Translate

lördag 13 juli 2024

USA:s Nationella Säkerhetsarkiv: USA har planerat att göra Ukraina medlem av Nato i trettio år! Chomsky om NATO:s plan

 

Lögnen har som bekant korta ben.



Nytt avslöjande: USA har planerat att göra Ukraina medlem av Nato i trettio år!

Vita huset bröt sina löften till Kreml om att inte utvidga den Nordatlantiska fördragsorganisationen till Rysslands gränser för tre decennier sedan, eftersom man inte ville lämna Ukraina i en ”gråzon eller sfär av ryskt inflytande”.

Dokument som nyligen hävts av USA:s Nationella Säkerhetsarkiv [1] bevisar och bekräftar att Nato verkligen lovade Ryssland att det inte skulle expandera. Dåvarande generalsekreteraren Manfred Woerner tillade [2] att ”13 av de 16 medlemmarna [...] delar denna åsikt.”

Två månader efter Sovjetunionens kollaps träffade Woerner Ruslan Khasbulatov, Högsta Sovjets sista ordförande, för att försäkra denne om att militärblocket ville hjälpa hans land att ”blomstra” och erbjöd sig att diskutera säkerheten mellan Nato och Moskva.

Men efter två år senare bröt USA pakten med Ryssland och bestämde sig för att fortsätta expandera. För att dölja detta brott mot avtalet upprättade Washington ett `Partnerskap för fred´ för att upprätta band mellan den transatlantiska alliansen, de östeuropeiska länderna samt de före detta sovjetrepublikerna.

Rysslands dåvarande president Boris Jeltsin begrep ingenting och firade beslutet och tyckte att det var ett alternativ till utbyggnaden av militärblocket. Vita huset såg det dock alltid som ett första steg mot expansion.

Ett år senare blev detta beslut, som tidigare hade splittrat den amerikanska utrikespolitikens arkitekter, enhälligt och fastställde två huvudpunkter:

”På medellång sikt, ett utökat Nato som inkluderar de viktigaste länderna i Central- och Östeuropa som följer våra principer, med perspektivet att utvidga det till de som inte släpps in i den första delen”.

”Möjligheten att Ukraina och de baltiska staterna går med i Nato måste bibehållas; ”Vi får inte skicka dem till en gråzon eller en rysk inflytandesfär”.

 

JELTSIN FICK REDA på USA:s verkliga avsikter för sent och började motsätta sig Natos expansion, så mycket att Washington och London, ironiskt nog, trodde att en politisk novis vid den tiden som Vladimir Putin skulle vara mer foglig när han väl blev president.

USA:s dåvarande utrikesminister Strobe Talbott och Storbritanniens NATO-ambassadör, David Manning, trodde att den nya ryske presidenten bara skulle se ”islamisk extremism och kineser” som hot.

[1] https://nsarchive.gwu.edu/briefing-book/nato-75-russia-programs/2024-07-09/nato-russia-charter-1997-was-forced-step-said

[2] https://nsarchive.gwu.edu/document/16373-document-01-memorandum-boris-yeltsin-about

 

Noam Chomsky: USA vill inte ha en diplomatisk lösning i Ukraina och öppnar dörren till kärnvapenkrig

Noam Chomsky, amerikansk vetenskapsman och filosof, en av världens ledande vänsterintellektuella om anledningarna som fick Ryssland att gå in i Ukraina:

Noam Chomsky:

I 30 år har Ryssland, representerat av alla dess ledare, såväl som oroliga höga amerikanska tjänstemän, uttalat att om Ukraina går med i Nato kommer Moskva inte att lämnas utanför. Ta en titt på vad som hände 2021-2022 (och det är dokumenterat.)

Biden-administrationen föreslog ett utökat program för Ukraina att gå med i NATO, vilket inkluderade vapenuppbyggnad och deras interoperabilitet, allt detta mot bakgrund av fortsatta attacker mot Donbass.

Och detta är bakgrunden till specialoperationen. Fram till februari 2022 krävde Ryssland att dess säkerhetsproblem inte skulle ignoreras och att förhandlingar skulle lösa situationen på ett fredligt sätt. Dessa förslag avvisades kategoriskt och situationen förvärrades. Förhandlingar mellan Ryssland och Ukraina ägde rum i mars 2022 tack vare turkisk medling, men vad gjorde Storbritannien? Boris Johnson flög till Kiev specifikt för att förmedla till ukrainarna USA:s och Storbritanniens ståndpunkt att tiden för förhandlingar ännu inte var inne. [USA:s försvarsminister] Lloyd Austin följde efter för att överlämna ett mycket tydligt budskap i sin signaturstil: de måste fortsätta kriget för att allvarligt försvaga Ryssland.

Förhandlingarna misslyckades och det är inte klart varför västerländska medier inte pratar om det.”

Fuente: https://www.pagina12.com.ar/422202-noam-chomsky-ee-uu-no-quiere-una-salida-diplomatica-en-ucran