Translate

onsdag 10 augusti 2022

Maria Zakharova: “Situationen runt kärnkraftsanläggningen blir allt farligare”

 

“Den ukrainska militären har misslyckats med den elementära känslan av självbevarelsedrift. Genom att rikta sitt artilleri mot aktiva reaktorer och lagring av använt bränsle siktar ukrainarna på sig själva”, är Maria Sajarovas budskap till det Internationella Atomenergiorganet, IAEA:s generaldirektör, Rafael Mariano Gross, som Moskva har anklagat för ambivalens och tvekan att skicka en oberoende internationell kommission till kärnkraftverket.



Maria Zakharova: “Situationen runt kärnkraftsanläggningen blir allt farligare”

I ett synnerligen starkt uttalande varnar det ryska utrikesministeriets språkrör  Maria Zakharova för hotet som Kievregimens artilleribeskjutningar av Europas största kärnkraftverk utgör.

Hon uppger att situationen blir allt farligare, i synnerhet efter den tredje attacken i lördags då behållare för använt kärnbränsle träffades och gasledningar som tog eld.

Zakharova är också starkt kritisk till IAEA:s (Internationella atomenergiorganet) generalsekreterare som intagit en totalt ambivalent hållning till vem som har beskjutit kärnkraftverket vilket har stimulerat Kiev-regimen att intensifiera bombningarna av Zaporizhia-anläggningen.

Den ryska sidan välkomnar uttalandet från FN:s generalsekreterare och hans uppmaning till IAEA att bilda en kommission för att på plats ta del av de anställdas och militärens vittnesmål från de tre artilleribeskjutningarna av kärnkraftverket.

Dick Emanuelsson


Kärnkraftverket i Zaporizhia, det största i Europa, utsatt tre gånger för ukrainsk artilleribeskjutning.


Kommentar av det ryska utrikesministeriets talesperson Maria Zakharova om Ukrainas fortsatta attacker mot kärnkraftverket i Zaporizhia

Av Ryska Utrikesdepartementet 8 augusti 2022

Den ryska sidan har under lång tid uppmanat det internationella samfundet, på olika linjer och på olika nivåer, att starkt fördöma de oupphörliga militära attacker som regimen i Kiev häftigt har inlett mot kärnkraftverket i Zaporizhia. Den 5-6 augusti hamnade anläggningen igen under ukrainsk eld. Endast tack vare åtgärderna från de anställda vid anläggningen och den ryska militären, som säkerställer det omfattande skyddet av anläggningen, var det möjligt att undvika en katastrof.

Vi kan inte bortse från det uppenbara: situationen runt anläggningen blir allt farligare. Vi skickar regelbundet uppdaterad information till IAEA (Internationella atomenergiorganet) på plats, vilket återspeglas i byråns informationscirkulär, som tydligt avslöjar de kriminella handlingar som utförts av den ukrainska försvarsmakten, vars kommando definitivt förlorade förmågan att tänka rationellt.

Den ukrainska militären har misslyckats med den elementära känslan av självbevarelsedrift. Genom att rikta sitt artilleri mot aktiva reaktorer och lagring av använt bränsle siktar ukrainarna på sig själva.

Mord från ett hörn och i skydd av natten är det karaktäristiska “modus operandi”, om inte kärnan, för anhängarna av [nazistiska kollaboratören Stepan] Banderas ideologi, som har varit känd sedan tiden för det Stora Fosterländska Kriget. Men nu har de inte bara riktat sig mot folken i Ryssland och Ukraina.

Faktum är att de tar hela Europa som gisslan och har tydligen inget emot att “igångsätta en brand” för att behaga sina nazistiska idoler.

