Translate

torsdag 22 september 2022

Folkrepubliken Donetsk: Legosoldaten Mathias Gustavsson slapp dödsstraff och frigavs vid fångutbyte!

Folkrepubliken Donetsk: Legosoldaten Mathias Gustavsson slapp dödsstraff och frigavs vid fångutbyte!


”Den 47-årige svensken” heter Mathias Gustavsson och hans identitet och ansikte har i en märklig process dolts sedan början av juli i år av UD och medierna trots att han är både efterlyst och dömd i Sverige som en våldsverkare och kvinnoplågare.

Och han har en änglavakt på sin sida för den 21 september frigavs han efter medling av Saudiarabien.

Läs Expressens genomgång av den svenske legosoldaten Gustavssons bakgrund och ”meritlista” samt Ukrainas användning av utländska legosoldater:

Expressen 21 september, 2022:

Frigivne svensken flydde fängelsestraff i Sverige

Av Erik Wiman, Mattias Carlsson, Expressen

”Den 47-årige svensken som riskerade avrättning i den ryskockuperade staden Donetsk i östra Ukraina har släppts fri och är på väg hem till Sverige.

Utrikesminister Ann Linde tackar bland annat Saudiarabien som hjälpt till i förhandlingen.

Expressens granskning visar att när mannen anslöt sig till striderna i östra Ukraina 2014 var han på flykt undan ett kommande fängelsestraff.

På nätet uttryckte han nazistiska sympatier och en längtan efter att döda människor innan han tog värvning i Azovbataljonen.

Den 47-årige svensken var en av tio utländska soldater som på onsdagen lämnade den ryska fångenskapen och flögs till Saudiarabien. Han hade stått anklagad för att vara legosoldat och riskerade dödsstraff, men samma dag som Ryssland utropade en mobilisering för att trappa upp kriget i Ukraina frigavs han och de övriga utländska fångarna.

Sveriges utrikesminister Ann Linde meddelade på onsdagskvällen att mannen släppts fri efter förhandlingar där Saudiarabien spelat en viktig roll som medlare.

I ett inlägg på Twitter uttryckte Ann Linde sin djupaste tacksamhet till sin ukrainska kollega och till Saudiarabien.

Den svensk som frihetsberövades i Donetsk har nu utväxlats och mår bra”, skrev Linde på Twitter.


En av Gustavsson "vapenbröder" från Azovbataljonen som tillfångatogs nät fascistbataljonen kapitulerade vid Azovstal stålverk i Mariupol. Kan väl illustrera den ideologiska härkomsten, en bataljons politiska mål som svenska och internationella medier och regeringar i väst pinsamt har tonaty ned. Varför?


Soldat sedan 2014

Expressens granskning visar att han lämnade Sverige och anslöt sig till striderna i östra Ukraina redan 2014. Han tillhörde under lång tid Azovbataljonen, som vid den tidpunkten lockade många högerextremister. I dag är beskrivningen av förbandet delvis en annan, det underställs Ukrainas försvarsdepartement och hyllas i landet för att det deltog i försvaret av Mariopol.

Sitt första stridsuppdrag ska svensken ha utfört i april 2014 enligt ett inlägg på Twitter i maj i år då han uppmärksammade att han tillhört Azov i åtta år.

På sitt twitterkonto där han går under en pseudonym visade han sommaren 2014 upp bilder från fronten. På en av bilderna hade han lagt sina vapen på en svensk flagga. ”Väntar på order” står det i inlägget.

Flydde fängelsestraff

I Sverige har mannen en lång historik av brottsanklagelser och domar. Det sista spåret efter honom är ett brev till Skatteverket i februari 2015. Där skriver han att han flyttat utomlands och inte kommer att flytta tillbaka till Sverige

”Vad jag vet är att jag kommer att börja med att resa runt och leta efter en plats där jag finner ro”, skrev han i brevet.

Den platsen visade sig vara vid fronten i östra Ukraina. Mannen var då på flykt undan ett fängelsestraff, dömd för hemfridsbrott och övergrepp i rättssak. När han under 2015 skulle börja avtjäna straffet på anstalten i Västervik dök han inte upp och inställelsebreven kom i retur. Kriminalvården efterlyste mannen och begärde att han skulle ”införpassas till närmaste slutna anstalt eller häkte” om han påträffades.

Men när han nu släpps fri riskerar inte mannen att få sitta av tiden i fängelset. För två år sedan tog Kriminalvården beslut om att påföljden bortfallit eftersom domen inte kunnat verkställas inom fem år.


