Translate

tisdag 30 augusti 2022

Ukrainas ”propagandachef”: En ”liten men vacker ”motoffensiv” i Kherson


 


Ukrainas ”propagandachef”: En ”liten men vacker ”motoffensiv” i Kherson

Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA / 2022-08-30  / Rapporterna om Ukrainas inledda ”motoffensiv” den 28 augusti för att återerövra Kherson- och Zaporozhyeregionen har nu börjat att komma in till världens medier. Dessa basunerade ju ut om att ”nu kan kriget vända”, som han påstod, DN:s Michael Winiarski.

Mer en personlig önskan än realitet?

Låt oss studera närmare vad de bägge ländernas försvarsdepartement och väpnade styrkor har rapporterat.

 

UKRAINA:

Oleksiy Mykolaiovych Arestovych betraktas som Zelinskis närmaste man, hans personlige politiske rådgivare, och som sådan ett språkrör. Han är ”en före detta ukrainsk underrättelseofficer, överstelöjtnant, bloggare, skådespelare, politisk och militär kolumnist, (. . .) arrangör av psykologiska seminarier och utbildningar”, registrerar Wikipedia [1]. Arestovych säger med stor försiktighet, med all den erfarenhet han har som militär att vad Kiev har inlett är en ”liten men vacker motoffensiv”.

I uttalandet finns det med andra en stor reservation om att det militära perspektivet INTE är det bästa.

 

RYSSLAND:

Det ryska försvarsdepartementets punktar upp följande resultat:

·      Som ett resultat av nederlaget för ”offensiven” av de ukrainska trupperna, utförd på personlig order av Zelensky i Nikolajev-Krivoy Rog och andra riktningar, led fienden stora förluster.

·         De effektiva åtgärderna från de ryska trupperna innebar att 48 stridsvagnar, 46 infanteristridsfordon, 37 andra pansarstridsfordon, 8 lastbilar med tunga maskingevär förstördes och mer än 1200 ukrainska militärer eliminerades under den första dagen.

·         Ryska trupper slog tillbaka fiendens ”offensiv” och besegrade enheter från den 128:e separata Bergsanfallsbrigaden av Ukrainas väpnade styrkor som överfördes från västra Ukraina för att delta i operationen (i Kherson- och Zaporozhyeregionen). Fem soldater från denna brigad lade ner sina vapen och kapitulerade.


VIDEO:
En ukrainsk stridsvagnskolonn som eliminerades av ryssarna i Cherson, dess besättningar flydde tydligen. Tre T-72M1 och T-72M1R levererade från Polen kan noteras, liksom BMP-1 och last "GAZ-53" och "GAZ-3307", varav en nyligen var civil, slogs ut och övergavs.



Den UKRAINSKA GENERALSTABEN är i likhet med Oleksiy Mykolaiovych Arestovych MYCKET försiktig i sin rapport:

1. I norra delen av Kharkov-regionen attackerade ryssarna nära byn Udy.

2. Sydväst om Slavjansk gjordes ett försök att storma byn Shnurki söder om Dolgenkiy och Kurulka (men uppenbarligen misslyckades de ukrainska trupperna, reds anm.).

3. I Bakhmut-området attackerade ryssarna Zaitsevo och Kodema, nära Gorlovka attackerade de Shumy.

4. I Donetsk-regionen utkämpade ryska trupper offensiva strider i riktningarna Maryinka och Novomikhailovka.

5. Det skedde en rysk underrättelseverksamhet i riktning mot Opytnoje nära Avdika.

Det märkliga är att den Ukrainska Generalstaben INTE nämner något om den ukrainska motoffensiven i Kherson-regionen.

 

En rysk ”motoffensiv”?

Senare i dag, tisdag den 30 augusti publicerade den ukrainska försvarsmakten en ANDRA rapport, som inte skiljer sig i grund från den tidigare för den nämner inte Kherson-offensiven:

Den ryska armén stormar ukrainska positioner igen, inte ett ord om ”offensiven” av den ukrainska försvarsmakten i Cherson! Detta är den egna sammanfattningen av generalstaben för den ukrainska försvarsmakten, analyserar den kubanske officeren och militäranalytikern Wofnon, som den svenske överstelöjtnanten Joakim Paasikivi ligger solår efter i korrekta slutsatser:

▪ Positionsstrider pågår i Donetsk-riktningen av Ukrainas väpnade styrkor, parterna strävar efter att få en taktisk fördel.

