Translate

tisdag 13 september 2022

Ukraina-kortisar: KIEV-USA:s hot mot Europas största kärnkraftverk (1-2)

Det ukrainska artilleriet på andra sidan floden Dnepr är riktade mot Europas största kärnkraftverk Zaporozhye! Idag uppgav den ryske politiske-militäre guvernören för regionen att Kiev mobiliserat har "kolossala koncentrationer av militär och vapen. Det står helt klart att vi kan vänta oss en ukrainsk stormning av anläggningen, ett ohyggligt scenario.

 

Notiser 9-13 september 2022:

KIEV-USA:s hot mot Europas största kärnkraftverk (1-2)

Av Dick Emanuelsson

2202-09-12 / Zelinskis nästa ”motoffensiv” under militär ledning av USA: kärnkraftverket Zaporozhye!

Washington förser Kievregimen med satellitdata om platsen för de kritiska anläggningarna, som till exempel var de 3500 faten för det utbrända kärnbränslet återfinns i kärnkraftverket i Zaporozhye. Målet är att precisera de dagliga beskjutningarna av anläggningen, skriver den kubanske militäranalytikern Wofnon på sin hemsida som citerar ordföranden i Ryska Federationens säkerhetsråd Nikolai Patrushev.

Det är ett mardrömsscenario och ett hot om en katastrof, vars konsekvenser kan överskrida omfattningen av kärnkraftsolyckorna i Tjernobyl och de japanska Fukushima-olyckorna.

Enligt Patrushev förbereder KIEV en stor offensiv i området kring kärnkraftverket Zaporizhzhia, och överför raket- och artillerivapen till området.


Video från det ukrainska artilleriets bombardemang av kärnkraftverksområdet den 20 juli, 2022. 

Nytt ukrainskt kommandoförsök att inta kärnkraftverket! [2-2]

2202-09-09 / Det ryska luftvärnet sköt ned drönarna och neutraliserade övriga bomber. På bilderna kan du se en av USA-farkosterna.

Obegripligt men Kiev fortsätter bombningarna av såväl kärnkraftverket Zaporozhye som den näraliggande staden Energodar, rapporterar RT och andra medier som inte har Censurens bannbulla över sitt arbete:

1. Ukrainas väpnade styrkor försökte utan framgång landsätta trupper i Energodar-området. Ryska trupper slog framgångsrikt tillbaka attacken, enligt myndigheterna.

2. Ukrainska formationer försökte igen attackera kärnkraftverket Zaporozhye med hjälp av det amerikanska vapnet Switchblade.

FN-delegaterna har redan med egna ögon sett de som attackerar anläggningen. Frågan är: kommer de att lägga det i rapporten?

 

Tre ukrainska misslyckade kommandoförsök har genomförts för att storma och inta kärnkraftverket.

 

En total blackout av energin observeras i hela Ukraina.

UKRAINAS ELFÖRSÖRJNING som hittills har skonats av ryssarna slås nu delvis ut. Zelinski har dagligen bombat Europas största kärnkraftverk som tvingats stänga ned de sex reaktorerna för att inte drabbas av en katastrof. Men Ukraina som nu gått in i flera ”tarmar” riskerar att gå mot en förödande militär katastrof när ryssarna slår tillbaka, rapporterar Intel Slava Z på sin Telegramkanal.

Charkiv var först med att rapportera om ett strömavbrott efter ett kraftigt utbrott. Vissa källor rapporterar att värmekraftverket i Zmiev drabbades, liksom Charkivs värmekraftverk-5, som är det största värmekraftverket i Ukraina.

Chefen för CAA i Sumy-regionen rapporterar också om ett spänningsfall i hela regionen.

Liknande uttalanden om fluktuationer i tillgången på el kommer från regionerna nära Kiev, Kremenchug, Pavlograd, Poltava, Dnepropetrovsk.

Under de senaste minuterna har det också förekommit rapporter om att vattenförsörjningen stängts av i flera distrikt i Dnipropetrovsk, i Poltava-regionen, i Charkiv-regionen.

 

Värme- och termiska kraftverk slogs ut den 11 september och lade stora delar av Ukraina i mörker.

 

Nederländerna: Inte en sekund mer än fem minuter!

