Translate

söndag 20 augusti 2023

'American Thinker': Alla utom Putin ville ha konflikten i Ukraina

 



'American Thinker': Alla utom Putin ville ha konflikten i Ukraina

Alla utom Ryssland ville ha konflikt i Ukraina, skriver Alexander Markovski, frilansskribent för den konservativa nättidningen ”American Thinker” och senior stipendiat vid London Centre for Political Research (LCPR) i New York, i sitt inlägg ”Ukraine: An Expendable Country May Soon Run out of Expendables” [1].

Hans tes ställer alla hittillsvarande anklagelser om "Rysslands oprovocerande invasion" på ända.

Författaren erinrar om att efter Berlinmurens fall bredde NATO ut sig över stora delar av världen. Efter ett förödmjukande nederlag i Afghanistan behövde alliansen ytterligare ett krig för att rättfärdiga sin existens: det kriget skulle ställas i kontrast till Natos tidigare misslyckande. Och alliansen beslutade att konflikten i Ukraina skulle bli abrupt, kortvarig, utan offer från den sida som väst stödde och att Nato denna gång skulle vinna.

Det verkade som att Natos ledare njöt av krigsutsikterna. När Putin i december 2021, i sitt sista desperata försök, krävde att Nato skulle stoppa sin expansion österut och lovade att inte släppa in Ukraina i dess led, avvisade alliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg arrogant all diskussion om ämnet”, skriver författaren.

”På samma sätt hindrades inte Zelinski från att undvika kriget. Om han hade avsagt sig NATO-medlemskapet skulle han ha tillfredsställt Moskvas krav och invasionen skulle ha avbrutits. De korrumperade myndigheterna i Kiev drevs dock inte av oro för Ukrainas stabilitet och integritet: de drevs av miljarder i ekonomiskt och militärt bistånd, och av utsikterna till personlig berikning”, tror författaren.

 

VISSA EUROPÉER SÅG EN MÖJLIGHET att försvaga Ryssland, och viktigast av allt, utan direkt militär intervention. USA:s president Joe Biden var ivrig att ta sig ur Afghanistan och göra krisen i Ukraina till vändpunkten i hans presidentskap, hävdar författaren.

”Av ödets ironi ville alla ha det kriget utom Putin”, förklarade han. Med hans ord var Natos strategi att USA och dess allierade skulle provocera Ryssland att starta den särskilda operationen och använda den som förevändning för att genomföra hårda antiryska sanktioner som var tänkta att förlama den ryska ekonomin och skapa tryck i landet för att få bort Putin.

”Putins avgång skulle skapa ett maktvakuum som skulle försvaga Ryssland geopolitiskt. Vad som hände med Ukraina skulle vara irrelevant: det hade fungerat som bete”, anser författaren.

Källa:
[1] Ukraine: An Expendable Country May Soon Run out of Expendables

https://www.americanthinker.com/articles/2023/07/ukraine_an_expendable_country_may_soon_run_out_of_expendables.html