En öppen svensk nasse i Azovbataljonen, Michael Skillt är en av de som organiserar och rekryterar frivilliga, med fördel från samma ideologiska sällskap och han anslöt sig 2014, samma år som Gustavsson till Azov. Har inte Ann Linde och Säpo några erinringar mot denna verksamhet i Ukraina som fungerar som ett öppet träningsläger för kommande fascistiska Stormtrupper vid hemkomsten till sina hemländer?


Misstänkt för stämpling till mord

47-åringen som har sitt ursprung på Värmdö i Stockholms skärgård flyttade till södra Sverige i mitten av 00-talet. Han har haft en brokig karriär och arbetat som chaufför på en ambassad i Stockholm men också varit snickare och hovmästare. Under flera år hade han en känslig tjänst på en svensk telekomoperatör där han ingick i en grupp som ansvarade för driftsäkerheten.

I ungdomen drömde han om att bli polis – har han berättat enligt domstolshandlingar. Men planerna gick om intet när han dömdes för brott redan i 20-årsåldern. Han har sedan dess förekommit vid ett tiotal tillfällen i polisens belastningsregister. Första gången 1996.

Våren 2011 genomförde polisen en razzia i mannen hem och på hans arbetsplats – enligt domstolsdokument som Expressen tagit del av. Han misstänktes för stämpling till mord, kvinnofridskränkning och misshandel. Målsäganden var mamman till hans son.

I tingsrätten vittnade kvinnan om hur hon utsattes för fysisk och psykisk misshandel under lång tid och att hon fruktade för sitt liv.

Ett vittne berättade också om att han erbjudits 150 000 kronor för att mörda kvinnan. Åtalet om stämpling till mord ogillades av tingsrätten men mannen dömdes till fängelse i åtta månader för misshandel och grov kvinnofridskränkning. I hovrätten ändrades domen så att han endast dömdes för ringa misshandel och ofredande, straffet mildrades till 60 dagsböter. Men polisens personskyddsenhet fortsatte att betrakta mannen som mycket farlig och en stor risk för kvinnan. Hon och det gemensamma barnet har sedan dess levt gömda med skydd från polisen.

Skillt och "Mikola Swed" Gustavsson. Den senare påstod vid rättegången att han bara hållt i ett gevär och aldrig använt det i Ukraina. Men medlemskapet i den nazistiska Azovbataljonen kräver ALLT av soldaten och i Mariupol finns det tusentals vittnesmål från civilbefolkningen som terroriserades av denna fascistgrupp.
På det "sociala" nätet förvandlas dessa legosoldater till hjältar som en konsekvens av den politiska antiryska masspsykosen som piskats fram sedan en längre tid och som kulminerat efter den 24 februari. Då satte Ryssland ned foten i marken och med egna medel stoppar Natos omringning av det ryska territoriet med militärbaser försedda med kärnvapen, som Zelinski sa sig arberta för vid Munchenkonferensen 2021. Till och med Henry Kissinger varnade för denna utveckling efter statskuppen i Kiev 2014 och uppmanade Vita Huset att inte dra in Ukraina i en process som  skulle provocera Ryssland till att ta det beslut det gjorde i februari. Men Vita Huset använder ukrainarna som kanonmat i sitt strategiska mål att slå sönder statsbildningen Ryssland, som det försökte göra med Syrien.”Intresse för våld”

Hovrättsdomen blev slutet för mannens yrkeskarriär i Sverige – i en personutredning av frivården berättade han om hur arbetsgivaren köpte ut honom. Han började i stället studera och tog en kandidatexamen i psykologi, men två år efter den första domen var han brottsmisstänkt på nytt. Också den gången var målsäganden en kvinna som han misshandlade fysiskt. Hon liksom mannens tidigare offer tvingades leva med personskydd.

Expressen har varit i kontakt med flera personer som känner den svenske frivillligkrigaren. Av en tidigare stridskamrat beskrivs han som intelligent, lojal och en duktig soldat.

Andra talar om honom som en person som alltid haft ett intresse för våld och krig och de är inte förvånade över att han anslöt sig till den bekräftat högerextrema Azovbataljonen.

– Han var aldrig öppen nazist, men hade ett stort intresse för allt som hade med Nazityskland att göra, säger en person i hans tidigare krets.

– Jag blev inte alls förvånad när jag fick veta att han var i Ukraina för att kriga, det känns som en dröm han haft länge, säger en annan person.

Enligt uppgift till Expressen ska han ha ägt en SS-uniform och ytterligare nazistisk memorabilia.