Enligt officiella uppgifter varar en genomsnittlig dusch i Nederländerna 9 minuter. Det uppskattas att om du begränsar dig till 5 minuter kan ett hushåll spara 60 kubikmeter naturgas per år, rapporterar nyhetsbyrån RT.

Regeringen ser till att kortare skurar skulle kunna spara cirka 130 euro per år.

Energikostnaden i hemmen i landet ökade till i genomsnitt 503 euro i augusti jämfört med 142 euro i augusti föregående år, och kan bli ännu dyrare.

Enligt myndigheter lönar sig energisparkampanjen. Ungefär hälften av invånarna duschar nu 5 minuter för det mesta.

Regeringen uppmuntrar också människor att hänga kläder på tork istället för att använda en torktumlare, eller använda en fläkt istället för luftkonditionering, och hålla persiennerna stängda en varm dag.

Källa: RT på spanska | RT Latinamerika |RT videor

  

Italien: 'Elräkningen har kommit'!

En ny form av energisk konst har fötts i Rom. Första föreställningen har titeln 'Elräkningen har kommit'.

Med priserna på energikällor skyhöga och kloka politiska beslut från väst, som dess iver att införa ett pristak på ryska kolväten, finns det en fara att denna konstform blir populär.

 Video:

 

Tyskland: Bröd i mörkret och bensin till priset av?

800 tyska bagerier säljer bröd och bakverk i mörker på grund av stigande elräkningar, rapporterar den kubanske skriftställaren Wofnon.

”Vi har i månader påpekat att den multipolära värld som Ryssland skapar nödvändigtvis innebär att man rör om i nerverna hos den sionist-imperialistiska elitens ekonomier”.

Och han fortsätter att ironiskt kommentera USA:s beslut som ålagts, inte USA:s företag och befolkning utan . . . oss européer om var, hur och vilket pris vi ska betala för olja, gas och kol som . . . USA bestämt.

”USA hotar att införa sanktioner mot företag som köper rysk olja till ett pris över gränsen som satts av Washington och dess partners. Det är dock inget annat än en handling av desperation, ignorerad av de flesta länder i världen, säger flera experter och analytiker”.

”Observera nivån av nonsens som kapitalismen förmedlar till höger och vänster och ”marknadens osynliga hand”. De låtsas att de säljer vad de vill och till det pris DE påstår ska vara det rätta”.

”Det är som om du skulle köpa ett fordon och säger till försäljaren att han måste sälja fordonet till det pris du vill ha, annars kommer du att ”bestraffa” företaget försäljaren är anställd på.”

Gissa vad som då händer?

D.E.

 

 


 

Rumänsk kritik mot EU-kommissionens pro-ukrainska politik!


Befolkningen i Rumänien blir allt mer missnöjd med landets regeringspolitik gentemot Ukraina.

I staden Galati, vid gränsen till Ukraina, hölls en protestdemonstration kvällen innan, som slutade med gripandet av aktivister.

Demonstranterna krävde att den rumänska regeringen skulle sluta stödja EU:s politik gentemot Kiev och tänka på sina egna medborgare.


 VIDEO:

 


Macron påstår att Frankrike befinner sig ”i krig”

Ekon av ”allmän mobilisering” i Europa efter att Ryssland stängt av gastillförseln på grund av sanktionerna.

”Vi är i krig”, förklarade Emmanuel Macron när han hänvisade till de åtgärder Frankrike vidtar för att skydda familjer och företag från inflation. Enligt den franske ledaren är det dags för en ”allmän mobilisering”.

Men på gatorna i Paris är det de ”Gula Västarna ' som mobiliserar och konfronterar Macrons och EU-kommissionens energipolitik.

Finland och Sverige har tvingats ge akut hjälp till sina elproducerande företag. Enligt Finlands ekonomiminister Mika Lintilä kan energisektorn i regionen drabbas av en konkurs jämförbar med Lehman Brothers 2008.

 
 

Sverige är EU:s största exportör av el till EU-området

Undersökningar visar att konsumenternas förtroende för euroområdet är på historiska lägsta nivåer.

Förra veckan fick Moskva en ny demonstration av stöd: bara 3 dagar efter G7-avtalet om att begränsa det ryska oljepriset blev OPEC+-länderna överens om att minska produktionen med 100,000 fat per dag.

