år (2012-2016)  ledde fredsförhandlingarna i Havanna som kröntes i fredsavtalet den 16 november 2016 och ett slut på den halvt sekel långa väpnade konflikten i Colombia.

 

Ambassadspionen

Men 2009, i Bogota, i Danmark och i Bryssel rasade reaktionen. Också i Stockholm hade den colombianska ambassaden och dess direkta spioner under mer än ett decennium försökt att påverka den svenska regeringen att olagligförklara de colombianska politiska flyktingarnas organisation, Föreningen Jaime Pardo Leal och dess radiostation Radio Café Stereo och den oberoende nyhetsbyrån ANNCOL. I vanlig ordning anklagades de av Bogota för att vara språkrör för FARC-gerillan.

Ambassadens 1:e sekreterare, Ernesto Yamhure togs på bar gärning när han fotograferade och spionerade på colombianer den 25 juli 2005 som protesterade mot ett marint colombianskt besök på Stadsgårdens kaj i Stockholm. Yamhure avslöjade några år senare som den colombianska säkerhetspolisens spion i Sverige och än värre, som personlig politisk rådgivare till de paramilitära dödsskvadronernas högste chef, Carlos Castaño.

I Colombia rasade president Alvaro Uribe och sa helt öppet att han hade beordrat sina underhuggare att göra allt för att fånga in och få de som bedriver ”anticolombiansk verksamhet i utlandet utlämnade till Colombia”. Till Danmark och Sverige anlände den colombianske utrikesministern flera gånger med samma krav. Svenska UD förkastade med kraft kravet.

 

10 000 kronor från facket

I Köpenhamn beslutade de 100 medlemmarna i fackklubben på företaget Trä-Industri-Bygg i att ge 10,000 danska kronor till en fackföreningsman som gått under jorden i Colombia och senare anslutit sig till FARC-gerillan, noterade Reuters den 13 december 2009.

Några dagar senare föll domen i Köpenhamns tingsrätt mot de sju danskarna i företaget Fighters and Lovers, i en politisk process som dåvarande justitieminister Lene Espersen hade gett klartecken för i mars 2009. Bakgrunden var att EU och USA betraktade de två nämnda organisationerna som ”terroristorganisationer”.

Enligt åklagaren hade de sju brutit mot den danska terrorlagens Paragraf 114 som stadgar att ”den som försöker samla in pengar i syfte att hjälpa grupper som förövar eller planerar att föröva terrordåd” kan dömas till upp till tio års fängelse. Skådeprocessen var naturligtvis absurd, för både konflikten i Colombia som i Palestina har en historisk social, politisk och ekonomisk bakgrund, erkänd av alla. Vad det handlade om var en bedömning som gjordes av USA:s utrikesdepartement.

 

Ulrik Kohl, Katrine Willumsen och en tredje okänd från företaget Fighters & Lovers med t-skjortorna med FARC- och PFLP-gerillans initialer.


”Solidaritet kriminaliseras”

Till dagstidningen Berlingske sa Kohl, när han lämnade domstolen efter att ha fått domen uppläst:

– Det är ett galet och politiskt beslut som visar att terrorlagstiftningen manipulerar några av våra grundläggande politiska friheter. Det visar att rätten till solidaritet kriminaliseras.

Ulrik Kohl fick sex månaders fängelse som reducerades till ett halvår villkorligt.

Han och företagets andra talesperson, Katrine Willumsen fick blommor och applåder från de många närvarande supportrarna samtidigt som pressen kastade sig över dem. I Skt. Jørgens Gård inför Högsta domstolen kallade Ulrik Kohl terrorparagrafen för smutsig eftersom den drabbar fel part. I stället för att bidra till att skapa fred i de områden i världen som är föremål för förtryckande regimer blir domen ett stöd för statsterrorismen i Colombia.

– Det är en del av en demokrati att ha olika syn på politiska frågor. Det är vad det handlar om. Vi har stött några legitima befrielserörelser som kämpar för frihet i dessa länder, och vi har att göra med regeringar och ockupationsmakter som bryter mot internationell rätt. Det är därför dialog och handling behövs. Man kan inte bara bestämma sig för att en part är några terrorister som bara måste dödas, sa han till Berlingske.dk.

Gerillasoldater från FARC-EP under en explorering i djungeln i norra Colombia.
FOTO: DICK EMANUELSSON
Till Ukraina för ”att döda”

Men med 12 år mellan domen mot Kohl och hans kamrater och till dags datum har mycket av det politiska klimatet förändrats.

För vem kan begripa att en ambassadör, som representerar en utländsk krigförande stat kan upprätta en webbsida där ambassaden REKRYTERAR FRIVILLIGA till sin armé för att få hjälp med att ”döda fienden”?

hemsidan [https://fightforua.org/] stolpar det ukrainska krigsministeriet upp i detalj i sju punkter vad de intresserade parterna måste göra för att bli en del av den ukrainska armén. Processen innebär också ett samtal med ambassadens försvarsattaché, som bland annat tittar på militär erfarenhet.

Även om det var olagligt att resa från Danmark och delta i fientligheter i Syrien, vare sig för eller emot Islamiska staten, finns det inga juridiska hinder för att resa till Ukraina.

Det uppgav statsminister Mette Frederiksen (S), några dagar efter att Ryssland påbörjat sin ”militära specialoperation”.

– Som vi ser det finns det inget direkt lagligt som hindrar en (dansk) från att resa till Ukraina och, naturligtvis, på den ukrainska sidan att vara en del av konflikten, sa premiärministern.

Detta bekräftades senare av justitieministeriet, som, i den ”politiska pluralismens namn” också uppgav att det inte fanns något juridiskt hinder för att slåss på den ryska sidan, samtidigt som Danmark levererar tunga vapen till den ukrainska armén!

Den danske legosoldaten Rasmus Elehrs beväpnad framför det ukrainska parlamentet i Kiev backas upp av den socialdemokratiske statsministern Mette Fredriksen.


Video: Ukrainas ambassadör Mykhailo Vydoinik


Not:

[1] Ukraines ambassadør: Flere end 100 danskere er allerede i kamp mod Rusland ved fronten

https://www.dr.dk/nyheder/politik/ukraines-ambassadoer-flere-end-100-danskere-er-allerede-i-kamp-mod-rusland-ved 

I MORGON:

Spanien 1936, Donbass 2014-2022:

Från Asturien och Murcia till Donbass