Hans fornnordiska tatueringar används flitigt av internationella nazistgrupperNazistiska sympatier

På ett konto på nätforumet Flashback som identifierats av en åklagare i ett tidigare brottmål skrev han också om sitt intresse för Tredje riket och nazismen och startade trådar om antisemitiska konspirationsteorier. Han skrev bland annat ”hur judarna har infiltrerat Sverige” och att han ”gärna sett att Sverige hade blivit införlivat i Tyskland.” I ett annat inlägg skrev han grovt rasistiskt om en programledare på tv.

Flashbackkontot fylldes också med inlägg om döden och hur han fantiserat om att döda. I ett inlägg från 2006 skrev han: ”Någon mer än mig som gått runt och undrat en längre tid hur det skulle kännas att döda någon? ”Jag kan fantisera om att jag är bödel och har som uppgift att dräpa folk, skipa rättvisa helt enkelt”.

Inlägget ledde till en längre diskussion och fler inlägg. ”För min del skulle det räcka om jag fick vara ”sniper” för en dag, eller bara för ett avtryck”, skrev han.

I den så kallade Högsta Domstolen i Donetsk sa 47-åringen under förhandlingen i mitten av augusti att han anslöt sig till 36:e marinbrigaden i Mariupol i februari när den ryska invasionen startade. Då ska han enligt egen utsago nyligen ha fått ett ukrainskt pass. Han beskrev sin egen roll i striderna som marginell.

”Gjort mina val”

– Jag har suttit på postering och inte ens skjutit ett enda skott, sa han.

Förhandlingen filmades av ryska medier och delar av förhören spreds på rysktrogna konton på sociala medier.

I en intervju med TV4 som gjordes under fångenskapen i Donetsk för fyra dagar sedan sa mannen:

– Jag är här och har gjort mina val. Där jag är nu är ingen rolig situation och jag vill inte vara här.

Expressen har sökt svenskens anhöriga i Sverige men de har inte gått att nå för en kommentar”.


tisdag 16 augusti 2022

Legosoldatsvensken Mathias Gustavsson med digert brottsregister i Sverige stred för nazistbatljonen Azov sedan 2014

https://ukraina-donetsk.blogspot.com/2022/08/legosoldatsvensken-mathias-gustavsson.html

 

fredag 12 augusti 2022

Rättegången mot svenske legosoldaten inleds på måndag den 15 augusti i Donetsk

https://ukraina-donetsk.blogspot.com/2022/08/rattegangen-mot-svenske-legosoldaten.html

 

lördag 6 augusti 2022
Buren den svenske legosoldaten Mathias Gustavsson ska sitta i under rättegången där han riskerar dödsstraff
https://ukraina-donetsk.blogspot.com/2022/08/buren-den-svenske-legosoldaten-mathias.html

 

Måndag 1 augusti 2022
Svenske legosoldaten Mathias Gustavsson inför rätta i Donetsk och riskerar dödsstraff
https://ukraina-donetsk.blogspot.com/2022/08/svenske-legosoldaten-mathias-gustavsson.html

 

söndag 24 juli 2022

Så dödades den svenske flyglöjtnanten Edward Selander och tre amerikanska och kanadensiska legosoldater i Donbass

https://ukraina-donetsk.blogspot.com/2022/07/de-fyra-doda-legosoldaterna-1.html

 

tisdag 19 juli 2022

Video: Svenske legosoldaten Mathias Gustavsson riskerar dödsstraff i Folkrepubliken Donetsk

https://ukraina-donetsk.blogspot.com/2022/07/video-svenske-legosoldaten-mathias.htmlLEGOSOLDATER I UKRAINA (1-3)

1:a delen:

LEGOSOLDATER I UKRAINA [1-2]
Hundra danskar i Ukraina ”hjälper oss att döda fienden”, säger Ukrainas ambassadör i Köpenhamn!
https://ukraina-donetsk.blogspot.com/2022/06/legosoldater-i-ukraina-1-3-hundra.html

 

2:a delen:

LEGOSOLDATER I UKRAINA [2-3]:
Spanien 1936, Donbass 2014-2022. Från Asturien och Murcia till Donbass
https://ukraina-donetsk.blogspot.com/2022/06/legosoldater-i-ukraina-2-3-spanien-1936.html

 

LEGOSOLDATER I UKRAINA [3-3]
Varför reser Sveriges och Europas nazister till Kiev?
https://ukraina-donetsk.blogspot.com/2022/06/legosoldater-i-ukraina-3-3-varfor-reser.html

 

tisdag 9 augusti 2022

Video: Amerikanska legosoldater säger att deras kamrater dog och de ukrainska soldaterna plundrade deras lik!
https://ukraina-donetsk.blogspot.com/2022/08/video-amerikanska-legosoldater-sager.html