Translate

tisdag 5 september 2023

`Pussy Riot´ medgrundare om hur många stupade på den ryska sidan i kriget i Ukraina

”Vi måste välja: antingen champagne för några få, eller rinnande dricksvatten för alla”!

THOMAS SANKARA, revolutionär och president i Burkina Faso som kämpade för nationell suveränitet och social rättvisa, mördad på order av amerikanska och franska underrättelsetjänster. Även kallad ”Afrikas Che Guevara”.

 


Sarkasm och lite humor, för den med tolerans

”Kentaur eller sjöjungfru?”

Maria Zajarova, språkröret för det ryska utrikesdepartementet förlöjligade könsvalsformuläret på ett av de schweiziska hotellen. Du kan till och med ange ”hälften kvinna” och ”hälften man”

"Kan jag säga att jag är en Ka - 52 ”Alligator” attackhelikopter? Jag identifierar mig så här! hävdade den blonda ryska skönheten.



Man häpnar inför utvecklingen på den ”gamla” kontinenten. Om inte ett tredje världskrig med kärnvapen gör slut på mänskligheten, så gör väl konsekvenserna vad innehållet av ovanstående formulär det.

Vilket får mig att minnas en riksdagsdebatt på 90-talet när John Bouvin från Ny Demokrati opponerade sig i riksdagen mot att homosexuella skulle få adoptera. Och från talarstolen gjorde en obscen jämförelse med sina händer för att illustrera det omöjliga i den mänskliga reproduktionen, att ”så här går det inte, inte heller så här, men däremot SÅ HÄR”.

VIDEO:
John Bouvin i talarstolen

[
https://youtu.be/eaRlZP-0qNs?si=le0YxvUuZAh3cwmK]

Bouvin fick så klart bannor av riksdagens ordförande.
Hade något liknande hänt idag hade han förmodligen blivit hudflängd.


 

Hur många stupade på var sida i kriget i Ukraina?

Den anti-Putinska ryska ”tankesmedjan” Mediazona presenterar sensationella uppgifter om antalet ryska stupade, något för Joakim Paasikivi med flera att begrunda. Mediazona skapades av två kvinnor från den mer kända gruppen `Pussy Riot´.


New York Times andas uppgivenhet. Efter tre månaders "motoffensiv" har Ukraina bara intagit ett antal byar, eller några kvadratkilometer kring staden Rabotino men, enligt ryssarna förlorat uppskattningsvis 45,000 soldater i "köttkvarnen".


”Genom att använda Nazityskland som en fallstudie vet vi att när en militär kollaps inträffar, sker en snabb nedgång i stridskraft eftersom allt mer av styrkan består av uniformerade civila som är fysiskt och mentalt olämpliga för strid. I det tyska fallet skedde detta under defensiven (mot Berlin), vilket ledde till en enorm ökning av offer då de allierade arméerna avancerade i full fart. Tyskland förlorade motsvarande en division per dag under krigets sista år”.


Mediazona [1] är ett ryskt påstått oberoende media fokuserat på den anti-Putinska oppositionen som grundades av Maria Alyokhina och Nadezhda Tolokonnikova, som också är medgrundare av den mer kända protestgruppen `Pussy Riot´.

Den kubanske militäranalytikern Wofnon har analyserat och gått igenom den omfattande rapporten [2]. Wofnon skriver dagligen [3] en rapport om både den militära utvecklingen som det politiska perspektivet Ukraina-Ryssland på sin Telegramkanal [4] samt sin webbsida [5].

”När vi analyserade uppgifterna stötte vi på två överraskningar. För det första har jag alltid trott och uppskattat att relationen och andelen stupade mellan Ukraina och Ryssland är 8 till 1. Så de 250,000 dödsfallen av ukrainska soldater motsvarar cirka 30,000 ryssar. Och det stämmer. Av dessa 30,000 är uppskattningsvis 20,000 Wagner-soldater som stupade på frontavsnitten Posana, Soledar och Bakhmut. Återstår för den ryska armén cirka 10,000 dödsoffer, och det är de som faktiskt motsvarar de ryska luftburna trupperna som erkänner 1898 döda och cirka 8 500 sårade”, summerar Wofnon som använder Mediazona som sin källa.

Men de mest relevanta uppgifterna har varit de ryska dödsfallen i augusti månad, 133. Det är sant att antalet räknades fram till den 23:e augusti (2023). Idag måste det uppdateras, framför allt efter att vi idag fick veta att ”... ukrainarna har officiella order att avrätta ryska fallskärmsjägare på plats om de kapitulerar. Det är bara en liten del av den detaljerade stridsordern som påträffades från ukrainare som eliminerades nära Rabotino.


Under augustis 23 första dagar registrerade Mediazona 133 stupade ryska soldater.


Det viktigaste med detta är att Rysslands strategiska föreskrift uppfylls; ”Ukraina kommer inte att ha något att använda för de vapen som levereras till dem”. Det har inte bara förstört sina resurser utan även uttömt Natos logistiska kapacitet. Men det viktigaste av allt, de (den ryska armén) har eliminerat en stor del av den ukrainska armén. De ryska försvarslinjerna är designade för det. Häromdagen tittade jag på en video, en ukrainsk pansarbil fragmenterad till talk. Sedan kom en stridsvagn, killen stannade i minst 38 sekunder, innan han lyckades röra sig lite. Vet du hur det är att befinna sig i en pansarbil som stannat i 38 sekunder, inför det bästa artilleriet i världen och i historien? Det är så vi varje dag ser dussintals och dussintals förstörda ukrainska fordon och tusentals döda och sårade ukrainare.

