Translate

fredag 27 september 2024

EU-parlamentets resolution med stöd av (v) innebär Ja till ett kärnvapenkrig i Europa

 

Kryssningsroboten Taurus har en räckvidd av 350 km och ”utvecklingen var ett gemensamt projekt av tyska firman EADS och svenska Saab Bofors Dynamics AB”.




EU-parlamentets resolution med stöd av (v) innebär Ja till ett kärnvapenkrig i Europa

Av Dick Emanuelsson

Vänsterpartiets ledamöter i EU-parlamentet, Hanna Gedin och Jonas Sjöstedt, tillsammans med 68 andra ledamöter från extremhögern, liberaler, socialdemokrater och gröna undertecknade ett gemensamt förslag till resolution om att ge Ukraina fullmakt att avlossa långskjutande missiler mot storstäder och mål i Ryssland, vilket blev EU-parlamentets beslut den 19 september. Så bäddar de för ett fullskaligt kärnvapenkrig i världen.
Det är Europaparlamentets resolution (2024/2799(RSP) om EU-medlemsstaternas fortsatta ekonomiska och militära stöd till Ukraina som de 70 ledamöterna har undertecknat, visserligen icke juridisk bindande men en politisk markering från den europeiska instans dit invånarna i Europa väljer sina ledamöter.
Det som är politiskt frapperande är att vänsterpartiets två ledamöter inte särskiljer sig på något sätt från nyfascistiska och nyfrankistiska grupperingar i parlamentet.
I stället har Sjöstedt allierat sig med den krigsaktivistiska antikommunisten från kristdemokraterna, Alice Teodorescu Måwe som också är en av de som undertecknat det gemensamma förslaget till resolution som parlamentet antog med 425 röster mot 131 och 63 nedlagda/blanka röster, 101 var inte ens närvarande när den dramatiska resolutionen antogs av parlamentet.
Sanktioner och ekonomisk recession
Den omfattande resolutionen talar i sin inledning om att skärpa sanktionerna mot Ryssland, ett vapen som tydligen har haft motsatt effekt på den ryska ekonomin. Den menar också att alla försök av medlemsländerna att kringgå sanktionerna, som till exempel olja via återköp via Indien, måste stoppas omedelbart, trots att Spanien skulle släckas ned om denna klausul skulle träda i kraft. Spanien har tvärtom ökat, om inte fördubblat sin import av gas och olja från Ryssland via indiska återförsäljare.
Just nu pågår en konferens i Ryssland med regeringsrepresentanter från ett hundratal länder på plats som diskuterar hur den ryska energin ska kunna komma dessa länder till lags. Kontinenter som Afrika och Asien vänder i dag USA och Europa ryggen. Följden för Europa är ännu dyrare energi och ytterligare en påspädning av den ekonomiska recessionen i ett flertal länder, bland dem framför allt Tyskland.

Svenska ledamöter i EU-parlamentet som bäddar för
en kärnvapenkonfrontation i Europa och världen
som folken inte överlever.


Missiler mot Ryssland
Men den mest dramatiska punkten i resolutionen är frågan om att ge Zelinski fullmakt för att mot Ryssland avlossa väst´ långskjutande missiler, bland dem den tysk-svenska Taurus-missilen som kan nå mål 350 kilometer från ukrainskt territorium. Mot denna resolution svarade Putin med att varna också länder utan kärnvapen, men som nu är direkt indragna i konflikten, bland dem Finland och Sverige.
På punkt 8 och 9 i resolutionen skriver förslagsställarna, bland dem Sjöstedt och Gedin följande, vilket blev parlamentets beslut den 19 september:
8. Europaparlamentet uppmanar medlemsstaterna att omedelbart häva restriktionerna mot användning av västliga vapensystem som levererats till Ukraina mot legitima militära mål på ryskt territorium. . .
9. Europaparlamentet understryker att otillräckliga leveranser av ammunition och vapen tillsammans med restriktioner på användningen riskerar att undergräva de ansträngningar som gjorts hittills (…) Därför uppmanar parlamentet återigen medlemsstaternaatt fullgöra sitt åtagande från mars 2023 som består i att leverera en miljon artilleriammunitionsenheter till Ukraina, påskynda vapenleveranserna, särskilt leveranserna av moderna luftförsvarssystem, andra vapen och ammunition för att fylla klart fastställda behov, inbegripet kryssningsroboten Taurus(räckvidd 350 km, se grafik) och ”utvecklingen var ett gemensamt projekt av tyska firman EADS och svenska Saab Bofors Dynamics AB”.


"De leder oss till KRIG, inta gatorna" för att protestera!,
menar den spanska fredsopinionen. När får vi se Vänsterpartiet
ta initiativ till att demonstrera mot att nordamerikanska militära
stövlar har invaderat vårt land på 17 militära installationer i landet och har
förvandlat Sverige till ett militärt mål för ryska kärnvapen?
Många enskilda partimedlemmar och i Ung Vänster deltar redan i olika
former av fredsaktioner. Men när får vi se Etzler och Dagostar på gatorna?


