Translate

torsdag 13 november 2014

De proryska milistrupperna i Luhansk eliminerar den internationella brittiska terroristen Samantha Lewthwaite, “Vita Änkan”

Den internationella terroristen Samantha Lewthwaite slutade sina dagar på den ukrainska militärens sida i östra Ukraina.De proryska milistrupperna i Luhansk eliminerar den internationella brittiska terroristen Samantha Lewthwaite, “Vita Änkan”

Av Dick Emanuelsson
TEGUCIGALPA / 2014-11-13 / De proryska milistrupperna i Luhansk eliminerade för två veckor sedan den internationella terroristen Samantha Lewthwaite, även kallad “Vita Änkan”. Lewthwaite var en av de mest efterspanade terroristerna i världen.

Det är den ryska nyhetsbyrån Regnum som i dag kablar ut nyheten via sin reporter på plats i Luhansk. Lewthwaite, som var krypskytt på den ukrainska sidan, sköts ihjäl i samhället Debaltsevo i närheten av staden Luhansk. Hon sköts, ironiskt nog, av en annan krypskytt från de proryska trupperna som slåss för självständighet i östa Ukraina.

“Vita Änkan” och hennes make, Jermaine Lewthwaite, innan självmordsattentatet 2005.

Självmordsattentat i Londons tunnelbana

Lewthwaite kallades för “Vita Änkan” efter att hennes make, Jermaine Lewthwaite, hade genomfört ett självmordsattentat den 7 juli 2005 i Londons tunnelbana. Tjugosex människor dödades av bomben.

Enligt den ryska nyhetsbyrån, som har sin reporter på plats i Ukraina, ingick Lewthwaite i den ukrainska bataljonen “Aidar”, en av de mest blodiga och hänsynslösa grupperna på den ukrainska sidan. Både den politiska ukrainska oppositionen som internationella människorättsorganisationer har krävt bataljonens upplösning.


Soldater från den ukrainska nazistiska Bataljonen Aidar.

Attentat mot köpcenter i Nairobi

Efter att hennes make hade dödats i London anslöt sig Samantha Lewthwaite till en somalisk terrorgrupp. Enligt uppgifter ska hon ha deltagit i attentatet 2013 mot köpcentret Westgate i Nairobi, Kenya, där 67 personer dödades av terroristerna. Flera medier i väst uppgav att Samantha Lewthwaite skulle befinna sig i Syrien för att bekämpa den syriska regeringen Assad.

De brittiska myndigheterna hade utfäst en belöning på fem miljoner dollar till den som kunde överlämna information över Lewthwaite. Kanske något politiskt pinsamt för London om de brittiska myndigheterna skulle uppfylla löftet.

Enligt nyhetsbyrån Novorossia News utlovar den ukrainska militära säkerhetstjänsten å sin sida, en belöning på en miljon dollar till den som kan döda den milissoldat som hade ihjäl den internationella terroristen Samantha Lewthwaite.

Bilderna nedan visar hur de militära enheterna inom Bataljon Aidar bekänner politisk färg. Den norska TV-kanalen TV2 filmade i smyg. Amnesty International har också krävt gruppens upplösning och anklagar den för krigsbrott mot den ryska befolkningen.

Det politiskt intressanta är att kuppregimen i Kiev har förbindelser med islamistiska terrorgrupper som slaktar och terroriserar befolkningen i Syrien och Irak. Den gemensamma nämnaren är USA, bägge dessa nämnda grupper har fått och får stöd av USA. 
 

Suputerna i Ukrainas armé bestals på en stridsvagn

Suputerna i Ukrainas armé bestals på en stridsvagn

Av Dick Emanuelsson
TEGUCIGALPA / 2014-11-13 / I Staden Luhansk, som betraktas som ett militärt ingenmansland, blev Ukrainas armé en stridsvagn fattigare.

– Kosackerna stal en stridsvagn från de ukrainska soldaterna, säger milismannen Prójorov, som citeras av nyhetsbyrån Novorossia News i dag.

– Det är inget skämt eller bluff, tillägger han, medveten om att den fatala karaktären på nyheten kanske lägger en och annan panna i veck. Det är sanning för stridsvagnen står parkerad med all sin ammunition i en trädgård i staden.

Bakhåll och mer förluster

Han uppger att de ukrainska generalerna skickade förstärkning för att återta stridsvagnen. Men i stället för att ta tillbaka den råkade de ut för ett bakhåll. Många av de ukrainska soldaterna stupade av miliselden från Nya Rysslands armé.

– Men majoriteten gav upp eller flydde, säger Prójorov.

Vodkans konsekvenser

Han uppger att de ukrainska soldaterna har för vana att köra in i Luhansk för att inhandla vodka.

– De betalar utan att bråka och de ger sig heller aldrig i lag med lokalbefolkningen för att övertyga folk om det ”Enade Ukraina”. Vodkan konsumerar de på plats. Och det var så det förlorade stridsvagnen, sammanfattade Prójorov.

Händelsen kommer med all säkerhet att skrivas in i den militära historian. När baksmällan har lagt sig väntar också, med all säkerhet, krigsrättegång. För en ordinär rysk stridsvagn kostar miljoner dollar.