▪ I riktning mot Kurakhovsky stärker de ryska styrkorna grupperingen av trupper genom att omgruppera enskilda enheter i det centrala militärdistriktet.

▪ I riktning mot Slavjansk rycker ryska enheter fram i Shnurki-området.

▪ I riktning mot Avdika anfaller den ryska armén i riktning mot Experienced, Avdika, Pervomajsk och Krasnogorovka.

▪ I riktning mot Artemovsk attackerar ryska enheter Kodema från flera håll samtidigt, striderna pågår redan i staden. Dessutom fortsätter striderna i områdena Zaitsevo, Veselaya Dolina, Artemovsk-bosättningarna.

▪ I riktning mot Zaporozhye och Cherson utför den ryska armén massiv beskjutning som inkluderar distrikten Nikopol och Alekseevka.

”För protokollets skull, är det här den ukrainska militärens egna uppgifter”, skriver Wofnon med sarkasm i orden.

VIDEO:

Zelenskys motoffensiv innebär att sjukhuset i Odessa och Nikolaev är överfulla, det finns det inga fler platser. Mellan 500-1500 ukrainska soldater har stupat det första dygnet!



Enorma förluster

Under ”motoffensiven mot Cherson” förlorade Ukrainas väpnade styrkor, enligt olika ryska källor 500 till 1500 soldater. Och Arestovych karaktäriserade det som ”en liten men mycket vacker motoffensiv”. För regimen i Kiev är ukrainska liv värda mindre än en euro, sammanfattar Wofnon.

Denne gjorde en liten mer utförlig rapport om vad som har hänt sedan söndag kväll i Zaporozhye och Cherson i ”Slaget om Cherson”:


Situationen i sektionerna Posad-Pokrovsky och Aleksandrovka-distrikten klockan 11:00 den 30 augusti 2022:

 Under natten lyckades de ryska väpnade styrkorna pressa ukrainarna tillbaka till linjen Blagodatnoye (Petrovskoye) - Pravdino, bara 4 km från Posad-Pokrovsky.

▪ Mot nordost nådde förbanden från Ukrainas väpnade styrkor Röda Fanan (Lyubomirovka), men kunde inte avancera längre. Enligt preliminära uppgifter är Ternovye Pods under ukrainsk kontroll.

▪ En Mi-8-helikopter från det ukrainska flygvapnet sköts ner nära Novogrigorivka: troligen försökte fienden använda maskingevär installerade ombord för att bestämma positionerna för RF-väpnade styrkor på den Röda Fanan (Lyubomirovka).

 Striderna fortsätter i jordbruksområdet i byn Soldatskoye, 3 km sydväst om Posad-Pokrovsky. Alla ukrainska försök att avancera på Pravdino slogs tillbaka.

 

”Ukrainas främsta clown”


Zelenski varnade Ryssland för att Ukrainas motattack ”kommer att driva dem till gränsen”.

– Om de vill överleva är det dags för den ryska militären att fly, sa Zelinski som citerades av Wofnon som å sin sida karaktäriserade den ukrainske statschefen som ”Ukrainas främsta clown”.

”Det som slår mig är inte struntet som sas av den personen, utan den konstiga desinformationen och propagandan som alla sväljer, inklusive de av oss som känner till västvärldens alla lögner och följer denna konflikt in i den minsta detalj. Det är inte bara lögnare och manipulatörer som förlorar, utan de som desperat försöker väcka uppmärksamhet med attacker mot kärnkraftverk, inerta offensiver och naturligtvis bombastiska uttalanden när ryssarna under dessa 6 månader varje dag eliminerar deras militära materiel, personal och går framåt genom Donbass djupa och komplicerade skyttegravar. Nynazisterna i Kiev försöker desperat släppa på spänningar från Donbass, där de befinner sig i allvarliga problem. Senare kan vi prata om den ryska taktiken", lovar den kubanske militären.

[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Oleksiy_Arestovych