Translate

söndag 16 juni 2024

Putin hade rätt. . . New York Times läcker utkastet till fredsavtal mellan Ryssland och Ukraina som diskuterades 2022

 




NYT läcker utkastet till fredsavtal mellan Ryssland och Ukraina som diskuterades 2022

Bland andra bestämmelser föreskrev avtalet Ukrainas skyldighet att upprätthålla sin neutralitet.

New York Times publicerade [1] i lördags utkastet till det fredsavtal som Ryssland och Ukraina diskuterade 2022 i Istanbul men misslyckades med att underteckna. Den senaste versionen av dokumentet är från den 15 april 2022.

Dokumenten tillhandahölls av ukrainska, ryska och europeiska källor, och bekräftades som äkta av deltagare i samtalen och andra personer nära dem”, står det i artikeln i en av USA:s mest meriterade medier.

I utkastet anges att Storbritannien, Kina, Ryssland, USA och Frankrike skulle agera som garanter för ”Ukrainas säkerhet som en neutral stat”, medan Moskva också föreslog Vitryssland för denna roll. Kiev föreslog att Turkiet skulle läggas till listan.

Enligt dokumentet; ´tog sig Kiev att:

·         Inte delta i ”väpnade konflikter på någons sida mot en garantstat och/eller någon tredje stat.”

·         Inte ansluta sig till några militära allianser och nå inte militära överenskommelser som motsäger sin neutrala status.

·         Inte tillåta utplacering av utländska vapen och trupper på sitt territorium.

·         Inte tillåta skapandet av baser och annan utländsk militär infrastruktur på sitt territorium.

·         Att inte hålla militärövningar med utländska trupper på sitt territorium utan godkännande av garantstaterna, medan Moskva insisterade på att alla garantländer måste godkänna manövrarna.

·         Inte träna sina trupper för att användas i kärnvapen och inte godkänna utplacering av kärnvapen på sitt territorium.

 

Klicka för stort format


DESSUTOM FASTSTÄLLDE UTKASTET till pakt ”ett maximalt antal ukrainsk militär personal, vapen och militär utrustning”. Detta nummer anges i bilagan till dokumentet. Båda sidor hade dock olika ståndpunkter i frågan. Således insisterade Ryssland på att den ukrainska försvarsmakten skulle ha högst 85 000 soldater, medan Kiev ville ha upp till 250 000 soldater. Moskva och Kiev hade också olika positioner när det gällde antalet stridsvagnar, antitanks/raketgevär och granatkastare, bland andra vapen.

Som svar lovade garantstaterna bland annat:

·         Respektera Ukrainas suveränitet.

·         Inte lägga sig i Ukrainas inre angelägenheter.

·         Inte använda våld mot Ukraina.

·         Inte utplacera vapen och trupper och/eller skapa militärbaser på ukrainskt territorium.

 

BÅDA SIDOR VAR ÖVERENS om att bestämmelserna inte skulle gälla Krim. The New York Times beskriver att denna punkt fastställde att halvön skulle förbli under rysk kontroll men utan att Ukraina behövde erkänna det.

Avtalet innehåller också bestämmelser om att det ryska språket skulle deklareras som officiellt i Ukraina tillsammans med det ukrainska språket, förbud mot nazism och fascism i Ukraina. Men där anges att Kiev ”vägrar att diskutera” dessa punkter.

Putin offentliggjorde utkastet redan 2023

New York Times´ edition i lördags (15 juni, 2024) bekräftar uttalandena från den ryska sidan, som upprepade gånger har avslöjat punkter i den pakt som redan kommit överens med Ukraina. Man bör komma ihåg att i juni förra året visade [2] den ryske presidenten Vladimir Putin till och med utkastet till avtalet och det är just det dokument som publicerats av The New York Times.

”Det heter: Treaty of Permanent Neutrality and Security Guarantees for Ukraine. Just om garantier. 18 artiklar”, konstaterade den ryske ledaren då.

”Dessutom har den också en bilaga. (Klausulerna) hänvisar också till Försvarsmakten, till annat. Allt är detaljerat, ner till förbandens stridsutrustning och de väpnade styrkornas personal. Det här är dokumentet”, Putin kommenterade med dokumentet i handen och tillade att den hade undertecknats av den ukrainska delegationen.

Men efter att vi hade dragit tillbaka våra trupper från Kiev som utlovat, slängde myndigheterna i Kiev och deras herrar det i historiens papperskorg”, betonade han.

Förhandlingarna i Istanbul, april 2022.

