Translate

torsdag 11 juli 2024

DN och krigsaktivism: Vem ”borde straffas”, krigsaktivister eller fredsmäklare?


 

Vem ”borde straffas”, krigsaktivister eller fredsmäklare?

En ledarsida reflekterar ett medias politiska uppfattning. Sveriges största och politiskt mest inflytelserika dagstidning är Dagens Nyheter, ägd av den monopolkapitalistiska Bonniersfären.

DN är ett av de viktigaste medierna det sionistiska Israel och Nato förfogar över och därmed en aktiv medveten försvarare av folkmordet i Gaza och manipuleringen av händelserna i Ukraina så långt som till den fascistiska statskuppen i februari 2014.

Och nu har denna krigsaktivistiska dagstidningen smått förlorat fattningen. För ledarredaktionen, som leds av chefredaktör Peter Wolodarski går ekvationen liksom inte ihop när högermannen Viktor Orban tar sig friheten att i egenskap av premiärminister i Ungern bege sig ut på fyra resor för att finna en öppning i kriget i Ukraina som skördar människoliv på bägge sidor.

Men ledarredaktionen, liksom Biden, Boris Johnson eller Zelinski bryr sig inte om människorna som offras på det vapenindustriella komplexets altare med euforiska aktieägare i USA, Europa/Sverige (läs Wallenberg), den anser att Orban ska ”straffas”! Oj då. Jonas Sjöstedt (v) sa något liknande i en teve att Ungern som medlemsland i EU borde uteslutas för att Orban pratar om att vi måste göra något för freden.

 

ORBAN ÄR POPULÄR i sitt hemland och har haft jobbet sedan den 29 maj 2010. Jag vågar påstå att Orban nog har en majoritet av EU:s och Europas medborgare bakom sig när han, utan att fråga DN om lov har flugit till Kiev, Moskva, Peking och nu Washington för att finna en minsta gemensam nämnare.

Vad vet Wolodarski om att Orban kanske har ett konfidentiellt budskap från Zelinski till de nämnda städernas statschefer? Fler än högt uppsatt ukrainare talar idag öppet om att kriget är förlorat, att de ihoprafsade `F16-planen Modell 1978´ inte kommer betyda ett enda smack. Jo, det är väl ryska piloter som väntar på att se ett dylikt plan i luften för att senare inför sina barnbarn kunna brösta sig med att ha skjutit ner en F16:a.

Men för NATO-redaktionen på Marieberg handlar Orbans resor om att ”skjuta EU:s Ukrainastöd i sank. Men unionen står enad – mot honom”.

Det tror inte jag.

 

I STÄLLET TROR JAG ATT den ungerske premiärministern har en stor folkopinion bakom sig. Det visar en växande opinion i de undersökningar som gjorts i flera länder. De senaste valen borde också vara en värdemätare på det. Det vet naturligtvis Wolodarski och det irriterar han och ägarna.

En annan bekräftelse på att medier som DN och andra medier tolkar folkopinionen fullständigt upp och ner är opinionen mot det israeliska folkmordskriget. Det är samma politiska krafter som stöder Kiev som också stöder Israel.

Men vilka är emot detta fasansfulla folkmord? En kompakt världsopinion. Men Wolodarski och hans två kumpaner i DN-Trion försöker desperat att manipulera i sitt redaktionella utbud till läsarna och i stället publicera politiska stickspår, oftast med rysshat i botten.

 

NATOMANNEN WOLODARSKI hävdar på fullt allvar att Orban ”i stigande grad blivit ett hot mot inte bara sin egen utan hela Europas fred och frihet”.

Kvalificerat struntprat.

Ingen kan vara viktigare än att finna en politisk förhandlingslösning. Till och med i Latinamerika växer medvetenheten om en förhandlingslösning, som Colombias president Gustavo Petro, som igår i ett tal sa att inget kan vara viktigare än att finna en väg till fred i Ukraina. Därför köper han inte Washingtons, Bryssels eller andra krigsaktivistiska krafters motto om ”fortsatt krig till den siste ukrainaren”. För det är ett krig som inte bara drabbar de två nämnda länderna utan i praktiken resten av världen.

 

FÖR EN GÅNG SKULL HAR en EU-ordförande spelat en positiv roll. Och då får han skit för det. Men det var väntat. DN är sin historia trogen. Den Tel Aviv-vänliga Bonniersfären fick in Sverige i Nato. Nu återstår bara Herbert Tingstens andra käpphäst, ”en svensk atombomb”.

Å andra sidan har vi ju det nu i form av DCA-avtalet som ger Pentagon rätt att stövla in med trupper på 17 militärbaser på svenskt territorium. Att Kristersson och hans allierade i riksdagen INTE lagstiftar mot USA:s atombomber på svenskt territorium, innebär att det kommer att finnas där. Vi är inte naiva och godtrogna, Wolodarski.

Dick Emanuelsson

https://www.dn.se/ledare/viktor-orban-borde-straffas-for-sin-varldsturne/