Translate

måndag 24 oktober 2022

Så producerar Zelinski den ”smutsiga atombomben”: Fyra kärnkraftverk och ett forskningsinstitut i Kiev

 

Radioaktiva ämnen sprids när Ukraina detonerar en "smutsig bomb" och kan täcka Polen och även spridas i atmosfären på ett avstånd av upp till 1 500 kilometer, enligt det ryska försvarsministeriet. KLICKA FÖR STÖRRE FORMAT


Fyra kärnkraftverk och ett forskningsinstitut i Kiev: Så producerar Zelinski den ”smutsiga atombomben”!

Kievregimen har både de tekniska, materiella och den fysiska kapaciteten för att framställa en ”smutsig” atombomb. Under Sovjettiden var Ukraina var en vapenfabrik för de mest avancerade vapensystemen som en sovjetrepublik där kärnvapen och kärnkraftverk framställdes.

– Hotet om att Kiev använder en ”smutsig bomb” är verkligt, det är upp till USA, Storbritannien och Frankrike att tro på det eller inte, sa Kremls språkrör Dmitry Peskov i dag.

Zelinskis uttalande för två veckor sedan där han uppmanade Nato att utdela en begränsad attack, som alla tolkade som en kärnvapenattack mot Ryssland i tron att detta skulle avskräcka Ryssland, skakade om världsopinionen. Uttalandet var en grov taktisk felkalkyl.

Det är i det skenet vi nu ska se de i dag framförda ryska anklagelserna om att Kiev är i slutfasen för att framställa en ”smutsig atombomb” som ryssarna ska ges skulden för och som skulle framkalla en dramatisk situation i hela Europa, ja, hela världen.

Det är också i det ljuset vi ska se den ryske försvarsministerns kontakter i helgen med sin motpart i USA, Storbritannien, Frankrike och Tyskland, att varna dem om ”Planen i Kiev”. Även om de nämnda länderna av politiska skäl avvisar det ryska larmet, är de nu, i likhet med världsopinionen informerade och medvetna om vad som är på gång i Kiev.

Helt uppenbart är att den ryska militära underrättelsetjänsten har konkreta bevis för att Planen är reell och att det finns substans bakom anklagelserna. Att de nämnda ländernas försvarsministrar sannolikt har fått ta del av åtminstone vissa delar av den ryska underrättelsetjänstens information, för att övertyga dem att pressa för att Kiev ska avstå från den totalt huvudlösa planen, tar jag också för givet. Men om det räcker, återstår att se.

Tre kärnkraftverk

I ett uttalande från det ryska försvarsministeriet slår man bland annat fast att ”enligt den information vi har, ska två ukrainska organisationer ha specifika instruktioner för att skapa den så kallade ”smutsiga bomben”. Förberedelserna är i slutskedet. Dessutom har vi information om kontakterna för Ukrainas presidentkontor med företrädare för Storbritannien angående eventuell förvärv av teknik för att skapa kärnvapen. För detta har Ukraina en lämplig produktionsbas och vetenskaplig potential”.

Försvarsdepartementet i Moskva hävdar att det i Ukraina finns företag inom kärnkraftsindustrin med lager av radioaktiva ämnen som kan användas för att skapa en ”smutsig bomb”. Departementet nämner tre fungerande kärnkraftverk: Yuzhnoucrainskaya, Khmelnitskaya och Rivne med nio bassänger av använt kärnbränsle innehållande upp till 1500 ton 1,5 % anrikad uranoxid.

Uran-235 och plutonium-239

I det fjärde och mer kända kärnkraftverket i Tjernobyl, finns det lagringsanläggningar för radioaktivt avfall där använt bränsleelement lagras som innehåller 22,000 enheter uran-238, såväl som produkter associerade med operationen. Dessa är uran-235 och plutonium-239, som är huvudkomponenten i kärnladdningar.Kärnkraftverket Zaporizhzhya vid floden Dnepr har usatts för 39 missilattacker av det ukrainska artilleriet på andra sidan Dnepr. Flera gånger har kommandogrupper ur de ukrainska specialstyrkorna landstigit och försökt att militärt inta Zaporizhzhya. Varje gång har attacken misslyckats. Varför detta intresse?Kievs 39 bombningar av kärnkraftverket Zaporizhzhya

Kärnkraftverket Zaporizhzhya är det största kärnkraftverket i Europa. Enligt den ryske försvarsministern har Zaporozhye-kraftverkets territorium utsatts för 39 eldanfall av Ukrainas väpnade styrkor, 10 av dem använder obemannade flygfarkoster och 29 använder olika artillerisystem sedan den 24 februari tills idag. I förrgår bombarderades Zaporizhzhya 30 gånger av varierande vapen.