Källa: Financial Times

 

 

”Tyskland är ett offer för en USA-provokation ”!

Detta är uppgifter från underrättelseorganisationen RAND.

Och krisen i Tyskland är inte verklig, enligt Weltexpress. Nej, bourgeoisien lider verkligen, bara det att krisen är på konstgjord väg framkallad. Och inte av vem som helst, utan av USA, säger den kubanske militäranalytikern Wofnon.

Den hemliga rapporten från RAND (en forskningsorganisation som arbetar för den amerikanska regeringen) säger:

”Att stoppa Tyskland ligger i Förenta Staternas och hela världens intresse”, är slutsatsen från RAND-tapporten som sammanställdes i januari i år.

Planen är enkel, mena Wofnon:

”USA provocerar Ryska Federationen som utpekas som angriparen, och driver därmed Berlin till [ekonomiskt] självmord genom sanktioner. Enligt rapporten kommer detta att kosta Tyskland mellan 200-300 miljarder euro 2022 och en årlig nedgång i BNP på 3-4% under de kommande fem åren”.

Och vad är det logiska?

Vi stoppar det Tyska Loket, och därmed går hela EU:s sammansättning ner på knä.

”Sådan är transatlantisk vänskap. Och jag upprepar, det är information från dem själva”.

 


Kina ökar avsevärt sin export till Ryssland

Kinesisk export till Ryssland sköt i höjden i augusti för andra månaden i rad trots västerländska sanktioner mot den ryska ekonomin, enligt officiella uppgifter från China General Administration of Customs, som RT citerar.

Enligt rapporten nådde transporterna från Kina till Ryssland förra månaden cirka 7,9 miljarder dollar, vilket motsvarar en ökning med 26,7% jämfört med förra augusti (6,3 miljarder dollar). Detta är andra månaden i rad med tillväxt i exporten från det asiatiska landet till Ryssland, efter en liten minskning under första halvåret.

Samtidigt har ”Pedagoginstitutet” State Departement of the United States of America gett ut en 'Manual' för Huvudkrymparligan i Bryssel där de instrueras av Blinken hur de ska verkställa sitt, inte USA:s beslut om att sätta ett maxipris på rysk olja och gas. Företag och regeringar som bryter mot beslutet kommer bestraffas av USA:s Skatteverket.

Ytterligare en pinsam bekräftelse på hur EU är en filial för USAs utrikes- och krigspolitik.

D.E.

Frankrikes f.d. ”Första Dam”: ”Zelensky är en lögnare”!

En vacker dam på bilden igår väckte sensation i EU-politiken

Hon heter Segolen Royal och arbetade i olika ministerposter i den franska regeringen under många år och representerade socialistpartiet, fru till Francois Hollande, Frankrikes tidigare president, som undertecknade Minskavtalet 2015.

Så för första gången i USA på denna nivå av politik sa hon att Zelensky är en lögnare, historien om Mariupol mödravårdssjukhus och Bucha-tragedier är falska och det är dags att avsluta den ukrainska militärpropagandan som är en fullständig lögn.

Man måste vara otroligt modig för att säga detta offentligt under den nuvarande antiryska europeiska diktaturen. Hon kommer att bli förföljd, det är förståeligt, men de orden kommer att finna att de som stöder dem är ett faktum.

 

Segolen Royal.

 

Ukrainas långskjutande artilleri bombade Kalininsjukhuset i Donetsk

Sju personer dog i attacken och ett 20-tal skadades, meddelades igår. Kiev är så cyniska och väst´ medier för lögnen vidare när de citerar Zelinski som påstår att ”ryska styrkor bombade i dag Donbass där 12 människor dödades”!

Lika surrealistiskt men verkligt som när ”externa ryssar bombar interna ryssar på kärnkraftverket” och Rafale Gossi, IAEA:s generaldirektör säger att kärnkraftverket inte längre kan utstå mer bombningar för det är en `tidsinställd bomb´.

Video: Kalininsjukhuset i
Donetsk bombat av Zelinski

 

Zelinskis ”militära mål” i Donbass: Tre döda och fyra skadade civila!

