Translate

torsdag 2 mars 2023

Brittisk NBC-journalist uppsatt på ukrainsk ”dödslista” för att ha berättat sanningen om Krim

Keir Simmons, reporter på NBC finns nu på den ukrainska webbplatsen MIROTVORETS, och dess ”DÖDLISTA”. Vad säger UD, vad säger Svenska Journalistförbundet (SJF) och vad säger Winiarski på DN?

 



Brittisk NBC-journalist uppsatt på ukrainsk ”dödslista” för att ha berättat sanningen om Krim

Den brittiske reportern Keir Simmons, anställd av det amerikanska NBC-nätverket, har registrerats och publicerats på den ukrainska webbplatsen MIROTVORETS, känd som ”DÖDLISTAN” och som opereras av ukrainska nynazister. Och med det är också hans liv i fara!

Vad anklagades Simmons för?

För att ha rest in till Krimhalvön från det ryska fastlandet och ”deltagit i propagandaaktiviteter mot Ukraina”.

VIDEO:
Keir Simmons tre intervjuer med Krimbor.
När kommer SVT göra liknande reportage?


ATT DE UKRAINSKA MYNDIGHETERNA inte är vana vid att journalister tillämpar ”Journalistikens ABC” är mer än uppenbart. Det ukrainska kulturdepartementet sa i ett uttalande att det är ”mycket bekymrat” över ett TV-reportage från NBC [1] som visar att invånare på Krim säger att de är ryska, att Krim är och alltid varit en del av Ryssland, och att de kommer att försvara halvön om ukrainska styrkor attackerar.

Mirotvorets är en webbplats där nynazisterna i Ukraina sätter upp personer på en lista nassarna betraktar som sina fiender. Där offentliggörs deras namn, foton och personliga adresser. Mirotvorets skapades efter statskuppen i Kiev 2014, av den dåvarande rådgivaren till inrikesministern Anton Gerashchenko.

 

Keir Simmons på på väg med tåget över bron till Sevastopol.


FLERA PERSONER VARS NAMN har publicerats har dödats. Deras porträtt får då en rött kors över bilden. Oles Buzina, en framstående ukrainsk journalist, och tidigare parlamentsledamoten Oleg Kalashnikov är bland Mirotvorets offer. Likaså dödades den italienska fotojournalisten Andrea Rocchelli av den ukrainska armén under Donbasskriget 2014. Hon var också uppsatt på webben som en ”potentiell fiende till Ukrainas folk”.

Från rysk sida har man vid ett flertal tillfällen påpekat att förekomsten av denna ”dödslista” är ett brott mot alla internationella standarder och ytterligare bevis på Kievregimens kriminella natur.

Frågan är nu vad som väntar Keir Simmons? Vågar han återvända till ukrainskt kontrollerat område? Vad väntar vårt fackförbund, Svenska Journalistförbundet och ”Reportrar utan Gränser” på? Och vad säger UD om en så obskyr webbplats som i princip är de ukrainska nazistiska dödsskvadronernas verkliga kommandostab? Eller är UD:s folk rädda?

 

PÅ SENARE TID HAR MIROTVORETS satt upp Kroatiens president Zoran Milanovic, Ungerns premiärminister Viktor Orban, den pensionerade amerikanske diplomaten Henry Kissinger och rockmusikern Roger Waters på listan för att ha avvikit från de officiella berättelserna om konflikten.

Men USA, Sverige och övriga ”allierade” fortsätter att skicka vapen och pengar till Ukraina och hävdar att Kiev kämpar för 'demokrati' och 'frihet'.

`VAYA CON DIOS´! som katoliken säger i Vatikanen.

Dick Emanuelsson

[1] A view from Crimea, the Russian-annexed territory Ukraine is hoping to seize back.
By
Keir Simmons, NBC.
NBC News spoke to residents during a visit this week to the peninsula that could soon be back in the center of the conflict between Moscow and Kyiv.
https://www.nbcnews.com/news/world/inside-crimea-russian-military-annexed-ukraine-retake-putin-rcna72606