Translate

tisdag 19 juli 2022

Video: Svenske legosoldaten Mathias Gustavsson riskerar dödsstraff i Folkrepubliken Donetsk

 

MATHIAS GUSTAVSSON, legosoldat i tjänst hos det nazistiska Azov-regementet som kapitulerade i mitten av maj vid stålverket Azovstal, staden Mariupol. Han riskerar nu dödsstraff. FOTO: RT.
Svenske legosoldaten Mathias Gustavsson riskerar dödsstraff i Folkrepubliken Donetsk

Gustavsson som var stridande soldat hos nazistregementet Azov intervjuades av RT i fängelset. Men varför uppger inte UD namnet på den svenske legosoldaten som dödades i förrgår i Donetsk. Den svenska pressen som har dessa uppgifter tiger. Varför?

AV DICK EMANUELSSON

 

TEGUCIGALPA / 2022-07-19 / Mathias Gustavsson anslöt sig till det nazistiska Azovregementet som höll en skräckregim i staden Mariúpol under åtta års tid. Han tillfångatogs den 17 maj när Azov och den ukrainska armén kapitulerade vid stålverket Azovstal. Nu riskerar han som legosoldat dödsstraff i Folkrepubliken Donetsk.

”För den som undrar så är detta den svenske Azov-nazisten som fängslades av DPR (Folkrepublikens Donetsk, översättarens anm). Han gjorde själv en video (som jag givetvis sparat på min HD) där han uttryckligen uppger att han `bedriver militära operationer i Mariúpol mot rysk invasion´. Azovs huvudkanal på Telegram raderade den här videon från sitt flöde, men vi glömmer det aldrig”, skrev ”UkraineMaps” via sin Telegramkanal [1].


VIDEO: Alias ”Mikola Sweds”
berättar varför han reste till Ukraina:
Två av Mathias Gustavssons fascistiska "vapenbröder" från Azovbataljonen som också gör Gustavsson sällskap i de många rättegångar som planeras när närmare 2,000 soldater och legoknektar ska ställas inför rätta för sina brott mot mänskligheten.Först den 5 juli kom de till den svenska allmänhetens tjänst att en svensk legosoldat (”medborgare” skriver liberala Göteborgs-Posten) hade tillfångatagits efter att den bataljon han tillhörde, det nazistiska Azovregementet hade kapitulerat.

När Gustavsson anslöt sig till Azov-regementet är fortfarande oklart. Men med tanke på att striderna pågick under nästan tre månader i Mariúpol så talar mycket för att han har deltagit kanske till och med INNAN Ryssland gick in i Ukraina i den så kallade ”Militära Specialoperationen”, den 24 februari i år.


GP den 5 juli, 2022. Legosoldaten är "svensk medborgare", upplyses vi om.


 

Alias ”Mikola Sweds”?

Mycket talar för att Mathias Gustavsson är alias ”Mikola Sweds”, säger källor i Sverige, men svårt att slå fast med säkerhet innan det bekräftas eller dementeras av en eventuell annan svensk legosoldat. Denne "Alias" publicerade en egen video på Azov-regementes Telegramkanal. Men senare raderade han den, förmodligen dagarna innan den fascistiska Azovbataljonens kapitulation för att den inte ska kunnas läggas som ett bevis till mot Gustavssons deltagande i kriget. Därför vet vi inte vilket exakt datum den härrör sig från.

Men ”UkraineMaps” återpublicerade den på sin Telegramkanal den 5 juli där Gustavsson framställs som ”svensken som greps vid kapitulationen vid Azovstal” i mitten av maj månad.

Den svenske legosoldaten ”Mikola Sweds” har alltid varit en försiktig man och alltid maskerad för att inte röja sitt utseende, en bjärt kontrast mot storkäftade fascister som på nätet skryter vitt och brett om sitt deltagande i kriget. Det finns ett foto på ”Mikola Sweds” och Mikael Skillt, en ökänd svensk fascist och legosoldat som har varit aktiv i Azovbataljonen sedan statskuppen i Kiev februari 2014.

Gripandet av Mathias Gustavsson kan bli ödesdigert för den man som i videon säger att han reste till Ukraina för att slåss mot ryssarna och ”stoppa moskoviterna”. Ett eko från Zelinskis skrämselkampanj, att om vi inte stoppar ryssarna i Ukraina kommer de gå vidare och ta hela Europa. Inte ett ord om att Ryssland är omringat av Natoanslutna länder.


Mikael Skilt och ”Mikola Sweds”. Mathias Gustavsson?


UD fåordigt

När jag ringer UD:s Presstjänst i Stockholm för att höra med dem om de har varit i kontakt med ryssarna om Gustavssons fall och eventuella dödsstraff, samt om UD kan ge namnet på den svenske legosoldat, respektive armélöjtnant som dödades i Donetsk de senaste dagarna, svarar utrikesdepartementet pressjour att ”UD står i kontakt med de ukrainska myndigheterna. Det är vad vi kan säga just nu”.

Nu kanske inte de ukrainska myndigheterna är de mest lämpliga att kontakta eftersom deras armé kapitulerade och övergav sina soldater till sitt eget öde i Mariúpol och inte har mer information än vad Rosenbad och Arvfurstens Palats har.

 

RT intervjuade Gustavsson i fängelset

Men i den intervju som RT:s engelskspråkiga redaktion gjorde med anledning av att en brittisk legosoldat nyligen avled i fängelset, förmodligen beroende på konsekvenser av kriget och den krigspsykos som många drabbas av, fanns Mathias Gustavsson med bland de fångar som intervjuades av RT och som delade cell med britten.

UD bör med andra ord ta kontakt med de ryska myndigheterna och än mer med myndigheterna i Folkrepubliken Donetsk. Den senare har dödsstraff för krigsbrott medan Ryssland inte har det.

Två brittiska och en marockansk legosoldat har dömts till döden av Donetsk och risken är uppenbar att också Gustavsson kan sluta på samma sätt.

Men varför mörkar svenska medier ”affären Gustavsson”? Är det för känsligt säga att personer som Mikael Skillt utpekas som fascister och att även Gustavsson kanske har en bakgrund i denna politiska krets som i Ukraina har fått vad de kallar för ”ett hemland”?


VIDEO: RT intervjuar Mathias Gustavsson och den
brittiske legosoldaten John Harding i fängelset.


Från RT-intervjun från fängelset.
LEGOSOLDATER I UKRAINA (1-3)

1:a delen:

LEGOSOLDATER I UKRAINA [1-2]
Hundra danskar i Ukraina ”hjälper oss att döda fienden”, säger Ukrainas ambassadör i Köpenhamn!
https://ukraina-donetsk.blogspot.com/2022/06/legosoldater-i-ukraina-1-3-hundra.html

2:a delen:

LEGOSOLDATER I UKRAINA [2-3]:
Spanien 1936, Donbass 2014-2022. Från Asturien och Murcia till Donbass
https://ukraina-donetsk.blogspot.com/2022/06/legosoldater-i-ukraina-2-3-spanien-1936.html

LEGOSOLDATER I UKRAINA [3-3]
Varför reser Sveriges och Europas nazister till Kiev?
https://ukraina-donetsk.blogspot.com/2022/06/legosoldater-i-ukraina-3-3-varfor-reser.html