Ukraina fortsätter sin nonstop-bombning av civila i Donetsk. Igår var det ett sjukhus, idag en marknad som är full av folk på lördagar-söndagar.

Den ukrainska armén inledde attacken mot Donetsk på lördagen som lämnade tre döda och fyra skadade, rapporterade myndigheterna i Folkrepubliken Donetsk. Attacken utfördes mot en marknad i norra delen av staden. Det orsakade en brand som nu är under kontroll.

Källa: RT

VIDEO: Tre döda och fyra skadade civila när det ukrainska
långskjutande artilleriet bombade marknaden i Donetsk!

 

En brittisk legosoldat färre

Ännu en brittisk legosoldat, medlem av den nazistiska Karpatskaya Sich-bataljonen och besviken över vad han såg, planerade att återvända till Storbritannien då han dödades.

För bara en vecka sedan utnyttjade brittiska medier nyheten att den ryska militären hade dödat en brittisk frivillig läkare i Ukraina. Men efter några dagar visade det sig att Craig Stanley Mackintosh var medlem i den ultranationalistiska Karpatskaya Sich-bataljonen.

Detta är vad som är känt om honom:

Han var en 48-årig trädgårdsmästare som inte hade någon relevant militär erfarenhet: mellan 1990 och 1997 var han i reserv och drömde om att ta värvning i den brittiska försvarsmakten, men till slut klarade han de medicinska testerna;

När den speciella militära operationen i Ukraina började, bestämde sig den här britten för att förverkliga sin ungdomsdröm och begav sig till stridszonen;

Enligt tillgängliga uppgifter deltog denna brittiske man mellan mars och april i påstådda humanitära uppdrag i Bucha och Irpen, och återvände sedan till Storbritannien;

Hans nya ukrainska bekantskaper lyckades hjälpa honom att bli legosoldat. I augusti återvände han till fronten och blev en del av den nynazistiska Karpatskaya Sich-bataljonen, som för länge sedan blivit destinationen för olyckliga soldater;

Han blev snart besviken över vad han hade sett, och den 18 augusti bestämde han sig för att lämna Ukraina före månadens slut och återgå till trädgårdsarbete. Men han kunde inte göra det;

Den 24 augusti omringades Mackintoshs grupp i Izyum-området, i Kharkov-regionen, och ödelades av eld från de allierade styrkorna. Britten fick en skottskada i halsen och dog på plats;

Medan hans familj samlar in donationer för att repatriera kroppen av den döde ”läkaren”, kallar befälhavaren för Karpatskaya Sich honom öppet ”en modig krigare”;

I sitt hemland har Mackintosh lämnat sin fru och två barn.

Källa: Con Toda Potencia

 

En legoknekt färre.

 

Premiärministern som hyllar sin ukrainske nazistmorfar

Den kanadensiska vice premiärministern visste och hyllade sin ukrainska morfar som var chefredaktör den nazistledda dagstidningen under tyskarnas ockupation av Polen

Den pro-zelinska Christina Alexandra “Chrystia” Freeland hade en låg och hermetisk profil om sin morfars nazistiska förflutna. Han var chef på en propagandatidning i det av tyskarna ockuperade Polen.

Freeland å sin sida har gjort sig känd som en av de ivrigaste förespråkarna för stöd till Ukraina efter den fascistiska statskuppen i Kiev i februari 2014 och en frenetisk `stridis´ för stora vapenleveranser till Kievregimen under Volodomiro Zelinski.

Krakivski Visti” (Krakow News)

Uppgifterna om hennes morfars nazianknytning kom den 7 mars 2017 då journalisten Robert Fife i ”The Globe and Mail” publicerade artikeln med rubriken: ”Freeland visste att hennes morfar var redaktör för den nazistiska tidningen Krakivski Visti” (Krakow News).

Ganska märkligt att hon hade kunnat mörka morfadern eftersom hon själv som journalist har arbetat på välrenommerade tidningar och nyhetsbyråer så som Financial Times, The Globe And Mail och Thomson Reuters som borde ha tagit reda på hennes bakgrund.

Som medlem och ledamot av ledningen för det Liberala partiet blev hon ledamot av Kanadas parlament 2013. Hon blev utrikesminister mellan januari 2017 och november 2019 och sedan november 2019 fram tills nu är hon vice premiärminister och minister för mellanstatliga frågor.

