Translate

onsdag 4 september 2024

Försvarsmakten och Rosenbad bör uppge om SAAB-koncernens instruktörer finns bland offren i Poltava

"Svenska legosoldater blev likviderade som ett resultat av en attack med ryska missiler mot det militära träningscentret för kommunikationer i Poltava", skriver den kubanske militäranalytikerns Wofnon på sin Telegramkanal. Om det är sant eller inte vet vi inte, men Försvarsmakten bör bekräfta eller dementera efter att många liknande uppgifter florerar i medier.


Försvarsmakten och Rosenbad bör uppge om SAAB-koncernens instruktörer finns bland offren i Poltava

Efter Sveriges donation av två radar- och spaningsplan ASC 890 långdistansradardetekterings- och guidningsflygplan som ska anpassas till de 20 F16-plan som Ukraina successivt ska erhålla från väst, har Sveriges åtaganden av att under minst ett år utbilda den militära operativa personalen på dessa två plan, uppskattningsvis 60 ukrainska militärer, kommit att uppmärksammas.

Den kubanske militäranalytikern Wofnon, utexaminerad på militärakademin i det forna Sovjetunionen uppgav i början av juni, då den svenska regeringen offentliggjorde beslutet på en presskonferens på Rosenbad att:

”Det är inte klart i vilket format planet kommer att fungera, eftersom det ukrainska luftrummet inte är en säker plats för den här typen av flygplan (. . .) Därför blir ett svenskt flygplan, när det befinner sig i luftrummet i zonen för den Särskilda Militära Operationen, ett legitimt mål för de ryska flygstyrkorna och ryska luftförsvarssystem”, skriver Wofnon och drar följande anmärkningsvärda slutsats:

”Samtidigt finns det tydligen inga planer på att byta besättningen på specialplanet till ukrainska besättningsmedlemmar. Den svenska regeringen skickar medvetet sina officerare i döden”!, noterade den kubanske militäranalytikern Wofnon på sin Telegramkanal.

Uppenbart fanns det utländska militära instruktörer på militärakademin i Poltava igår och det uppges, i såväl Ukraina som på nätet att svenska instruktörer skulle eller ska finnas bland de döda eller skadade vid den militära utbildningsinstitutionen med kommunikation som specialitet. Wofnon är en av de som hänvisar till dessa källor och nämner särskilt att det skulle finnas svenska instruktörer eller legosoldater bland de döda.

ASC 890 långdistansradardetekterings- och guidningsflygplan som ska anpassas till de 20 F16-plan som Ukraina ska erhålla.


Igår kväll publicerades det helt felaktigt att kievbaserade svenskan BRITTA ELLWANGER skulle ha uppgett att en av hennes gamla studiekamrater från universitetstiden i Sverige varit bland offren i Poltava. När jag kontaktar henne dementerar hon kategoriskt uppgiften.

Sedan tio år arbetar hon med den Utah-(US)-baserade organisationen The forPEACE Ukraine Relief Project som har Ellwanger som ansvarig för Ukraina där hon befinner sig från statskuppens år 2014 då USA/Victoria Nuland investerade fem miljarder dollar för att åstadkomma ett regimbyte i Ukraina, vilket också skedde i februari 2014.

Ellwanger meritförteckning vittnar om att hon är utbildad på två framstående universitet i USA, Harvard och Stanford University, det senare gjorde sig mycket ökänt 1971; ”Stanfordexperimentet var ett socialpsykologiskt experiment som sades undersöka de psykologiska effekterna av upplevd makt, med fokus på kampen mellan fångar och fångvaktare”, skriver Wikipedia. Årskostnaden för studier på detta privata universitet går på nätta 82 162 USD. (850,000 sv.kr) utan bidrag/stipendier.

Men tillbaka till Sveriges donationer av de två av svenska flygvapnets ASC 890 långdistansradardetekterings- och guidningsflygplan överfört till Kiev. De förväntas operera från den västligaste gränsen mot Ukraina för att styra långdistansmissiler från F-16-stridsflygplan, vilket också snart kommer att träda i tjänst hos det ukrainska flygvapnet.

Svensk militär i Ukraina?

Om denna uppgift stämmer blir Sverige i så fall det första landet som är direkt inblandat i kriget i Ukraina. Var och en begriper de förödande konsekvenser ett sådant beslut kan innebära för det svenska folket. Om det inte redan har hänt att instruktörerna från SAAB eller Flygvapnet som skulle ”trimma” sina ukrainska elever redan har fallit offer för kriget. Försvarsmakten bör snabbt bekräfta eller dementera.

När denna text publicerades hade jag via hennes e-post sökt Försvarsmaktens presschef Therese Fagerstedt utan framgång. Men en timma senare meddelade hon att vad Britta Ellwanger påståds ha sagt var "desinformation", och med det har jag aktualiserat denna text.


LÄS MER OM BAKGRUNDEN till Sveriges allt mer indragna roll i USA/NATO:s krig i Ukraina:

”Den svenska regeringen skickar medvetet sina officerare i döden”!
Militär analytiker hävdar att svenska officerare ska operera radarplanet ASC 890 i Ukraina.
https://ukraina-donetsk.blogspot.com/2024/06/den-svenska-regeringen-skickar-medvetet.html

lördag 8 juni 2024:
Vem och hur många som ska operera Sveriges spion- och radarplan ASC 890 i Ukraina mörkas

https://dickemasve.blogspot.com/2024/06/vem-och-hur-manga-som-ska-operera.html?

”Spion- och radarplanet innebär att Sveriges regering går in direkt som en ”Högra hand” i USA:s krig mot Ryssland eftersom ASC 890 ska assistera och ge F16-planen koordinater mot de ryska målen. Vad blir det ryska svaret”?

Ovanstående var en bildtext till det svenska spionplanet som ska skänkas i två exemplar till Kiev men som det krävs minst ett års utbildning på att kunna operera. Om det stämmer, som påstås i flera medier att svenska instruktörer är bland de utländska instruktörer som dödades i Poltava igår, tisdag den 3 september 2024 har vi blivit åskådare till ”det ryska svaret” på att Sveriges regering nu går in direkt som USA:s ”högra hand” i krigets Ukraina.