Translate

söndag 30 oktober 2022

Maffian i Kiev vidareexporterar vapen som levererats från Sverige till Ukraina och hamnar nu hos kriminella i Finland och i Sverige!


En orolig Christer Ahlgren, finsk kriminalkommissarie med ryggen mot Nordsjö Hamn, containerhamnen i östra Helsingfors. Västs vapen tas i många fall hand om av den ukrainska fruktade maffian i Kiev och returnerar senare samma vapen till Norden i en lukrativ handel, säger Ahlgren. I de infällda bilderna vapen som beslagtagits av de ryska styrkorna samt tulldeklarationen daterad den 25 mars, 2022 efter att den svenska riksdagen enhälligt beslutade att skicka 5,000 av Wallenbergs `Pansarskott 86´. Klicka för STÖRRE FORMAT.Maffian i Kiev vidareexporterar vapen som levererats från Sverige till Ukraina och hamnar nu hos kriminella i Finland och i Sverige!

TEGUCIGALPA / 2022-10-30 / Det är finska Uutiset [1] som i dag kommer med den föga överraskande nyheten. Det betyder att Wallenbergs `Pansarskott 86´ snart kan premiärskjuta i någon av de svenska förorterna, vid rån av någon bank eller vid interna uppgörelser.

Uutiset har intervjuat Christer Ahlgren, finsk kriminalkommissarie som står och blickar ut över containrarna i Nordsjö Hamn, i östra Helsingfors.

Han säger att den europeiska polismyndigheten Europol redan i somras varnade för att internationella kriminella nätverk försöker smuggla skjutvapen och ammunition från det krigshärjade Ukraina, till exempelvis olika EU-länder. 

– Vi har tecken på att de här vapnen redan finns i Finland, säger Ahlgren. Vapen som levererats till Ukraina har också hittats i Sverige, Danmark och Nederländerna.

Uppgifterna gäller militära vapen, som automatgevär, tillägger han. Internationella polismyndigheter har sagt att förutom gevär eftersöks även pistoler, granater och stridsdrönare.

Mc-gäng

Kriminalkommissarie Christer Ahlgren:

Vapen som levereras till Ukraina når Finland via olika vägar. 

– Vi har en hel del underrättelser om att kriminella organisationer är mycket intresserade av vapnen som levererats till Ukraina och deras fördelar under efterkrigstiden. 

De rutter, processer och förbindelser som krävs för smuggling av illegala vapen från Ukraina till Finland är redan klara. 

– Tre av världens största mc-gäng, som är högst internationella kriminella organisationer, verkar i Finland. En av dem är Bandidos MC, som har en filial i alla större städer i Ukraina. 

– Vi vet att nu värms förbindelserna upp och sträckorna modifieras så att vi blir klara i tid. 

Sverige förskräcker

Uutiset skriver att i Sverige har kriminella gäng kunnat beväpna sig med vapen och granater som förvärvats från Balkan. Detta är en betydande anledning till att vapenvåld har blivit ett stort samhällsproblem i Sverige. Men nu pratar vi om ett mycket större antal vapen, vapenleveranserna till Ukraina saknar motstycke i modern tid. Och det handlar om mycket farliga vapen. 

– Den organiserade brottsligheten tar hela tiden allt hårdare tag i det finländska samhället. Vi har också kriminella klaner födda kring släktskap och etnisk bakgrund, säger Ahlgren. 

Tidningen hävdar att i Sverige ägnar sig kriminella organisationer som bildats kring familjer åt narkotika- och våldsbrott. Till exempel satte de i augusti 2020 upp avspärrningar i Göteborg och kontrollerade trafiken i stadsdelar. Handlingen har väckt mycket rädsla bland medborgarna. 

Problem i decennier

– Ukraina har beväpnats med enorma mängder (vapen) och det är bra, tycker kriminalkommissarien. Men vi kommer att få hållas med de här vapnen i decennier och betala priset här, understryker Ahlgren.

Enligt medierapporter har Europol förberett sig på möjligheten att kriminella organisationer skulle upprätta vapenlager i gränsområdena till Ukraina.  Det har också rapporterats i internationella medier att de som flytt från Ukraina i vissa fall betalat för sina taxiresor med vapen. 

Denna uppgift är inte överraskande eftersom Zelinski har öppnat vapenförråden och beväpnat i första hand de nazistiska organisationerna som inkluderats i de ukrainska väpnade styrkorna men även privatpersoner. I den nuvarande ekonomiska krisen blir dessa personer, i ett totalt genomkorrumperat samhälle som det ukrainska, lätta att övertala om att sälja vapnen.

Och det är detta som nu de finska polismyndigheterna slår larm om.

Vad gör vi i Sverige?

Dick Emanuelsson

[1]: https://yle.fi/uutiset/3-12668870