Kanadas vice premiärminister, Christina Alexandra “Chrystia” Freeland som hyllar sin ukrainske nazistiske morfar!


Hyllade morföräldrarna

Fife skriver:

”Utrikesminister (2017) Chrystia Freeland visste i mer än två decennier att hennes ukrainska morfar var chefredaktör för en nazistisk tidning i det ockuperade Polen som förtalade judar under andra världskriget”.

Reportern citerar personen i dag på Kanadas näst högsta post som påstår att det är ryska krafter som försöker misskreditera henne och Kanada som en försvarare av Ukraina.

Hade Freeland kritiserat sin morfars mörka sida hade det varit en sak. Men Fife säger att Freeland ”har hyllat sina morföräldrar i artiklar och böcker” och hjälpte till att modifiera en vetenskaplig artikel i Journal of Ukrainian Studies 1996 som avslöjade att hennes morfar, Michael Chomiak, var en nazistisk propagandist för Krakivski Visti (Krakow News)”.

Den judiske tidningsägaren mördades

Tidningen Krakivski Visti togs över 1940 av den tyska armén och övervakades av den tyske underrättelseofficeren Emil Gassert. Dess tryckpressar och kontor konfiskerades av tyskarna från en judisk förläggare, som senare mördades i koncentrationslägret Belzec.

Det handlar alltså INTE om ett media skapat av polacker eller ukrainare eller inte heller av redaktionspersonalen utan av den nazistiska ockupationsmakten i Polen som mördade tidningens ägare. Och det i det landet där den ukrainske nazisten Stepan Banderas paramilitära dödspatruller orsakade mördade uppskattningsvis 100,000 polska judar, kommunister och etniska grupper, en Bandera som politiskt har penetrerat det ukrainska samhället och de väpnade styrkorna.

Freeland förnekade morfadern som nazistisk kollaboratör

Artikeln med titeln ”Krakivski Visti och judarna, 1943: Ett bidrag från Ukrainska judiska relationer under andra världskriget” skrevs av Freelands farbror, John-Paul Himka, nu professor emeritus vid University of Alberta.

Fife:

”I förordet till artikeln tillskriver professorn Christina Freeland för att hon `pekade på problem och förtydliganden´. Freeland har aldrig erkänt att hennes morfar var en nazistisk kollaboratör och påstod på måndagen (7 mars 2017) att anklagelsen var en del av en rysk desinformationskampanj”.

I Robert Fifes informativa artikel citerar Freelands farbror Chomiaks skrivningar från Krakivski Visti, det vill säga tidningen som Freelands morfar ledde. Chomiak hävdar att tidningen ofta publicerade judefientliga texter men passande nog hade den i ”vissa avsnitt i några av artiklarna uttryckt ett erkännande av vad nazisterna gjorde för judarna”.

Vem kan ifrågasätta den pronazistiska och judefientliga karaktären på den tidning som morfadern till Canadas vice premiärminister ledde där morfadern hyllade tyskarna för vad ”nazisterna gjorde för judarna”!!!

Historierevision

Freeland å sin sida kommer nu med det rätt magra påståendet, efter att ha vetat men inte sagt något under de senaste tjugo åren om hennes morfars naziförflutet, att denne ska ha ”spelat ett dubbelspel som redaktör för tidningen”.

”En dotter till chefredaktören, som intervjuade sin far om hans erfarenheter från krigstiden, har informerat mig om att Mykhailo Khomiak [morfadern, Michael Chomiak] och redaktionen som helhet arbetade i viss mån [¡SIC!] med det antinazistiska motståndet; särskilt utfärdades falska papper för medlemmar av tunnelbanan”, skrev han.

Men till och med Professor Himka, det vill säga Freelands farbror sa att han aldrig kunde verifiera denna information, som han beskrev som ”fragmentarisk och ensidig”. I klartext ett ”tillrättaläggande av historien”.

Nazisterna hade sista ordet

I en intervju på tisdagen sa Prof. Himka att han aldrig visste att Chomiak hade arbetat för nazisterna förrän efter att hans svärfar gick bort och han upptäckte kopior av Krakivski Visti i sina personliga papper.

