Translate

måndag 13 oktober 2014

Tvåhundra uniformerade nazister i Lviv högtidlighöll den ukrainska fascistarméns 72-årsdag
Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA / 2014-10-13 /Tvåhundra personer demonstrerade i söndags i den ukrainska staden Lviv. Det var anhängare till den ukrainska upprorsarmén UPA som bildades av den ukrainske fascistledaren Stepan Bandera 14 oktober 1942, enligt nyhetsbyrån Novorossia News. De ukrainska fascisternas armé slogs på samma sida med Hitlers fascisttrupper mot Röda Armén.

Det är ingen tillfällighet att den anmärkningsvärda demonstrationen genomfördes i staden Lviv. Med sina 730.000 invånare är den en bastion i Ukrainas för fascistpartiet Svoboda som fick nära 40 procent i valet i december 2012.

Majoriteten av demonstranterna i söndags, som kallade sin demonstration för “Hjältemarschen”, hade klätt sig i den historiska militära uniformen. Till pressen uppgav de att de hade ärvt sina uniformer av sina farföräldrar.

Trots historiska fakta, förnekar medlemmarna i UPA att deras armé skulle ha varit inblandat i krigsbrott under kriget. Men historikerna har visat en uppsjö av bevis som bevisar deras blodiga samarbete med den tyska nazistarmén.

Under kriget var en av UPA:s uppgifter att rensa Ukraina på ”oönskade element” så som judar, polacker och ryssar. De deltog även i utrotningen av den egna ukrainska befolkningen som stred mot tyskarna.
 
Det polska parlamentet förklarade UPA som skyldig för folkmord på polacker. Enligt historikernas uppgifter blev så många som 100.000 polacker mördade av UPA-armén.