”Politiska psykopater”?
”Samma dag som ett Europaparlament, fullt av oansvariga människor, om inte sanna politiska biföll en resolution som begärde att `EU tillåter Ukraina att angripa militära mål inne i Ryssland´, godkände det vad Moskva uppfattar som `krigsförklaringen´, fördömde EU-parlamentet Kuba, Venezuela och Vitryssland, men förblev samtidigt helt tyst inför Israels massiva brott i Palestina och Libanon”, skriver den spanska nyhetsbyrån CubaInformacion.
Så ses alltså svenska EU-ledamöter utomlands, som ”sanna politiska psykopater”, som Hanna Gedin och Jonas Sjöstedt.
Folkens fiende
Och vad som är värre är att de nu är helt allierade med de politiska partier, rörelser och krafter som är folkens historiska fiender och som alltid har bekämpat varje demokratisk, ekonomisk och social utveckling och framsteg.
Hur kan påstådda vänsterkrafter alliera sig med politiska krafter och representanter som vägrade arbetare och kvinnor rösträtt, som röstade emot och bekämpade införandet av en pension, som senare bekämpade en sänkning av pensionsåldern eller ökade antal semesterdagar? Och så kan vi fortsätta göra listan hur lång som helst.
Krigsaktivisterna
Hur är det möjligt att ledande personer inom vänsterpartiet idag allierar sig aktivt med de krafter som på stod på den tyska, spanska och italienska fascismens sida under det andra världskriget och som tagit som sin främsta uppgift att internt i partiet med blåslampa jaga alla de som vågar yttra orden ”fredsförhandlingar”?
FÖLJANDE ÄR DE PARLAMENTARIKER som undertecknade förslaget till gemensam resolution som fastställdes av EU-parlamentet den 19 september 2024 med 425–131 röster och 65 nedlagda/blanka.



PPE-gruppen (31 ledamöter): I gruppen ingår bland annat ledamöterna från tyska CDU och CSU, polska Medborgarplattformen, franska Republikanerna, spanska Partido Popular, italienska Forza Italia, svenska Moderaterna och Kristdemokraterna samt finländska Samlingspartiet. Gruppledare är Manfred Weber):
1) Michael Gahler, Andrzej Halicki, Sebastião Bugalho, David McAllister, Siegfried Mureşan, Željana Zovko, Andrius Kubilius, Pekka Toveri, Rasa Juknevičienė, Isabel Wiseler‑Lima, Antonio López‑Istúriz White, Nicolás Pascual De La Parte, Mika Aaltola, Wouter Beke, Gheorghe Falcă, Niclas Herbst, Sandra Kalniete, Marcin Kierwiński, Łukasz Kohut, Ondřej Kolář, Vangelis Meimarakis, Danuše Nerudová, Ana Miguel Pedro, Hélder Sousa Silva, Davor Ivo Stier, Michał Szczerba, Alice Teodorescu Måwe, Ingeborg Ter Laak, Riho Terras, Matej Tonin, Inese Vaidere för PPE-gruppen (31 ledamöter):
S&D-gruppen (2): Gruppen Progressiva förbundet av socialdemokrater i Europaparlamentet är en partigrupp i Europaparlamentet bestående av 143 ledamöter från socialdemokratiska partier:
Yannis Maniatis, Sven Mikser.
ECR-gruppen (14): ECR:s kärna utgörs av Italiens bröder, tjeckiska Demokratiska medborgarpartiet och polska Lag och rättvisa. Innan brexit ingick även brittiska Konservativa partiet:
Aurelijus Veryga, Adam Bielan, Mariusz Kamiński, Tobiasz Bocheński, Roberts Zīle, Michał Dworczyk, Veronika Vrecionová, Jadwiga Wiśniewska, Ondřej Krutílek, Reinis Pozņaks, Rihards Kols, Sebastian Tynkkynen, Małgorzata Gosiewska, Assita Kanko.
RENEW-gruppen (15) (företrädelsevis liberaler) består av 77 ledamöter från 20 medlemsstater. De flesta av ledamöterna kommer från Väst- och Centraleuropa; stödet är betydligt lägre i Östeuropa. Gruppen är den tredje största i Europaparlamentet. Ledamöter från en och samma medlemsstat bildar en nationell delegation. Gruppen är efterträdaren till gruppen Alliance of Liberals and Democrats for Europe (ALDE):
Helmut Brandstätter, Petras Auštrevičius, Dan Barna, Benoit Cassart, Olivier Chastel, Bart Groothuis, Karin Karlsbro, Ľubica Karvašová, Ilhan Kyuchyuk, Nathalie Loiseau, Urmas Paet, Eugen Tomac, Hilde Vautmans, Lucia Yar, Dainius Žalimas:
Verts/ALE-gruppen (De Gröna, 2) Sergey Lagodinsky, Markéta Gregorová. 6) Hanna Gedin, Jonas Sjöstedt, Li Andersson, Jussi Saramo, Merja Kyllönen, Per Clausen (6).