Vi noterar FN:s generalsekreterares uttalande den 8 augusti att varje attack mot ett kärnkraftverk är ett självmordsuppdrag”. Han uttryckte med eftertryck förhoppningen att dessa attacker ska upphöra. IAEA:s generaldirektör för sin del underströk sin oro över missilattacken mot Europas största kärnkraftverk och påpekade den verkliga risken för en kärnkraftskatastrof som kan äventyra befolkningen och miljön i Ukraina och utanför. Den fördömde alla våldshandlingar som begås direkt vid eller nära kärnkraftverket i Zaporizhia och mot dess personal.

 

DU KAN INTE BLUNDA FÖR GRYMHETERNA i Kiev. Ledarna för internationella organisationer verkar känna en reserverad kyla över vad den ukrainska militären gör. Men frågan kvarstår: lyssnar Kiev på dessa signaler och är Zelenskiregimen i stånd att ta emot dem? När allt kommer omkring har FN- och IAEA-chefer upprepade gånger tvekat att direkt nämna källan till hotet och har visat en ovilja att rikta in sig på de ansvariga i Kiev.

Som ett resultat får man intrycket av att missiler och granater faller över Zaporizhia och cheferna och dess anställda, såväl som på den närliggande staden Energodar, att de kommer från ingenstans.

Men de kommer från territorier som kontrolleras av de ukrainska väpnade styrkorna. Det är ganska tydligt vem som styr handen som pekar mot målet och trycker på avtryckaren.

För att parafrasera ett välkänt talesätt från diplomater, särskilt de av så hög rang som använder ett språkbruk i en sådan situation, inte för att dölja sina tankar, utan för att uttrycka sig väldigt tydligt och exakt.

Vi har tillhandahållit en mängd information till FN:s generalsekreterare och IAEA:s generaldirektör för att de öppet och bestämt berättar för de ukrainska myndigheterna att attackerna mot Zaporizhia är oacceptabla och tvinga dem att omedelbart sluta attackera anläggningen och dess anställda, inklusive deras familjer. och resten av invånarna i Energodar.

Slingriga resonemang och bedömningar i samband med otillräckliga diplomatiska manövrar och fiktiva ekvidistanser gör bara mycket skada. Hotet har nått sådana proportioner att vi inte kan förbli oberörda iakttagare. Det är dags att kalla Kiev till ordning och för ledarna för FN och IAEA att visa sitt ledarskap och direkt påverka källan till hotet.

 

VI ÄR UPPMUNTRADE AV FN:s generalsekreterares uttalanden till stöd för IAEA:s ansträngningar att skapa förutsättningar för att stabilisera situationen vid kärnkraftverket i Zaporizhia och tillåta tillträde till stationen. Vi hoppas att det från FN:s sida nu verkligen inte kommer att finnas några hinder för att organisera ett internationellt uppdrag från IAEA till kärnkraftverket i Zaporizhia, vilket tyvärr ägde rum tidigare. Generalöverste Mikhail Mizintsev, chef för det ryska nationella centret för försvarsledning, nämnde det i synnerhet den 6 augusti. Om generalsekreterarens reaktion hade varit tydlig från början skulle vi inte ha de nuvarande komplikationerna. Att se hans obeslutsamhet eller till och med hans svaghet,

Vi lyfter fram IAEA:s direktörs avsikt att genomföra det tidigare planerade besöket i kärnkraftsanläggningen.

Vi anser det nödvändigt att återigen påminna om att allt som krävs för att besöket ska lyckas gjordes från rysk sida för flera veckor sedan. Det kan inte finnas några klagomål mot oss i detta avseende. Att det internationella uppdraget inte har genomförts vilar helt på Kievs samvete. För närvarande är det den enda som tjänar på att hålla IAEA borta från kärnkraftverket.

Efter att internationella experter och byråns ledning sett allt med egna ögon, kommer det inte att råda några tvivel om att Kiev är ansvarigt för attackerna och alla andra brott som begåtts mot kärnkraftverket Zaporizhia och dess personal.

Vi är säkra på att vi med gemensamma ansträngningar kommer att kunna sätta stopp för den farliga anarki som Zelenskijregimen släppt lös.

Källa: https://telegra.ph/Nuclear-08-08