Translate

söndag 26 februari 2023

Anställda på kärnkraftverket Zaporizhia: ”Om ukrainarna kommer tillbaka, kommer de att utplåna oss alla här”

 Arbetare på kärnkraftverket Zaporizhia, under rysk kontroll:

”Om ukrainarna kommer tillbaka, kommer de att utplåna oss alla här”

Liu Sivaya
Det första reportaget av en västreporter vid Europas största kärnkraftverk, konstant beskjutet av ukrainskt artilleri sedan ett år.

– Detta är mitt svåraste reportage på alla sätt. Rädslan, oron och säkerhethetsgarantierna. Sömnlösa nätter både för att spela in och täcka ansikten och ändra röster. Men VI HAR GJORT HISTORIA. Vi är det första västerländska journalistteamet som besökt kärnkraftverket i Zaporizhia och pratat med arbetarna. Det är bara början.

 VIDEO:
REPORTAGE av Liu SivayaDET SÄGER EN TRÖTT men nöjd LIU SIVAYA, den spansk-ryska krigskorrespondenten som anlände till Donbass strax efter den ryska inmarschen för ett år sedan. Och trots sin ungdom har hon med ett imponerande mod stått mitt i Donetsk centrum när USA:s Himars precionsraketer slagit ner i hennes grannskap och orsakat död och förintelse bland de civila.

Till skillnad mot DN:s `journalistik´ från Reyemersholme på Kungsholmen i Stockholm, har Liu stått där krigsfronten går mellan de två Folkrepublikerna Luhansk och Donetsk i Donbass. Och nu har hon också begett sig till provinsen (Oblast) Zaporizhia, som tidigare i år i en folkomröstning röstade för att ansluta sig till den Federativa Republiken Ryssland.

I reportaget intervjuar hon en mängd anställda som slutat sitt skift på kärnkraftverket. En av dem ställs inför frågan:

·        Säg mig, är det klart från vilken sida raketerna kommer?

– Därifrån.

·        Från vilken sida?

– Från Dnepr-sidan. Från den andra stranden (pekar mot staden Nikopol på andra sidan floden, reds anm).

·        Från Ukraina?

– Visst, varifrån annars?

·        Det är inte alla som förstår detta. Många arbetare här verkar förstå, men är tysta. Vad tror du att detta beror på?

– Det är relaterat till att de är rädda för att Ukraina ska återvända hit. Den nuvarande regeringen har inte konsoliderats till den grad att den litar villkorslöst på den. [Den ryska arméns reträtt] utträdet från Cherson påverkade många människor.

·        Innan dess, var folk mer villiga att prata?

– Så är det. För de trodde att Ryssland skulle stanna för alltid. Nu finns det ingen sådan säkerhet. Och om ukrainarna kommer tillbaka, kommer de att utplåna oss alla här.

·        Så är du rädd?

– Naturligtvis. Det är inte så att jag är rädd, utan att jag skyddar mig själv.

Och här kommer hennes 22 minuter långa reportage från staden där Europas största kärnkraftverk Zaporizhia är beläget.

VIDEO, med spansk undertext. Använd YouTubes automatiska översättningsapp till svenska

https//youtu.be/BG8ZZKk8THU