Translate

söndag 13 november 2022

USA och EU:s sanktioner mot Kina stoppar ett svenskt företagsköp inom teknologi i Tyskland

USA står som en förmyndare och överdomare över dagens EU, till men för både företag som anställda medan USA:s transnationella bolag skär guld med täljkniv.

 


USA och EU:s sanktioner mot Kina stoppar ett svenskt företagsköp inom teknologi i Tyskland

Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA / 2022-11-13 / USA:s protektionistiska sanktionskrig mot Kina drabbar nu det svenska företaget Silex Microsystems som är kinesägt och som har anläggningar i stora delar av världen, bland annat i Tyskland.

Strax efter den tyske kanslerns besök i Peking, beslutade den tyska regeringen den 10 november att blockera Tysklands försäljning av halvledartillverkaren Elmos Semiconductor till det kinesiskägda svenska företaget Silex Microsystems, rapporterade den franska nyhetsbyrån AFP [1]. Anledning påstås vara ett `potentiellt hot mot säkerheten´.

Med det stärker USA och EU sin allians i det tekniska kriget mot Kina, kommenterar journalisten Victor Ternovsky på portalen Sputnik, förbjuden i EU.

”Väst är `ägare´ till sitt ord när det passar. Och när det inte passar drar det tillbaka det. Så sa Putin då, och det är vad som just har illustrerats igen i de ouppfyllda löftena från den tyske förbundskanslern Olaf Scholz inför Kinaresan”.

Till AFP sa Tysklands ekonomiminister Robert Habeck:

– Vi måste titta mycket noga på företagsuppköp när det gäller viktig infrastruktur, eller när det finns en fara att tekniken skulle flöda till köpare från länder utanför EU.

Han tillade att Tyskland förblir öppet för investerare, men att ”vi inte heller är naiva.”

Den svenska ”företagssagan”

Silex Microsystems beskrevs 2019 av Ny Teknik som en ”företagssaga”, otroligt framgångsrikt och nästan ensam på världsmarknaden inom sitt gebit, kundanpassade produkter:

”Silex Microsystems kan idag titulera sig som världens ledande renodlade tillverkare av kundanpassade MEMS-produkter. MEMS är en förkortning och står för Micro Electro Mechanical Systems vilket är komplexa mekaniska och elektriska mikrosystem i form av kiselchip. Företaget producerar ett brett sortiment av olika MEMS-produkter åt kunder som arbetar inom allt från fordonsindustrin till medicinteknik. Många av de MEMS komponenter som Silex Microsystems tillverkar återfinns även inom lösningar för optisk telekommunikation” [2].

Silex Microsystems grundades för 23 år sedan av nuvarande vd Edvard Kälvesten och fyra av hans dåvarande studenter på KTH. Idag har företaget 300 anställda och är världsledande inom MEMS-teknologin. Sin anläggning i Sverige återfinns i Järfälla kommun, utanför Stockholm. Men det ägs i dag till 100 procent av kinesiska Sai Microelectronics.

Och efter att USA har använt den kinesiska provinsen Taiwan som förevändning för att starta och förstärka det ekonomiska kriget mot Kina, har Silex kommit att drabbas, i form av att det förvägras att köpa upp den tyska halvledartillverkaren Elmos Semiconductor.

Ny Teknik från juni 2019. Magasinet förutspådde en blomstrande framtid för det svenska företaget, perspektiv som nu grusas av USA:s imperialistiska diktat mot EU.En förnedrad tysk industrijätte

Därmed klingar Scholz´ ord till den kinesiske ledaren Xi Jinping att hans land vill ”fortsätta att fördjupa den ekonomiska relationen och handelssamarbetet” med den asiatiska jätten. Dessutom försvarade han ”globaliseringen” och motsatte sig en ”frikoppling”.

Förbundskanslern undvek att ge specifika förklaringar i detta avseende och undvek den obekväma frågan om den skada som Elmos-företaget kunde drabbas av, ett företag som i december förra året tillkännagav sin avsikt att sälja sin chipproduktionsanläggning för 85 miljoner euro och betonade att inträde av utländskt kapital skulle göra det möjligt för den att säkerställa sin framtida lönsamhet i en mycket konkurrensutsatt miljö. Och därmed för hundratals arbetstillfällen…

”Det verkar inte vara en tillfällighet att bakslaget inträffar under omständigheter där USA intensifierar sin teknologiska krigföring mot Kina. Washingtons främsta mål är att föreslå sig själv (som USA har gjort i gas- och oljefrågan, övers. anm.), att begränsa Pekings förmåga att konkurrera med de världsledande inom teknik och innovation. De oöverträffade åtgärderna från USA innebär ett förbud mot försäljning av avancerade chips och tillverkningsutrustning till Kina”, skriver Victor Ternovsky på Sputnik.

USA:s dörrmatta der Leyen

Inom EU är det främst EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen som är en stor förespråkare för en brytning mellan Bryssel och Peking under förevändning av påstådda ”kränkningar av mänskliga rättigheter” av den kinesiska regimen.

Men denna konfrontationspolitik mot frihandeln delas inte av de stora europeiska bolagen som naturligtvis vill vara med och tjäna pengar på den kinesiska marknaden och i många fall i form av delägarskap med kinesiska företag, som i fallet med det från början svenska Silex Microsystems.

”Det är intressant att produktionsbolagen inte delar västerländska ledares önskan om konfrontation och isolering. Faktum är att det USA-baserade NVIDIA har börjat erbjuda nya chips till sina kunder i Kina i ett försök att mildra slaget av exportsanktioner som nyligen införts av Biden-administrationen”, summerar Ternovsky.

[1] Kinesiskägda svenska Silex Microsystems får inte köpa tysk fabrik som tillverkar halvledare – potentiellt säkerhetshot
https://morgonposten.se/2022/11/10/kinesiskagda-svenska-silex-microsystems-far-inte-kopa-tysk-fabrik-som/

[2] Silex Microsystems expanderar lokalt och globalt
https://www.nyteknik.se/sponsrad/silex-microsystems-expanderar-lokalt-och-globalt-6970316