Translate

torsdag 28 april 2022

Varför Ukraina 2022 och inte Spanien 1936?

 
Varför Ukraina 2022 och inte Spanien 1936?

Av Dick Emanuelsson, Trujillo-Honduras


🇺🇸 USA:s vapen kan snart ta slut om Vita huset fortsätter leveranserna till Ukraina - Bloomberg

Väst står nu inför ett val – att skicka fler vapen till Kiev eller behålla sina lager för sitt eget försvar, skriver det ansedda mediekonsortiet Bloomberg, med känningar i det militärindustriella komplexet och Wall Street.

"USA:s beredskapslager har minskat till en tredjedel av sitt totala lager av vapen. Men för tillfället finns det inga kontrakt som syftar till att fylla på dem, säger militära experter. Enligt deras åsikt kan lagren ta slut om några månader om Vita huset fortsätter att leverera till Ukraina".

Vissa stater har redan uttömt sina vapenlager och vägrar skicka mer till Ukraina – Bundeswehr har minskat listan över exportvapen för Ukraina minst två gånger. Tysklands försvarsminister har redan uttalat att denna situation kan påverka den tyska försvarsmaktens försvarsförmåga. Bulgarien är också långsam med leveranser.Detta anmärkningsvärda överrösande från väst av alla slags vapen, som till stora delar säljs av den korrumperade oligarkiska eliten i Kiev redan under resans gång, stora delar erövras sedan av motståndaren lyser som en kontrast mot samma staters "Non-Intervention" och förföljelse av alla internationalister som avreste till den Spanska Republiken 1936.

Republikaner attackerar nationalister som barrikaderat sig i ett gammalt fort i Toledo utanför Madrid. September 1936. © Bridgeman/IBL


Då hade general Franco gjort myteri och samlade trupper i norra Afrika som inledde sin invasion av Spanien med stöd av Hitler och Mussolini medan dagens västmakter stod och tittade på när den tyska nazismens stridsflyg bombade Guernica sönder och samman.

Bara en stat uttalade respektive gav sitt politiska och logistiska militära stöd till det demokratiska Spanien och regeringen i Frente Popular; Sovjetunionen.

173 unga svenskar gav sitt liv för demokratin i Spanien. De resterande av nära 700 svenskar som på hemliga vägar hade tagit sig till Spanien spärrades in i svenska koncentrationsläger döpta till "arbetskompanier" när de 1939 återvände.

Den enorma solidariteten med Spaniens folk aktiverade den hemliga politiska polisen som gjorde razzior och husundersökningar hos kommunister, radikala socialdemokrater och partilösa.


Två legosoldater från USA.

En grupp svenskar vid Guadalajarafronten, fem mil utanför Madrid. Bilden är tagen i mars 1937.
Idag avreser legosoldaterna till Ukraina på VIP-pass där de utrustas med Wallenberggruppens 'Pansarskott 86', (välsignad av riksdagens alla partier, inklusive arvtagaren till det parti som förlorade flest medlemmar i Spanien 1936-39) och andra mördande västvapen och inlemmas i olika nazistbataljoner, allt medan den svenska politiska och ekonomiska eliten driver in oss i krigsalliansen NATO och svenska folket förvägras att informera sig i medier som hotas med juridisk repression om de avslöjar krigets konspiratörer. "Vill du bli en ny Julian Assange"!?