Translate

tisdag 25 juli 2023

Ukrainas Journalistförbund rättfärdigar mordet på den av USA-kluster dödade ryske journalisten!

Den ryske krigskorrespondenten Rostislav Zhuravliov avled lördagen den 22 juli 2023 av splittret från klusterammunition. Zhuravliov stod i begrepp att fördjupa sina undersökningar av Kievs användning av just denna klass av vapen.Ukrainas Journalistförbund rättfärdigar mordet på den av USA-kluster dödade ryske journalisten!

Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA / 2023-07-25 / Internationella Journalistfederationen (IFJ), med 600,000 medlemmar i världen fördömer dödsfallet av krigskorrespondenten Rostislav Zhuravlev och i likhet med FN kräver den en opartisk utredning av omständigheterna varför Zhuravlev dödades och tre andra ryska reportrar skadades av vad ryska myndigheter hävdar vara klusterbomber.

Den ryske krigskorrespondenten Rostislav Zhuravliov avled lördagen den 22 juli 2023 av splittret från klusterammunition när det civila fordon han färdades i träffades. Zhuravliov stod i begrepp att fördjupa sina undersökningar av Kievs användning av just denna klass av vapen. Tre andra reportrar, RIA-fotojournalisten Konstantin Mikhalchevsky och två anställda vid tidningen Izvestia, Roman Polshakov och Dmitry Shikov skadades också på samma plats, uppgav RT på sin portal i lördags [1].

– Allt tyder på att attacken mot gruppen av journalister inte utfördes av en slump, kommenterade det officiella språkröret för det ryska utrikesdepartementet, Maria Zajarova. Kievregimen fortsätter sitt utövande av kriminell terrorism, tillade hon.

Ukrainas Journalistförbund rättfärdigar

Sergiy Tomilenko och Ukrainas JF.
Men ordföranden för National Union of Journalists of Ukraine
(NUJU), Sergiy Tomilenko, motsätter sig en utredning av mordet på krigskorrespondenten Rostislav Zhuravlev. Tomilenko motiverade sitt ställningstagande med att tycka att ”en propagandists död gör honom inte till en journalist” [2].

Hatet lyser igenom nästan varje stavelse i Tomilenkos skriftliga uttalande på det ukrainska journalistförbundets webbsida där han till och med krävde av sin Internationella Federation att INTE uttala sig och än mindre utreda omständigheterna till den ryske korrespondentens död:

”Som ordförande för National Union of Journalists of Ukraine (NUJU) vädjade jag skyndsamt till ledningen för International Federation of Journalists och European Federation of Journalists med en uppmaning att inte spela med i rysk propaganda på grund av organisationernas uttalande om behovet av att utreda döden i Ukraina för den så kallade `journalisten/ryska propagandisten. Rostislav Zhuravlevs död i det tillfälligt ockuperade territoriet i Zaporizhzhia-regionen är döden av en rysk propagandist som tjänar Kreml”.

 

MEN VARFÖR VILL DE UKRAINSKA journalisternas facklige ordförande inte utreda omständigheterna? Låt vara att han tycker att han själv är en oberoende självständig objektiv journalist medan han rättfärdigar döden för en rysk kollega, som man naturligtvis får tycka vad man vill om, vilket också är begripligt i ett krig.

Men varför vill Tomilenko lägga locket på om anklagelserna om att det var klusterbomber som dödade och skadade fyra ryska journalister/fotografer? Dessbättre har inte EFJ och IFJ backat utan menar att omständigheterna till att den ryske reportern dödades måste utredas.

Rostislav Zhuravlevs död måste utredas, kräver 600 000 medlemmar i den Internationella Journalistfederationen samt FN-organet Unesco. När kommer svenska SJF att solidarisera sig och ställa samma krav?


Internationella Journalistfederationen

IJF, Internationella
Journalistfederationens portal.
Till skillnad mot Tomilenko anser det Internationella och dess europeiskasektion att Zhuravlev uppenbarligen ska kallas journalist och ansluter sig till sitt ryska medlemsförbund Journalists and Media Workers' Union (JMWU) och kräver en snabb utredning av Zhuravlevs död:

”Vi beklagar en annan journalists död i denna dödliga konflikt och uppmanar myndigheterna att omedelbart utreda Zhuravlevs dödande. Vi uppmanar krigförande parter att ge journalister bästa möjliga skydd för att de ska kunna utföra sina uppgifter på ett säkert sätt” [3].

