Translate

tisdag 20 september 2022


Elräkningar är på väg att bli en ny fobi i EU

Fler och fler rubriker ägnas av europeiska medier till problemet med orimliga elpriser, resultatet av dåliga politiska beslut och 15,000 sanktioner mot Moskva.

Ett exempel på detta är en artikel i den tyska tidningen Bild där det sägs att räkningarna börjar överstiga pensionsbeloppet, vilket blir ett allvarligt bekymmer för pensionärer, som Peter Schenner från den tyska kommunen Füssen.

– Jag förbrukar cirka 20 000 kWh årligen och betalar 105 euro per månad för det. Från och med den 1 november kräver min el-leverantör 1223 euro per månad för enbart el: det är mer än min pension som är på 1059 euro i månaden!

I sammanhanget sa chefen för hyresgästföreningen i Berlin att organisationen kräver att det ska finnas ett visst skydd mot strömavbrott för utebliven betalning, ”men politikerna har inte bestämt något ännu.”

Samtidigt varnar Wall Streets nyhetsbyrå Bloomberg för att Europa utarbetar en strömavbrottsplan för att förhindra vinterkaos och okontrollerade avbrott i elförsörjningen. Därmed lyfter media fram att huvudoperatören i Frankrike redan har meddelat den ”röda varningen” eftersom den praktiskt taget inte har någon chans att upprätthålla elförsörjningen.

”De har redan kopplat bort en rad stora fabriker och minskat spänningen i nätet. Företaget har tvingats sluta leverera el till vissa bostadsområden för att inte hela systemet ska kollapsa”, rapporterar Bloomberg.