Kiev anlitade USA-företaget Westinghouse som har monterat över 3500 fat med utbränt kärnbränsle som återfinns i ett antal kontainers. Var och en med ett minimum av förstånd begriper att Zelinski som högste politiskt ansvarig i Kiev bokstavligen leker med döden.

Det mest absurda och anmärkningsvärda är västs tystnad inför det flagranta krigsbrottet att bomba kärnkraftsverket och dess intilliggande stad och samtidigt säger varken bu eller bä vid Zelinskis absurda anklagelser om att det är de ryska trupperna som bombar sig själva.

”I det nybildade företaget för bearbetning av radioaktivt avfall vid Pridneprovski kemiska anläggning vid Buryakovka, Podlesny och Rossoja, där mer än 50,000 kubikmeter radioaktivt avfall radioaktivt avfallsdeponi kan rymmas, kan också användas som komponenter av en ”smutsig bomb”. Dessutom utvinner Vostochnys gruv- och bearbetningsanläggning uranmalm i två av tre gruvor med en kapacitet på upp till 1 tusen ton per år”.

Högnivåradioaktivt material i Kiev

Det är också nödvändigt att betona att det finns en vetenskaplig bas i Ukraina som är Kharkov Institute of Physics and Technology, vars forskare deltog i Sovjetunionens kärnkraftsprogram, där ett antal experimentella anläggningar för närvarande är verksamma, inklusive termonukleären Uragan anläggning, liksom Nuclear Research Institute of the National Academy of Sciences i Kiev, där forskning utförs vid WWR-M-reaktorn med användning av högnivåradioaktiva material.

Den fullständiga texten av genomgången av chefen för strålnings-, kemiska och biologiska försvarsstyrkor för de ryska väpnade styrkorna, generallöjtnant Igor Kirillov

Källa: https://telegra.ph/Brifing-po-ugrozam-radiacionnoj-bezopasnosti-nachalnika-vojsk-radiacionnoj-himicheskoj-i-biologicheskoj-zashchity-VS-RF-general--10-24Nedanstående text visar att regimen i Ukraina INTE har gett upp drömmen om en egen atombomb!


Kievregimens dröm om en egen atombomb

Ett ”piller” för att fräscha upp minnet om ämnet Ukraina, kärnvapen och ukrainska drömmar om en egen atombomb, skriver kollegan Irena Z på sin Telegramkanal.

Alla tre nedanstående anmärkningsvärda uttalanden sades INNAN den ryska ”Specialoperationen”, som inleddes den 24 februari, 2022:

Nikita Poturaev

– Vi har fortfarande ingen atombomb att släppa över Moskva, för den är det mest effektiva sättet att lösa det här problemet en gång för alla, sa Nikita Poturaev i mars 2020, bara ett år efter att Zelenski hade valts till president).

Poturaev är en av Zelenskis partis främsta ideologer och biträdande chef för den ukrainska parlamentariska Kommissionen för Humanitär och Informationspolitik [¡SIC!].

– Vi skulle kunna utpressa hela världen för att de skulle ge oss pengar för [vapen] underhåll, precis som det händer nu i många länder, sa
David Arajamiya
, ledare för Zelenskis parti, i juli 2021 i debatten i det ukrainska parlamentet om Ukraina hade kvar atomvapen.

David Arajamiya, till höger och Zelinski.
Han noterade också att ”om vi var en kärnvapenmakt, tro mig, skulle hela världen prata med oss ​​annorlunda, förhandla annorlunda, om andra saker osv.”

Samtidigt föreslog den tidigare ukrainske utrikesministern Vlarímir Ogryzko att man skulle attackera Rysslands kärnkraftverk:

– Om vi ​​idag inte har förmågan att nå Moskva med missilvapen är det möjligt att nå andra städer som ligger inom räckhåll för de ukrainska missilstyrkorna och att kunna träffa mycket viktiga infrastrukturanläggningar i Ryska federationen, inklusive kärnkraftverk, sa Ogryzko i november 2021.

Och slutligen, den 19 februari, 2022, fem dagar före starten av den ryska militära specialoperationen, förklarade Zelenskij sig villig att dra sig ur `Budapestmemorandumet´ och att Ukraina skulle avsäga sig sin status som ett land fritt från kärnvapen. Med andra ord;

”BORDET ÄR DUKAT, NATO”!