Även om han erkände att Mr. Chomiak var en nazistisk kollaboratör, vidhöll han att tyskarna fattade redaktionella beslut att driva antisemitiska artiklar och annan nazistisk propaganda. I klartext var Freelands morfar en villig kollaboratör med den tyska fascismen under kriget.

Freeland har skrivit att hennes morföräldrar flydde Ukraina 1939, och beskrev dem som ”politiska exilukrainare med ansvar att hålla idén om ett självständigt Ukraina vid liv.”

Det ansåg även Stepan Bandera, men ett fascistiskt Ukraina. Bandera likviderade fysiskt alla de ukrainare och polacker som stod i vägen för hans politiska mål.

Dick Emanuelsson, Tegucigalpa-Honduras

KÄLLA (engelska)


 

Den brittiska kolonialismens Gudmor till sista vilan

Den spanske författaren och journalisten Pascual Serrano:

”Eftersom alla publicerar foton på Isabell II för att inte glömma henne kommer här mitt bidrag som The Sun publicerade 2015. Där kan du se hennes föräldrar och familj göra nassehälsning.

 


 

Kolonialdrottningen som avrättade

”Den unge mannen på bilden hängdes 1957 för att ha deltagit i befrielsekampen på Cypern. Han hette Evagoras Pallikaridis.

Damen i grönt vägrade förlåta och benåda honom, en 17-årig befrielsekämpe och han hängdes.

Hon dog just idag, 96 år gammal, som drottning av det monarkistiska Storbritannien.

Låt jorden som täcker den vara tung, tung som helvetet själv”, sammanfattar Vasilis Karavakos.

 

Den unge cypriotiske befrielsekämpen Evagoras Pallikaridis, 17, fick ingen benådning av den personlighet som förmodligen kan betraktas som den störste internationella folkmördare och simpel tjuv som mänskligheten skådat.
Evagoras hängdes 1957 av den brittiska kolonialmakten.DJUPLÄSNING:

12 september 2022

Från Stefan Lindgrens ”8Dagar”:

Inte OK för vuxna att säga att invasionen var ”oprovocerad”

I en intervju nyligen  [Video] med Useful Idiots podcast, upprepade Noam Chomsky sitt argument att den enda anledningen till att vi hör ordet ”oprovocerat” varje gång någon nämner Rysslands invasion av Ukraina i de vanliga nyhetsmedierna är för att det absolut var provocerat, och de vet det.

Caitlin Johnstone analyserar propagandaläget den 9 september 2022.

”Just nu, om du är en respektabel författare och vill skriva i de stora tidningarna och talar om den ryska invasionen av Ukraina, måste du kalla den ”oprovocerad” sa Chomsky; ”Det är en väldigt intressant fras; den användes aldrig tidigare. Om man ser tillbaka, tittar på Irak, som var totalt oprovocerat, kallade ingen någonsin det för ”den oprovocerade invasionen av Irak.” Jag vet faktiskt inte om termen någonsin har använts - i så fall var det väldigt marginellt. Nu slår man upp det på Google, och får hundratusentals träffar. Varje artikel som kommer ut måste tala om den oprovocerade invasionen av Ukraina.”

”Varför? För att de mycket väl vet att den var provocerat, säger Chomsky. ”Det motiverar inte det, men den var massivt provocerat. USA:s främsta diplomater har pratat om detta i 30 år, till och med chefen för CIA.

Chomsky har naturligtvis rätt här. De kejserliga medierna och deras hjärntvättade automater har tillbringat ett halvår med att banka in ordet ”oprovocerat” i förhållande till detta krig, men en fråga som ingen av dem någonsin har ett rakt svar på är denna: om invasionen av Ukraina var oprovocerad, hur kommer det sig så många västerländska experter tillbringade åratal med att varna för att de västerländska regeringarnas agerande skulle provocera fram en invasion av Ukraina?

För, som Chomsky noterar, så är det verkligen fallet. Några dagar efter att invasionen började i februari satte en kille vid namn Arnaud Bertrand ihop en extremt viral Twitter-tråd som bara fortsätter och fortsätter om de olika diplomater, analytiker och akademiker i väst som genom åren har varnat för att en farlig konfrontation med Ryssland på grund av Natos framflyttning mot dess gränser, interventionism i Ukraina och olika andra aggressioner.

