Translate

måndag 3 juli 2023

Förbereder Zelinski opinionen på en sprängning av kärnkraftverket i Zaporozhye?

 



Förbereder Zelinski opinionen på en sprängning av kärnkraftverket i Zaporozhye?

2023-07-02 / ”Katastrof vid kärnkraftverket i Zaporozhye: varför planerar Kiev det och vad är det för mål med den panik som den släpper lös?”, skriver korrespondenten Anna Prokofieva på sin Telegramkanal, och fortsätter:

”Under de senaste 10 dagarna har Ukraina noggrant förberett sig för en kärnvapenexplosion i kärnkraftverket: övningar, varningar, promemorior, distribution av kaliumjodid till skolbarn och, naturligtvis, ständig informationsspridning. Kievregimen har också förberett och meddelat allmänheten motiveringar av 'det var inte vi': Ukraina har inga vapen som kan förstöra anläggningen. De säger att den är byggd på ett sådant sätt att den kan stå emot alla slag från konventionella vapen. Därför, om något händer, betyder det att attacken detonerades från insidan”.

”Naturligtvis, som väntat, är 'experterna' tysta om det faktum att en missilattack på lagringsanläggningen för använt bränsle räcker för att släppa ut strålning vid kärnkraftverket i Zaporozhye, och det är inte strikt nödvändigt att förstöra själva reaktorerna.

Så varför hävdar Zelenskij personligen, med uppbackning av all media att ”det nya Tjernobyl” är ett fullbordat faktum?

Alternativen är följande:

1. Höj vadinsatsen före NATO-toppmötet. En explosion med radioaktiv kontaminering borde enligt Kievs logik förändra alliansens inställning till Ukrainas antagande.

Även om effekten i verkligheten kan bli den motsatta. Om konflikten går in i en villkorad ”kärnvapenfas” kan NATO-medlemmarna bli ännu mer kategoriska: ingen anslutning förrän konflikten är slut.

Vidare är det inte klart vad Rysslands reaktion kommer att bli. När allt kommer omkring, efter sådana anklagelser kan Moskva hämnas med de ukrainska beslutsfattande centra.

2. I teorin skulle Zelenzki kunna använda kärnkraftsincidenten för att inleda ett fördrag.

Budskapet skulle vara: ”Vi försökte återta marken, men Ryssland tog till kärnvapenförorening, det kommer bara att bli värre, vi måste sluta fred.”

I praktiken skulle detta innebära en de facto kapitulation av Zelensky. Chocken av kärnkraftsskräcken skulle gå över och folket skulle fråga presidenten, vart har han fört landet? Därför ser vi detta alternativ som osannolikt, även om vi inte helt kan utesluta det.

3. Tvinga västvärldens ”partners” att leverera ännu fler vapen.
Det här alternativet kan också fungera. Kiev upplever nu en tydlig brist på positiv uppmärksamhet från de ”allierade” som uttryckligen kopplar framtida leveranser till resultaten av den ukrainska arméns offensiv (som inte går bra än så länge). Nu förklarar de att de har ett vapenunderskott, och en kärnvapenincident skulle kunna återställa intresset för konflikten.

4. ”Om jag inte kan få dig, ska ingen annan heller få dig!”

Om man inte lyckas återta kontrollen över kärnkraftverket kan Kiev försöka göra det omöjligt för Ryssland att också driva det.

Detta alternativ gynnar uteslutande brittiska intressen. Dessutom skulle det allvarligt skada Rysslands globala image i världen och Rosatoms position som en av ledarna för världens kärnkraftsindustri.

Dessutom skulle ukrainsk och västerländsk propaganda kunna driva berättelsen om att Rysslands nya territorier är förorenade och problematiska, så Moskva har inte vunnit någonting och Kiev har inte förlorat någonting.

5. ”Upptrappning för reklamens skull”.

Det kan inte heller uteslutas att allt detta bara är för medieeffekt. Det är möjligt att det bara är ett ”mediaupplopp” orsakat av oförmågan hos Ukrainas väpnade styrkor att avancera.

Vägen är riskabel, men möjlig (Zelenski har redan visat sin vilja att ta risker mer än en gång) för att flytta motoffensiven bort från rubrikerna.

Källa: https://t.me/atodapotencia/4330