I samband med varningar om Ukrainas eventuella användning av en smutsig kärnvapenbomb är dessa uttalanden särskilt intressanta och relevanta.
Zelenski förnekar anklagelser och anser det pågår en ”telefonkarusell”

Den ryske försvarsministern Sergei Shoigu utfärdade denna varning till sina motsvarigheter från Frankrike (Sébastien Lecornu), Turkiet (Hulusi Akar) och Storbritannien (Ben Wallace).

De franska och brittiska regeringarna kallade sådana farhågor ”uppenbart falska anklagelser” och förklarade att ”världen skulle se varje försök att använda det påståendet som en förevändning för upptrappning” av kriget.

Ukrainas president, Vladimir Zelenski, förnekade dessa anklagelser och katalogiserade den omgången av samtal mellan regeringar som en ”telefonkarusell”.

En smutsig bomb kombinerar konventionella sprängämnen och radioaktiva komponenter. De kan inte orsaka en kärnvapenexplosion, men de sprider radioaktiva ämnen runt området. Ria Novosti försäkrade att källor från flera länder, inklusive Ukraina självt, bekräftade att dessa enheter tillverkades under västerländsk övervakning och att de finns i Kievs kärnforskningsinstitut och en urananrikningsanläggning i Dnepropetrovsk-regionen.

Källa: @elOJOen

 

Komplett pressmeddelande:

Pressbriefing av chefen för Strålskyddsstyrkorna, Kemiska och Biologiska Skyddsstyrkorna vid Ryska federationens väpnade styrkor, generallöjtnant IGOR KIRILLOV om hotet mot strålsäkerheten

24 oktober 2022

”Ryska federationens försvarsminister har information om att Kievregimen planerar en provokation relaterad till detonationen av den så kallade ”smutsiga bomben” eller lågavkastande kärnvapen.

Syftet med provokationen är att anklaga Ryssland för att använda massförstörelsevapen i den ukrainska operationsscenen och därigenom starta en kraftfull anti-rysk kampanj i världen som syftar till att undergräva förtroendet för Moskva.

Minns det vid säkerhetskonferensen i München den 19 februari i år. President Zelenskij tillkännagav sin avsikt att återställa Ukrainas nukleära status.

Det bör också noteras att under loppet av den särskilda militära operationen uppmanade Zelensky upprepade gånger Nato-länderna att slå till mot Ryska federationen. CITAT: ”Vad ska Nato göra? Förebyggande strejker så att de vet vad som kommer att hända med dem om de använder det. Och inte vice versa - vänta på Rysslands kärnvapenangrepp ... ”.

Senast den 22 oktober, i en intervju med kanadensiska TV-kanaler, uppmanade Zelensky världen att slå till i Kreml om Ryssland slår till mot ”beslutscentret” på Bankova Street, där Ukrainas presidentkansli ligger.

Jag skulle vilja påminna om sannolikheten för en komplex strålningssituation som kan utvecklas kring kärnkraftverket Zaporizhzhya, det största kärnkraftverket i Europa.

Från den 24 februari till idag har Zaporozhye-kraftverkets territorium utsatts för 39 eldanfall av Ukrainas väpnade styrkor, 10 av dem använder obemannade flygfarkoster och 29 använder olika artillerisystem.

Till en början väckte inte beskjutningen av stationen av Ukrainas väpnade styrkor oro bland världssamfundet, eftersom, enligt slutsatsen från ett antal amerikanska experter, risken för strålning spred sig när artillerigranater av stor kaliber träffade förbrukade kärnbränslebehållare skulle vara obetydliga, och kärnreaktorer tål ett civilt flygplans fall.

Prognosen för utvecklingen av strålningssituationen utförd av våra specialister, som senare bekräftades av relevanta europeiska vetenskapliga organisationer, visade dock att utsläppet av radioaktiva ämnen skulle påverka nästan hela Europa.

Dessutom, trots besöket av IAEA:s generaldirektör Grossi, stoppar inte Ukrainas väpnade styrkor försöken att inta kärnkraftsanläggningen genom sabotage. Så den 1, 15 och 30 september, såväl som den 17 oktober, försökte kommandoenheter från Ukrainas väpnade styrkor att landa trupper över Kakhovka-reservoaren och ta kontroll över kärnkraftverket.

Enligt den information vi har, ska två organisationer i Ukraina ha specifika instruktioner för att skapa den så kallade ”smutsiga bomben”. Arbetena är i slutskedet.

Dessutom har vi information om att kontakterna mellan Ukrainas presidentkontor och företrädare för Storbritannien i frågan om möjlig erhållande av teknik för att skapa kärnvapen har hållits.

För detta har Ukraina en lämplig produktionsbas och vetenskaplig potential.