 

De ryska villkoren

I fredags tillkännagav [3] den ryske presidenten villkoren som ”kommer att innebära att kriget i Ukraina upphör”, och betonade att så snart Kiev accepterar dem, kommer Moskva att vara villigt att förhandla omedelbart, utan dröjsmål.

Kraven i fråga återspeglar också Istanbulutkastet till avtal som New York Times publicerade i lördags.

Bland de föreslagna villkoren finns: ”neutralitet, alliansfrihet, kärnvapenavveckling av Ukraina, såväl som dess demilitarisering och denazifiering”, ett erkännandet av nya territoriella realiteter, det vill säga Krim, Sevastopol, folkrepublikerna Donetsk och Lugansk, provinserna Zaporozhye och Cherson som måste erkännas som provinser i Rysslands samt upphävandet av alla västerländska sanktioner.

VIDEO:




Boris Johnson träder in på arenan

I februari  förklarade Putin [4] att förhandlingarna som Moskva och Kiev ingick strax efter starten av den ryska militäroperationen i februari 2022 ”nådde en mycket hög nivå” vad gäller enighet om båda parters ståndpunkter och ”var nästan avslutade”.

– Men efter att vi drog tillbaka trupperna från Kiev, [...] skrotade Ukraina alla dessa (ingångna) avtal och tog hänsyn i stället till instruktionerna från västländer, europeiska länder och USA för att bekämpa Ryssland till slutet, undertsrök Putin .

 

VIDEO:
Putin om reträtten från Kiev

DAVID ARAJAMIA, EN AV DE UKRAINSKA förhandlarna som deltog i fredssamtalen med Ryssland,  avslöjade  [5] i november förra året att Kievs förkastande av en neutral status för Ukraina som skulle förhindra landet från att gå med i Nato, samt påtryckningar från den dåvarande brittiske premiärministern, Boris Johnson var de faktorer som tvingade den ukrainska sidan att dra sig ur fredsprocessen.

– Också, när vi kom tillbaka från Istanbul kom Boris Johnson till Kiev och sa att vi inte skulle underteckna något med dem alls. Och sa att ”lås oss gå i krig”, mindes Arajamia.

För sin del förklarade en annan medlem av den dåvarande ukrainska delegationen, diplomaten Alexander Chaly [6], att Moskva och Kiev var ”mycket nära” att nå en överenskommelse i april 2022.

– Vi var mycket nära i mitten av april, slutet av april, att avsluta vårt krig med någon fredlig överenskommelse. Av vissa skäl sköts [överenskommelsen] upp, sa han i slutet av december förra året. Enligt honom ”försökte Putin göra allt för att sluta ett avtal med Ukraina”.

Så långt NYT och RT.



Vad blir sensmoralen av ovanstående?

Att Moskva, sedan Minskavtalen 2014-2015 och tiden fram till december 2021, då Putin nästan bönföll väst att ge garantier för att Ukraina INTE skulle bli en Natostat, men möttes av väst´ statschefer och en småleende Joe Biden som blundade och höll för öronen.

Sensmoralen blir ruggig, nämligen att USA, Bryssel och dess allierade har använt Ukraina och dess folk som skickats till slaktbänken på Donbassfronten i hundratusentals.

Glöm inte att såväl Angela Merkel som hennes franske kollega Francois Hollande erkände att de medvetet saboterade Minskavtalen för att vinna tid för att bygga upp och förstärka den ukrainska armén som blev den näst största i Europa, efter den ryska, för att därefter återta Donbass, där befolkningen hade vägrat erkänna de fascistiska kuppmännen i Kiev under ledning av Obamas Victoria Nuland, försvaga Ryssland militärt och ekonomiskt i ett krig som hade och har som strategiskt mål att inta Ryssland, dela upp det i 12-16 små delstater, som i Jugoslavien och därefter erövra Rysslands enorma strategiska råvaror.

Översättning från RT:s spanska edition D.E.

[1] https://www.nytimes.com/interactive/2024/06/15/world/europe/ukraine-russia-ceasefire-deal.html

[2] https://actualidad.rt.com/actualidad/470407-putin-mostrar-acuerdo-pactado-ucrania

[3] https://esrt.space/actualidad/512820-putin-nombra-condiciones-comenzar-negociaciones

[4] https://actualidad.rt.com/actualidad/498574-putin-negociaciones-ucrania-nunca-nos-negamos

[5] https://actualidad.rt.com/actualidad/489844-negociador-ucraniano-conflicto-acabar

[6] https://youtu.be/t2zpV35fvHw?si=BjPOf6p9LhQKR2Of&t=1691