Andrei Jvirblis, sekreterare IFJ-EFJs ryska medlemsförbund JMWU:

”Rostislav Zhuravlev, korrespondent för den officiella nyhetsbyrån Ria Novosti, har lagts till på den ständigt växande listan över kollegor som dödats och skadats under nästan ett och ett halvt års krig i Ukraina, ett av de farligaste ställena för journalister och media. JW uppmanar till en grundlig undersökning av omständigheterna kring denna tragedi (…) att bedöma riskerna för varje uppdrag så noggrant som möjligt, med respekt för de välkända reglerna för tydlig identifiering av reportrar så att de inte förväxlas med soldater”.

UNESCO: ”Utred”!

UNESCO:s generaldirektör Audrey Azoulay, säger följande i ett uttalande på FN-organets webbsida [4]:

”Jag beklagar Rostislav Zhuravlevs död och kräver en utredning av omständigheterna. Journalister har en avgörande roll i att informera världen om konfliktsituationer och måste skyddas. Jag upprepar min uppmaning till efterlevnaden av internationell humanitär rätt, inklusive FN:s säkerhetsråds resolution 2222 om skydd av journalister, mediaproffs och associerad personal i konfliktsituationer”.

Situationen i Ukraina

Vad gör Tomilenko för att försvara yttrande- och pressfrihet i Ukraina, där all oppositionspress i praktiken har stängts och förbjudits eller ålagt sig själva den mördande självcensuren? Att svenska medier har skrivit spaltkilometer om yttrande- och pressfriheten i Ryssland, är väl bekant. Men hur rapporterar de om läget i Ukraina?

Den 17 november 2022 beordrade Zelenski att helt blockera ”Strana”, den största oberoende och inflytelserika ukrainska media som publicerade på såväl ukrainska som ryska. Redan före krigets början, 2021, försökte Zelenskij blockera detta medium, som publicerade många undersökningar och material som var kritiska mot hans regering. Men förra året blockerades ”Strana” under förevändning av en `medborgarpetition´ [5]. Men den blockerade också i Ryssland.

Den 24 oktober 2022, förbjöd Kievregimen det tolfte (12:e) politiska partiet i Ukraina, Ukrainas Socialistiska Parti. Det första partiet som förbjöds redan efter statskuppen i februari 2014 var det största politiska partiet, Ukrainas kommunistiska parti.

Och Sverige?

Från Sveriges journalister och Svenska Journalistförbundet (SJF) har det ännu inte hörts någonting. Gör en sökning på Google på ”Rostislav Zhuravlev” och koppla det till Dagens Nyheter eller SvT och det blir inte en enda träff.

Att vårt eget medlemsorgan JOURNALISTEN inte har någon ”blänkare” om att en journalist blev det hittills första förmodade kända offret för USA:s klusterbomber i Ukraina, kan vi ha förståelse för eftersom redaktionen tog semester och stängde medlemsorganet den 7 juli. Men att inte den största morgontidningen och det främsta tevemediet och Public Service inte har en rad respektive sekvens, bekräftar den totalt snedvridna journalistiska politiska likriktningen i bevakningen av krigets Ukraina där inte ens journalisterna skonas.

För hade en ukrainsk journalist fallit offer för ryska klusterbomber, som Putin har sagt kan komma att användas nu när ”det inte finns några hinder eftersom Kiev har eskalerat kriget med dessa (förbjudna) vapen”, så kan vi vara säkra på att alla reportrar hade inkallats från sina semestrar för att on-line bevaka temat ett antal veckor; ”mordet på den ukrainske reportern och utvecklingen av kriget, nu med . . . ryska klusterbomber som mördar pressfriheten”!

NOTER:

 

[1] lördag 22 juli 2023: Rysk journalist första offret för USA:s klusterbomber i Ukraina
https://ukraina-donetsk.blogspot.com/2023/07/rysk-journalist-forsta-offret-for-usas.html

[2] Propagandist’s death does not make them a journalist
https://nuju.org.ua/propagandist-s-death-does-not-make-them-a-journalist/

[3] Ukraine: Russian journalist killed in shelling
https://www.ifj.org/media-centre/news/detail/category/europe/article/ukraine-russian-journalist-killed-in-shelling

[4] UNESCO Director-General deplores death of journalist Rostislav Zhuravlev in Ukraine
https://www.unesco.org/en/articles/unesco-director-general-deplores-death-journalist-rostislav-zhuravlev-ukraine

[5] Strana.ua
https://en.wikipedia.org/wiki/Strana.ua

 

 


”Uncle Sam spelar på FN-ackordet”, en sovjetisk karikatyr som är tillämplig på organisationen idag

 
”Uncle Sam spelar på FN-ackordet”, en sovjetisk karikatyr som är tillämplig på organisationen idag

”I grund och botten är FN nu inte så mycket en världsorganisation som en organisation i tjänst för USA och agerar på uppdrag av de amerikanska angriparna” [1], kommenterade Stalin till en Pravda-reporter.