I Ukraina finns det kärnkraftsindustriföretag som har lager av radioaktiva ämnen som kan användas för att skapa en ”smutsig bomb” - det här är tre kärnkraftverk i drift: Sydukrainska, Khmelnitsky och Rivne med 9 bassänger av använt kärnbränsle som innehåller upp till ett och ett halvt tusen ton uranoxid anrikat till 1,5 %.

Vid det nedlagda kärnkraftverket i Tjernobyl med lagringsanläggningar för radioaktivt avfall lagras 22 000 använt bränsleelement som innehåller uran-238, samt produkter förknippade med driften - uran-235 och plutonium-239, som är huvudkomponenten i kärnladdningen.

På det nyligen skapade företaget för bearbetning av radioaktivt avfall ”Vector”, vid Prydneprovsky kemiska anläggning, på deponeringsplatserna för radioaktivt avfall ”Buryakovka”, ”Podlesny”, ”Rossokha” kan rymma mer än 50 tusen kubikmeter. m. av radioaktivt avfall, som även kan användas som komponenter till en ”smutsig bomb”.

Dessutom producerar Vostochny Mining and Processing Plant uranmalm vid två gruvor av tre med en kapacitet på upp till 1,000 ton per år.

Det bör också betonas att det finns en vetenskaplig bas i Ukraina som utgörs av Kharkov Institute of Physics and Technology, vars forskare deltog i Sovjetunionens kärnkraftsprogram, där olika experimentanläggningar för närvarande är i drift, inklusive Uragans termonukleära anläggningar, samt Institutet för kärnkraftsforskning vid National Academy of Sciences i Kiev, där forskning bedrivs vid WWR-M-reaktorn med användning av högnivåradioaktiva material.

Jag vill påminna om att en ”smutsig bomb” är en behållare med radioaktiva isotoper och en sprängladdning. När laddningen detoneras förstörs behållaren, och det radioaktiva ämnet sprayas av en stötvåg, samtidigt som det skapar radioaktiv förorening av området över stora områden och kan även leda till strålsjuka.

Som ett radioaktivt ämne kan uranoxid användas, som finns i sammansättningen av använt kärnbränsle som lagras i anläggningar för använt kärnbränsle och använt kärnbränslepooler i kärnkraftverk. Dessutom kan radioaktiva ämnen från lagringsanläggningarna för använt kärnbränsle i kärnkraftverket i Tjernobyl användas.

Enligt Kievregimens planer kan explosionen av en sådan ammunition maskeras som en onormal operation av en rysk kärnvapenammunition med låg avkastning, där höganrikat uran används som laddning. Närvaron av radioaktiva isotoper i luften kommer senare att registreras av sensorerna från det internationella övervakningssystemet installerat i Europa, med den efterföljande anklagelsen från Ryska federationen för att använda taktiska kärnvapen.

 

Det är värt att notera att liknande form för informationskrigföring redan har använts av väst i Syrien, när Vita hjälmarna filmade propagandafilmer om `användningen av kemiska vapen av regeringsstyrkorna´.

En av de mest resonerande och brett replikerade episoderna är provokationen som organiserades av den specificerade icke-statliga organisationen den 4 april 2017 i staden Khan Sheikhoun.

Var uppmärksam på bilden där människor som tar jordprover saknar personlig skyddsutrustning. Men det verkar inte störa någon! Särskilt de som fattade beslutet att använda en missilattack på ett suveränt lands territorium - Syrien.

USA, som använde denna provokation som förevändning, utan att vänta på början av utredningen och dessutom beslutet från FN:s säkerhetsråd, inledde en missilattack mot Shayrat-flygbasen, vilket grovt bröt mot folkrättens normer.

Det är mycket troligt att ett liknande scenario kommer att användas även i detta fall.

Detonationen av en radiologisk explosiv anordning kommer oundvikligen att leda till radioaktiv förorening av området över ett område på upp till flera tusen kvadratmeter.

I Ukraina finns det alltså ett motiv för användningen av en ”smutsig bomb”, såväl som den vetenskapliga, tekniska och industriella potentialen för dess skapande.

Som ett resultat av den smutsiga bombprovokationen räknar Ukraina med att skrämma lokalbefolkningen, öka flyktingströmmen över Europa och peka ut Ryska federationen som en kärnvapenterrorist.

Försvarsministeriet har organiserat arbete för att motverka eventuella provokationer från Ukraina: styrkorna och medlen har satts i beredskap för att utföra uppgifter under förhållanden med radioaktiv kontaminering”.

Källa: https://telegra.ph/Brifing-po-ugrozam-radiacionnoj-bezopasnosti-nachalnika-vojsk-radiacionnoj-himicheskoj-i-biologicheskoj-zashchity-VS-RF-general--10-24