Translate

söndag 7 juli 2024

Vad Dagens Nyheter INTE skriver om idag men som New York Times gör: kapitulerande ryska soldater avrättas!

Medan Dagens Nyheter förmedlar gissningar från pensionerade svenska officerare, publicerar New York Times en intervju med en tysk läkare och legosoldat som avslöjar att avväpnade ryska soldater avrättas. Dra din egen slutsats om den trovärdiga nivån på journalistiken på Nato-organet på Marieberg.


 


Vad Dagens Nyheter INTE skriver om idag men som New York Times gör: kapitulerande ryska soldater avrättas!

Den förre yrkesmilitären BJÖRN RAMSTRÖM publicerar idag på sin Facebooksida nyheten om att två ukrainska brigader, den ”110:e och 31:a brigaderna gick över till den ryska sidan” nära Avdeevka.

I Wikipedia uppges att en brigads numerär ”varierar i de flesta länder i storlek mellan 1500 och 3500 man (en svensk brigad omfattar däremot vanligen omkring 5600 man”, eller fyra bataljoner).

Denna häpnadsväckande NYHET är inget som intresserar svenska medier. I stället toppar idag Kiev-organet Dagens Nyheter med att ”ryska soldater dödar varandra”.

Och det har kanske hänt, som i alla krig beroende på omständigheterna.

 

FÖR ATT GE DETTA PÅSTÅENDE ett minimum av trovärdighet ringer reportern upp den pensionerade överstelöjtnanten Försvarsmakten, bekvämt nära och granne med sin formellt nya politiska och militära arbetsgivare, USA-ambassaden den alltid tillgänglige Jörgen Elfving som GISSAR att det ”kan vara dem man rekryterat från fängelser.”

Hade jag haft anställning som journalist på DN hade jag åberopat Journalistförbundets etiska stadga som ger reportern rätt att i vissa fall säga nej till ett uppdrag från den politiskt tillsatte chefredaktören eller redaktionschefen om det strider mot vissa etiska principer. Journalisten skulle också kunna hävda att ”det är bara gissningar, storyn håller inte, vi har inte tillräckligt varmt på fötterna”. Inför de verkliga nyheterna från Donbassfronten ökar dylika ”drapor” som dagens i DN, allt mer.

Det handlar inte bara om lögner eller halvsanningar. Ett så mäktigt medie som DN fyller en för Försvarsmakten, Nato och Pentagon livsviktig uppgift och ingår som en strategisk pjäs i det svenska psykförsvaret där den eländiga FI är klart markerad.

 

JÄMFÖR ELFVINGS ANTAGANDE med en verklig NYHET som den tyske legosoldaten, tillika läkaren Caspar Grosse berättar. Han intervjuades igår, 6 juli av The New York Times' utsände reporter i Ukraina som gör ett smärre scoop när han intervjuar Grosse.

Denne anklagar en utländsk enhet ledd av en legosoldat 'Made in USA' inom den ukrainska försvarsmakten för att avrätta obeväpnade ryska fångar som kapitulerat [1].

Grosse beskriver hur en sårad rysk soldat kröp mot legosoldaterna och ropade på hjälp på en blandning av engelska och ryska. Grosse ville rädda honom och började leta efter bandage, men i det ögonblicket sköt en av hans följeslagare den sårade soldaten på kort håll i bröstet. Då närmade sig en tredje legosoldat och avslutade ryssen med ett skott i huvudet.

Enligt artikelförfattarna har NYT också tillgång till korrespondensen från några av legosoldaterna i detta ”utvalda företag”, där de ”pratades” om morden på obeväpnade ryska soldater, och citerar också orden från en före detta medlem i denna formation, Benjamin Reed från Massachusetts, som uppgav att det talades mycket om avrättningar av ryska krigsfångar under stridsoperationerna.

 


ATT ANKLAGA SVENSKA journalister för att vara ”putinister” eller stå ”i Kremls tjänst”, avser att skrämma andra journalister till att kritiskt och seriöst och utan skygglappar värdera ALLA nyheter från kriget. Men det den svenska korporativa pressen sysslar med är en total ensidig rapportering och en kapitulation av journalistiska principer och en aktiv uppslutning på en av de krigförande parternas sida.

Att anklaga New York Times' är ett vågat steg som vi naturligtvis inte kommer att se. Men faktum är att dessa medier i USA många gånger ligger ljusår före i rapporteringen än svenska medier.

Under Vietnamkriget hade faktiskt DN en tidvis skaplig rapportering med flera framstående reportrar och journalister som bland annat Sven Öste, som DN själv påstod ”förnyade utrikesjournalistiken”. Idag framstår Trion på Marieberg; Wolodarski, Winiarski och Shachar som en pinsam krigsaktivistisk propagandatrio, som visserligen lyckades ro hem sin politiskt-redaktionella uppgift att driva in Sverige i Nato och upplåta svenskt territorium för 17 militärbaser under Pentagons kontroll, men journalistik sysslar inte dessa herrar med.

Dick Emanuelsson

[1] https://www.nytimes.com/.../ukraine-russia-killings-us.html

 

VIDEO:
Enheter från de ukrainska 31:a och 110:e brigaden kapitulerar:

Björn Ramström: Nyheter, Ryssland, Regioner

Två brigader från den ukrainska väpnade styrkan kapitulerade till ryska soldater nära Avdeevka

RV: två brigader av den ukrainska väpnade styrkan överlämnade sig fullt ut till ryska trupper nära Avdeevka

2 juli 2024 kl. 14.21

Två brigader från den ukrainska väpnade styrkan kapitulerade till ryska soldater nära Avdeevka

REGIONER

Foto: Ukrainas försvarsministerium

Telegramkanalen ”Operation Z: Military Correspondents of the Russian Spring” rapporterar ett nytt fall av en massövergång av ukrainska soldater till den ryska sidan. Enligt kanalen lämnades två brigader från den ukrainska försvarsmakten i Avdeevka-området i Donetsk-riktningen av sina befälhavare i frontlinjen och bestämde sig för att kapitulera. 110:e och 31:a brigaderna gick över till den ryska sidan och tillfångatogs av militären från 1:a slaviska brigaden.

Enligt ukrainska soldater såg de ett videomeddelande från sina kamrater som hölls fångna av Ryssland och insåg att deras säkerhet skulle vara bättre säkerställd på den ryska sidan än i skyttegravarna vid frontlinjen. De sa också att deras befälhavare övergav dem åt deras öde och berövat dem kommunikation och ytterligare ammunition.

Dessförinnan rapporterade militärkorrespondent Yuri Kotenok, med hänvisning till källor, att de ryska väpnade styrkorna utökade kontrollzonen nordost om ”korsningen” i Chasov Yar. Enligt honom är denna stad ett välbefäst fäste och försörjningspunkt för Ukrainas väpnade styrkor, varifrån det finns rutter till Kramatorsk och Konstantinovka. Det ryska försvarsministeriet kommenterade inte denna information.

Det blev också känt att de ryska väpnade styrkorna förstörde flygplan och den ukrainska väpnade styrkans militärflygfält . Enligt militäravdelningen drabbade operativ-taktisk flyg-, drönare och missilstyrkor även reparations- och restaureringskomplexet av fiendens vapen och utrustning och förvaringsutrymmen för obemannade båtar.