Translate

onsdag 15 oktober 2014

Tusentals nynazistiska ukrainare stormade och försökte inta parlamentet i Kiev


Tusentals nynazistiska ukrainare stormade och försökte inta parlamentet i Kiev

 

Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA / 2014-10-15 / Händelsen ägde rum igår tisdag och påminde om provokationerna på Maidantorget i februari, vilket togs som förevändning för statskuppen.Brand- och rökbomber kastades mot de utkallade poliserna som svarade med att arresterade ett 50-tal medan ett 15-tal personer skadades vid den fascistiska aktionen.Omkring 8.000 personer från de nynazistiska partierna «Svoboda» och «Pravi Séktor» demonstrerade framför parlamentsbygganden som hskulle hålla sin sista session innan det ukrainska parlamentsvalet den 26 oktober.

Den halvmilitära polisen grupperade tre enheter som skydd runt parlamentet. Demonstranterna försökte flera gånger bryta polisens barrikader och tränga in i byggnaden men tvingades tillbaka.Fascismen i Ukraina är på offensiv. Aktionen igår genomfördes samtidigt med hyllningarna till den Ukrainska Upprorsarméns (UPA) 71-årsdag. Den skapades av ukrainska nationalister 1942 och allierade sig med de tyska trupperna mot Röda Armén. UPA anklagas för folkmord mot polacker, judar, homosexuella men även ukrainare som stred mot den tyska armén ockupation av Ukraina. Hundratals av demonstranterna bar UPA:s militära uniform.

UPA:s fortsatte sin verksamhet fram till 1956 då organisationen var krossad. I dag är den återigen på marsch via den ukrainska fascismens uttryck i «Svoboda» och «Pravi Séktor», som dessutom har flera ministerposter i den regering som ges allt stöd av Vita Huset och EU.


Ännu en spanjor ansluter sig till den internationella milisen för att slåss mot den ukrainska armén

Alfonso Cano, 26, kock från Spanien


Ännu en spanjor ansluter sig till den internationella milisen för att slåss mot den ukrainska arménDick Emanuelsson

TEGUCIGALPA / 2014-10-15 / Alfonso Cano, 26, anslöt sig på tisdagen till Folkrepubliken Nya Rysslands väpnade styrkor för att slåss mot vad han anser vara ”den annalkande fascismen från Kiev”, enligt nyhetsbyrån LifeNews som citerades av Novorossia News.

Cano ser paralleller till vad han menar vara en repetition av händelser som lede fram till Francoregimen i Spanien.

– I Spanien var jag en antifascist och jag vet mycket väl vilken fara nynazismen utgör i dagens situation. Efter att sett krigets fasor i Ukraina kan jag inte undvika att jämföra dem med händelserna för 80 år sedan i Spanien. Dessvärre vinner de fascistiska krafterna styrka än en gång i världen. Jag kan inte förbli likgiltig och tog beslutet att delta i kampen mot denna ondska.

Denne spanske kock kom i kontakt med den internationella brigaden som Folkrepubliken Nya Ryssland har skapat för alla världens antifascister som vill delta i kampen mot fascismen och försvara de som tidigare var de östra delarna av denna före detta sovjetrepublik.

Den unge spanjorens anhöriga är oroliga för Canos beslut men har full förståelse ”för de är också antifascister”, uppgav Alfonso Cano.