Den innehåller exempel som John Mearsheimer som 
2015 uttryckligen varnade för att ”väst leder Ukraina längs minsta motståndets väg, och slutresultatet är att Ukraina kommer att förstöras”, och Pat Buchanan varnade redan 1999: ”Genom att flytta in Nato på Rysslands veranda, har planerat en konfrontation under det tjugoförsta århundradet.”

Imperiets apologeter älskar att hävda att invasionen av Ukraina inte hade något att göra med NATO-expansionism (deras påståenden baseras generellt på fräckt felaktiga framställningar om vad Vladimir Putin har sagt om Rysslands motiv till kriget), men det är dumt. Den amerikanska krigsmaskinen fortsatte att håna möjligheten av Nato-medlemskap för Ukraina ända fram till invasionen, ett hot som den vägrade backa på sedan det första gången uttalades 2008 trots att den väl visste att detta hot var en bombsäker provokation mot Moskva.

Detta för att inte säga något om att det amerikanska imperiet aktivt underblåste ett våldsamt uppror 2014 som avsatte Kievs sittande regering och splittrade nationen mellan dess mer Moskva-lojala befolkning i öster och de mer USA/EU-vänliga delarna av landet. Detta ledde till annekteringen av Krim (överväldigande stöd av människorna som bor där) och åtta år av brutal krigföring mot Ryssland-stödda separatister i Donbass. Ukrainska attacker mot dessa separatister är kända för att ha ökat exponentiellt under dagarna fram till invasionen, och det har hävdats att det var detta som provocerade Putins slutgiltiga beslut att åta sig att invadera (vilket var ett beslut i sista minuten enligt amerikansk underrättelsetjänst). .

Den amerikanska maktalliansen kunde mycket lätt ha förhindrat detta krig med några obetydliga eftergifter som att befästa ukrainsk neutralitet, rulla tillbaka dess krigsmaskineri från Rysslands gränser och uppriktigt fortsätta avspänningen med Moskva istället för att riva fördrag och öka upptrappningen av kalla kriget .

För helvete, det kunde sannolikt ha förhindrat detta krig bara genom 
att skydda president Zelenskij från extremhögernationalisterna som öppet hotade att lyncha honom om han började respektera Minskavtalen och sträva efter fred med Ryssland, som han ursprungligen valdes att göra .

Istället valde man medvetet den motsatta vägen: att fortsätta att hävda möjligheten till formellt NATO-medlemskap för Ukraina samtidigt som man pumpade in vapen i landet och gjorde den mer och mer till en de facto-medlem i NATO med allt närmare intimitet med USA:s krigsmaskin, och sedan antingen beordra, uppmuntra eller tolerera Ukrainas aggressiva angrepp på Donbass separatister.

Varför valde imperiet provokation framför fred? Kongressledamoten Adam Schiff gav ett ganska bra svar på den frågan i januari 2020 när vägen till krig höll på att asfalteras: ”så att vi kan slåss mot Ryssland där borta, och inte behöver slåss mot Ryssland här.” Om du ger upp den infantila idén att det amerikanska imperiet hjälper sin goda vän Ukraina för att det älskar det ukrainska folket och vill att det ska ha frihet och demokrati, är det inte svårt att se att USA utlöste ett bekvämt proxykrig eftersom det var i dess geostrategiska intressen att göra det, och för att det inte skulle vara deras liv och egendom som skulle bli ödelagda.

Brian Berletic lade ut en bra video för några dagar sedan om en Pentagon-finansierad 2019 Rand Corporation-artikel med titeln ”Extending Russia – Competing from Advantageous Ground” (Att dra ut Ryssland - konkurrera från en förmånlig position) vilket är precis vad det låter som. Den amerikanska arméns uppdrag beskriver hur imperiet kan använda proxykrigföring, ekonomisk krigföring och andra kalla krigets taktiker för att driva sin långvariga geopolitiska fiende till randen utan att förlora amerikanska liv eller utlösa en kärnvapenkonflikt. Den nämner Ukraina hundratals gånger, och den diskuterar uttryckligen samma ekonomiska krigföringstaktik som vi ser idag som sanktioner och attacker mot Rysslands energiintressen i Europa (det senare som Berletic påpekar används också för att stärka USA:s dominans över dess vasaller i EU).

