Translate

måndag 19 januari 2015

Jens Stoltenberg, “Washingtons bäste elev” som blev Natochef

Den norske "socialisten" som i dag företräder den imperialistiska krigsalliansen Nato och som har gett sitt stöd till fascistjuntan i Kiev och dess bombningar av Donetsk, Libyen och interventionen i Syrien.
Jens Stoltenberg, “Washingtons bäste elev” som blev Natochef

 

Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA / 2015-01-19 / På sitt möte den 4-5 september förra året beslutade krigsalliansen NATO:s medlemsstater att utse en ny generalsekreterare. Den 1 oktober 2014 ersattes dansken Anders Fogh Rasmussen, från högerpartiet Venstre, med norrmannen och socialdemokraten Jens Stoltenberg.

Under sin tid som statsminister i kungariket Norge band han personligen upp Norge vid Natos 20.000 flygattacker mot Libyen som kostade minst 50.000 civila livet. På grund av detta beslut blev han och är föremål för en utredning. Norska USA-tillverkade F16-plan utpekas som de ansvariga till morden på tre barnbarn till överste Kadaffi. Men morden utgjorde bara ytterligare “stjärnor” i protokollet hos NATO. Om det hos Rasmussen fattades skrupler så har Stoltenberg lovat att övervinna dessa.

S-lojalitet till Washington

 

Den norske juristen och författaren Fredrik S. Heffermehl skrev nyligen att “vi lever i en period som otåligt kräver att de internationella förbindelserna svalnar. Men Stoltenberg verkar inte vara rätt person för att förnya nytänkande och reformera militäralliansen”. Och tillägger: “Det är mer troligt att han har utsetts för de (Nato), anser att han är en lojal verkställare av den politik som ledningen i organisationen erbjuder”.

Stoltenberg är en klassisk socialdemokrat inom s-apparaten. Få av dessa har någonsin ställt sin fot på en arbetsplats, trots att partiet stoltserar med namnet “arbetarparti”, såväl i Sverige som Norge. Hans far, Thorvald Stoltenberg, var tidigare socialdemokratisk utrikesminister.

Enligt Heffermehl är Stoltenberg en ekonom med mycket liten erfarenhet av säkerhets- och utrikespolitik.

– Det norska arbetarpartiet har en lång tradition av lojalitet till Washington. Oslo har alltid försökt att vara Washingtons bästa elev. Landet som är rikt på olja har behållit ökningen på sin militärbudget i en period då andra nationer har tvingats skära ned på den.
“Telefonkriget” som kostade 50 000 libyer livet

 

Heffermehl understryker även att under de åtta åren som Stoltenberg styrde Norge, vändes det nationella försvaret mot ett deltagande i Natos internationella interventioner. Under denna period både mentaliteten som kulturen hos norrmännen militariserats. Som en konsekvens av denna militarisering i Norge kan landets deltagande i Natos bombningar av Libyen 2011 ses.

– Norges deltagande var ett resultat av ett starkt personligt engagemang från Stoltenberg. Enligt hans kritiker skickade han i sin iver en hel flottilj med F16-plan till Libyen i strid med den konstitutionella bestämmelse som först kräver ett godkännande i förväg av riksdagen.

Det enda som Stoltenberg hade gjort var ett antal telefonsamtal med ledarna för de övriga norska partierna. Därför kallas Stoltenbergs militära intervention i Libyen som “Kriget som beslutades via telefon”!

Bataljon Azov. Ukrainska fascister som bland annat är ansvariga för moden på de 44 människorna på Fackföreningarnas hus i Odessa. En vacker allians till Nato.


Allt stöd till fascistjuntan i Kiev

 

Nato å andra sidan har höjt sin nye chef till skyarna. På sin webbsida kunde vi läsa att under hans tid som statsminister växte Norges militärbudget konstant. Resultatet har blivit, enligt Nato, att Norge har bland de hösta militärbudgetarna per invånare i världen.

– Under hans ledarskap har den norska regeringen bidragit med militära styrkor i flera av Natos operationer.

Naturligtvis. Stoltenbergs elddop kom omedelbart då han skickades till Kiev och lika snabbt utropade allt stöd från Nato till Chokladkungen och oligarken Porosjenko. Allt mer dras Nato, och med Nato även Norge och Danmark in i kriget mot Ryssland. För stödet till fascist- och kuppjuntan i Kiev är bara en förevändning för att inringa Ryssland och Kina allt mer.

Den norske “Duttige idioten”

 

Det är ingen tvekan om att vi kommer att få den norske socialdemokraten Stoltenberg i nya militära äventyr. För en gång en “Duttig idiot” är för alltid ett sådant billigt redskap i händerna på krigsalliansen som hotar världsfreden.

För den yngre läsaren som inte fått sin mänskliga rättighet om historiekunskap tillfredsställd, kan vi berätta att Nato bildades först, den 4 april 1949. Warszawapakten å andra sidan, bildades som ett försvar mot krigsalliansen Nato så sent den 14 maj 1955, mitt under kalla kriget. Den lades ner 1 juli 1991.

Var är då anledningen att den USA-dominerande Atlantpakten fortfarande finns kvar?