Och nu 2023 är det den ukrainska spannmålsromanen:

”Varför bad inte Guterres (FNs generalsekreterare) att väst skulle följa avtalet”? undrar den kubanske militäranalytikern Wofnon med anledning av att Guterres ber Ryssland att ”återta initiativet till Svartahavsavtalen” om spannmål.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres bad förrgår Ryssland att återuppta initiativet till Svartahavsavtalen, som tillät export av ukrainskt spannmål, ”nödvändigt för att garantera stabilitet i utbud och priser”.

”Jag uppmanar Ryska Federationen att återuppta genomförandet av Svartahavsavtalen och uppmanar det internationella samfundet att förbli enat i denna ansträngning att hitta effektiva lösningar”, sa Guterres.

Och varför har inte Guterres krävt att väst ska tillämpa och uppfylla de fem punkterna i det avtalet? Under de senaste sex månaderna har Putin praktiskt taget bett och samtidigt varnat väst att ryssarna inte kommer att förlänga avtalet om kraven inte uppfylls i år.

Och det gjorde inte väst men Guterres och hans organisation förblev tysta. Men nu skriker de som småbarn vid ICA:s godislådor och säger att de hungriga i Afrika kommer att dö av svält när de inte får vete, majs. . .

Vilken PINSAM show!

Endast tre procent (3%) av ukrainskt vete gick till de fattigaste länderna det senaste året. Resten gick till Joseph Borells ”trädgård”, Europeiska Unionen, dessa fisförnäma cyniska gammal och neo kolonisatörer.

Vem förvånas att Afrika vänder Borell/von der Leyen och Biden ryggen och i stället vänder sig till Moskva och Peking.

Dick Emanuelsson
Tegucigalpa, Honduras

[1] https://t.me/bitacorasoviet/565

 måndag 17 juli 2023

Därför upphäver Moskva spannmålsavtalet
https://ukraina-donetsk.blogspot.com/2023/07/darfor-upphaver-moskva-spannmalsavtalet.htmlESPAÑOL:

“El Tío Sam toca el acorde ONU”, caricatura soviética que es aplicable de la organización hoy en día

“En esencia, ahora la ONU no es tanto una organización mundial como una organización para los estadounidenses que actúa a instancias de los agresores estadounidenses” [1], comentaba Stalin con un corresponsal del periódico Pravda.

Y ahora 2023 y la novela de cereales ucranianos:

¿“Porqué Guterres (secretario general de la ONU) no pidió cumplir el acuerdo”? se pregunta el analista militar cubano Wofnon. Guterres pide a Rusia que "retome la iniciativa de los acuerdos del Mar Negro"

El secretario general de la ONU, António Guterres, ha pedido hoy a Rusia que retome la iniciativa de los Acuerdos del Mar Negro, que permitían la exportación de cereales ucranianos, “fundamental para garantizar la estabilidad en el suministro y los precios”. “Pido a la Federación Rusa que retome la implementación de los acuerdos del Mar Negro e insto a la comunidad internacional a permanecer unida en este esfuerzo por encontrar soluciones efectivas”, ha dicho Guterres.

Y ¿por qué no ha exigido Guterres que occidente aplica y cumple los cinco puntos de ese Acuerdo? Durante los últimos seis meses Putin prácticamente ha rogado y advertido que los rusos no van a prolongar el Acuerdo si este año no se cumple los requisitos. Y no lo hicieron y Guterres y su organización quedaron callados. Pero ahora chillan como niños, diciendo que los hambrientos en África van a morir por que no tendrán trigo, maíz, etcétera.

¡Que espectáculo! Solo tres por ciento (3%) del trigo ucraniano fue destinado a los países más pobres. El resto fue al “Jardín de Joseph Borrell, la Unión Europea.

¡Vaya que cinismo!

Dick Emanuelsson
Tegucigalpa-Honduras

[1] https://t.me/bitacorasoviet/565