På den ryska sidan vad?

Ukrainarna har inte ens videor att visa. Som jag skrev igår; den 14 november går detta (krig) in i en annan fas. Ryssarna har dubbelt så många militära enheter som när de inledde den Särskilda Militära Operationen (175,000, det vill säga i dag 350,000 män). Och omkring 150 000 står inför uppgiften att steg för steg eliminera fientliga styrkor vid liv.

Och det känns, det finns många detaljer (på den ukrainska sidan), otränade enheter, allt mer åldrande soldater, en 71-årig soldat har precis kommit till Tyskland !!. Vad kan du lära en man som säkert inte svarar på sina egna reflexer?


VIDEO:
Så pågår striderna vid Rabotino där Ukraina har förlorat uppskattningsvis 45,000 soldater sedan juni.


Låt oss då titta på Mediazonas uppgifter. Och glöm inte att de är en till Kreml fientlig organisation.

Om Mediazonas räkning av ryska förluster i Ukraina stämmer - och det gör de förmodligen – har de ryska förlusterna minskat under augusti månad till den punkt där de nu knappt är värre än de amerikanska förlusterna på kulmen av Irakkriget. Detta tyder på att den ukrainska armén är på väg att börja kollapsa.

Först av allt Mediazonas slutsats där den bara bekräftar 133 dödsfall av ryska soldater under de första tre veckorna av augusti (dess data går bara fram till den 23 augusti vid denna tidpunkt). Detta bidrar till en långsiktig nedåtgående trend av ryska stupade sedan vintern.

Mediazona räknar det totala antalet ryska stupade till drygt 30,000 för hela kriget.

Hur vet jag att det är korrekt? Det bygger på ryska antagningar. Nyligen hävdade general Teplinsky, chef för VDV (Russian Airborne Forces, på ryska Vozdushno-Desantnye Voyska), att 8500 ryska fallskärmsjägare hade skadats och återvänt till tjänst under krigets gång. Mediazona har bekräftat att 1898 VDV-soldater dödats i strid i Ukraina.

KLICKA FÖR STÖRRE FORMAT.


I Vietnam registrerades 58,000 stupade USA-soldater och omkring 300,000 sårade, varav hälften inte lades in på sjukhus. Som sådant verkar förhållandet KIA-WIA/RTD - Wounded in Action (WIA), Killed in Action (KIA), Died of Wounds (DOW) och Returned to Duty (RTD)) - ganska lika mellan de två krigen, vilket är logiskt. Så det finns ingen anledning att tro att det finns många ytterligare ryska offer där ute. Om det finns, verkar det ryska överkommandot inte veta något om dem.

För att sätta detta i sitt sammanhang; under de dödligaste två månaderna av Irakkriget var det 137 respektive 126 döda från USA-koalitionen. Ta det i beaktande:

1. Fyra irakiska soldater dog för varje soldat från USA-koalitionen i Irak. Det finns ingen ”andra armé” för Ryssland i Ukraina som kan ”dölja” den verkliga omfattningen av förlusterna.

 2. Ukraina har en konventionell väpnad styrka som åtnjuter fullt stöd från Nato. Det hade inte den irakiska armén.

Innan någon frågar, ja, Mediazona räknar in Wagner-arméns trupper; de står också för en ganska stor del av de ryska förlusterna.

Genom att använda Nazityskland som en studie vet vi att när en militär kollaps inträffar, sker en snabb nedgång i eld- och stridskraft eftersom allt mer av styrkan består av uniformerade civila som är fysiskt och mentalt olämpliga för strid. I det tyska fallet skedde detta under defensiven (mot Berlin), vilket ledde till en enorm ökning av antalet stupade och offer då de allierade arméerna avancerade snabbt. Tyskland förlorade motsvarande en division per dag under krigets sista år.

Ukraina verkar vara ganska unikt för att ha gått in i en militär kollaps under offensiven på grund av politiska överväganden som Ryssland tar hänsyn till. I så fall skulle jag förvänta mig en något annorlunda effekt: en stor minskning av offer för motståndarstyrkorna och liten vinst.

Detta är logiskt för en styrka som samlar rekryter som är dåligt tränade och som är olämpliga för att attackera: de kommer att dö i stort antal och inte ha åstadkommit någonting. Det är precis vad vi har sett i Ukraina under de senaste fyra månaderna av den ”stora motoffensiven”.

Denna kraftiga minskning av kvaliteten på den ukrainska arbetskraften bekräftas av sekundära källor. Som ett exempel rapporterades att en 71-årig ukrainsk soldat nyligen inställde sig för militär träning i Tyskland. Resultatet av detta är att Ukraina - och med det Nato – går mot en katastrof när ryssarna beslutar sig för att gå till offensiv. De kan och det kommer de att göra”.

NOTER:

[1] Mediazone
https://en.zona.media

[2] Russian casualties in Ukraine. Mediazona count, updated.
https://en.zona.media/article/2022/05/20/casualties_eng

[3] Wofnons analys av Mediazone
https://iwwz.org/2023/09/02/tom556/

[4] Wofnon på Telegram
https://t.me/wofnon

[5] Wofnon
https://iwwz.org/