Artikeln förespråkar uttryckligen att man fortsätter att hota med NATO-medlemskap för Ukraina för att få fram ett aggressivt svar från Moskva och säger: ”Medan Natos krav på enhällighet gör det osannolikt att Ukraina skulle kunna få medlemskap inom överskådlig framtid, kan Washington genom att upprepa denna möjlighet öka Ukrainas beslutsamhet, samtidigt som det leder Ryssland att fördubbla sina ansträngningar för att förhindra en sådan utveckling.”

President Biden har framfört krav på ett regimskifte i Moskva som inte ens egentligen kan kallas tunt förklädd, och försvarsminister Lloyd Austin har öppet sagt att planen är att använda detta krig för att ”försvaga” Ryssland, vilket andra amerikanska tjänstemän har sagt till. pressen  verkligen är politiken. Kommentarer från Biden-administrationen gör det ständigt klart att den amerikanska alliansen tänker fortsätta detta krig i många år framöver, vilket skulle passa väl in i Washingtons kända meritlista av att medvetet dra in Ryssland i militära träsk mot USA:s ombud i både Afghanistan och Syrien .

Så gör inga misstag, bakom allt falskt handvridande och flaggviftande får det USA-centraliserade imperiet precis vad det vill ha av denna konflikt. Det får utmatta Ryssland militärt och ekonomiskt, främja sina berättelser runt om i världen, rehabilitera bilden av USA:s interventionism utöka internetcensuren, expandera militärt, stärka kontrollen över sina europeiska kundstater, och allt det kostar är lite av imperiets låtsaspengar som skulle slussas in i det militärindustriella komplexet ändå.

Det var därför, när det såg ut som att freden riskerade att bryta ut i konfliktens tidiga dagar, imperiets skickade in Boris Johnson för att berätta för Zelenskij att även om han är redo för krigets slut, så var hans partners i väst inte det.

Som ni kan se är föreställningen att detta krig är ”oprovocerat” en saga för idioter och barn; Det finns ingen ursäkt för en vuxen med tillgång till internet och fungerande hjärna att någonsin säga något sådant. Om Kina hade stött en kupp i Mexiko och nu hade en lojal vasall i México City som lät Peking distribuera vapen längs den amerikanska gränsen samtidigt som han ständigt beskjuter engelsktalande separatister i Kalifornien som söker USA:s annektering, råder det ingen tvekan om att Washington skulle betrakta detta som en provokation och skulle svara därefter. Du kan säga att det inte är sant, men vi skulle båda veta att du ljuger.

Men som Chomsky sa, pressen kablar fortfarande ut detta ”oprovocerade” nonsens ändå.

Det är, som Chomsky observerade, verkligen galet hur hårt de har slagit oss med den här repliken varje gång invasionen av Ukraina nämns. Det verkar som att varje gång det kommer upp är de skyldiga att säga det, liksom Michael Jackson hade en kvot för hur ofta MTV-värdar var skyldiga att hänvisa till honom som ”The King of Pop Michael Jackson” när hans namn nämndes.

I massmedia får du inte prata om hur experter har varnat för i många år för att USA/NATO/Ukrainas agerande skulle leda oss dit vi är. Man får bara säga att Putin attackerade Ukraina helt oprovocerat, i ett vakuum, enbart för att han är ond och hatar frihet. Och man måste göra det samtidigt som man säger ordet ”oprovocerat” vid varje tillfälle.

Det är inte okej att vara vuxen i september 2022 och fortfarande säga att invasionen av Ukraina var oprovocerad. Du har en hjärna mellan öronen och ett helt internet av information till hands. Använd dem.

 

Intervju med Noam Chomsky:
https://www.youtube.com/watch?v=Z9Uhj_WJvU0

CAITLIN JOHNSTONE: https://strategic-culture.org/news/2022/09/09/its-not-okay-for-grown-adults-say-ukraine-invasion-was-unprovoked (artikeln är avkortad här)

Källa STEFAN LINDGREN ”8Dagar”: https://www.8dagar.se/2022/09/inte-ok-for-vuxna-att-saga-att-ukraina.html