Translate

fredag 18 november 2022

Det förbjudna ukrainska kommunistiska partiets generalsekreterare: ”Kriget i Donbass mot Kievregimen måste betraktas som en nationell befrielsekamp”

 

Scholz: "Nu är han igång igen, den här nickedockan. Vad f-n gör vi nu"!?
Pedro Sanchez: "Det här är inget vidare"!
Macron: "Och han försäkrade inför medierna att det var ryssarna! Han måste vara helt blåst!
Den anonyma rådgivaren:
"Mina herrar. Det var ukrainska missiler som attackerade Polen. Med andra ord; Det var INTE Putin utan Zelinski"!
Biden: "Vem är Zelinski"?


Ukraina: Från statsbärande parti till den underjordiska kampen mot fascistjuntan i Kiev

Kommunistpartiets generalsekreterare: ”Kriget i Donbass mot Kievregimen måste betraktas som en nationell befrielsekamp”

I ett tal i Havanna inför delegaterna för kommunist- och arbetarpartiernas XXII möte, i oktober 2022 slog 1:e sekreteraren för Ukrainas Kommunistiska Parti (UKP), Piotr Simonenko, fast att vad som pågår i det som av väst ses som ”östra Ukraina”, det vill säga Donbass är en nationell befrielsekamp som inleddes samma dag som den fascistiska statskuppen var ett faktum den 22 februari 2014 i Kiev.

Hans tal reproducerades av den latinamerikanska nyhetsbyrån Resumen Latinoamericano den 16 november 2022 och här följer en översättning av talet:

 

1:e sekreteraren för det förbjudna Ukrainas Kommunistiska Parti (UKP), Piotr Simonenko.

Kära kamrater!

På Ukrainas kommunistiska partis vägnar välkomnar jag hjärtligt deltagarna i det 22:a internationella mötet för kommunist- och arbetarpartier. Partiet har förbjudits i mitt land, där våra kamrater och likasinnade möter politisk förföljelse, arrestering och fysiskt våld i händerna på den härskande nynazistiska, oligarkiska regimen, en regim som i sin kärna är reaktionär och av fascistisk karaktär.

Vi möts här på Frihetsön i en svår tid. Imperialismens krafter, globaliseringens hajar, i sin kamp för att rita om den politiska världskartan för marknader för resurser och basprodukter tar till vilken metod som helst och agerar i själva verket som anstiftare av det tredje världskriget. Tragedin är att reaktionära krafter aktivt använder nynazism och nyfascism för att uppnå sina mål.

Analysen av den internationella situationen visar imperialismens växande aggressivitet och en dramatisk förvärring av dess interna motsättningar på två områden:

·         Det ideologiska: mellan det imperialistiska västerlandet som leds av USA och det kommunistiska Kina, som de efter Sovjetunionens kollaps anser vara ”ett ont imperium”, samt Vietnam och Kuba;

·         USA strävar efter att bevara sin hegemoni och den världsordning där de spelar en dominerande roll.

·         USA skapar nya militära block i Sydostasien, ökar spänningarna i Mellanöstern och Nordafrika och för en aggressiv politik för att använda Ukraina mot Ryssland och Taiwan mot Kina. Pelosis provokativa besök i Jerevan och hennes löften om stöd till Armenien leder oundvikligen till en upptrappning av konflikten i Kaukasus mellan Armenien och Azerbajdzjan. Situationen i Centralasien är oroande (den senaste konflikten mellan Tadzjikistan och Kirgizistan).

 

EFTER SOVJETUNIONENS UPPLÖSNING var det USA och Storbritannien som skapade en nyfascistisk stat på det forna sovjetiska Ukrainas territorium och blev dess främsta beskyddare och förmånstagare.

De reformer som påtvingades Ukraina gav kapitalet kontroll över alla sfärer av det sociala livet och säkerställde de multinationella företagens fulla kontroll av över landets socioekonomiska liv, vilket skapade den materiella grunden för tillkomsten och bekräftelsen, efter den väpnade statskuppen i februari 2014 , från de mest reaktionära krafternas makt: Comprador-bourgeoisin som allierade sig med nyfascisterna och den organiserade brottsligheten.

Det var dessa krafter i Ukraina som förstörde alla sociala erövringar, ekonomisk suveränitet och ledde till en djup trasproletarisering av samhället. Det är genom dessa krafter som USA bildade en vertikal marionett maktstruktur och införde extern kontroll över landet.

 

DET ÄR GENOM DESSA KRAFTER som USA har utlöst ett brödrakrig i Ukraina, ett krig mot medborgarna i Donbass som försvarar sina konstitutionella rättigheter och friheter. Det var dessa (Kievs) krafter som, på uppdrag av de amerikanska styrande kretsarna, fick inbördeskriget i Donbass att eskalera till ett krig mot Ryssland.

I själva verket har mänskligheten redan dragits in i ett nytt världskrig. Jag skulle vilja dra en av många tragiska paralleller.

·         Under andra världskriget arbetade Europa för Hitler i kriget mot Sovjetunionen. I dag förser Europa den profascistiska regimen i Ukraina med vapen och stärker den ekonomiskt som agerar i USA:s intresse.

·         Fortsättningen av denna politik kommer oundvikligen att leda till att fientligheterna utvidgas till EU:s territorium.

·         Aggressiva försök från några nya europeiska länder, särskilt Polen, Ungern, Rumänien och de baltiska staterna, att revidera gränserna efter andra världskriget kommer bara att påskynda denna process.

·         Rumäniens tidigare utrikesminister Marga sa nyligen rakt ut: ”Ukraina ligger inom onaturliga gränser. Det bör avstå territorier: Transcarpathia till Ungern, Galicien till Polen, Bucovina till Rumänien. Det här är andra länders territorier.”

 

USA:s senator LINDSEY GRAHAM sa cyniskt att med amerikanska vapen kommer Ukraina att bekämpa Ryssland till sista man. I Ukraina dör civila, oskyldiga människor, gamla människor, kvinnor och barn. Det är en tragedi.

Genom att stödja den fascistiska regimen i Ukraina följer USA och Nato en politik som USA:s förre senator Richard Blake beskrev så här:

”Vi bryr oss inte om hur många ukrainare som dör. Hur många kvinnor, barn, civila och soldater kommer att dö. Vi bryr oss inte. Det är som en fotbollsmatch och vi vill vinna. Ukraina kan inte acceptera en fredlig lösning. Det är upp till Washington att fatta ett beslut om fred. Men under tiden vill vi fortsätta detta krig, vi kommer att kämpa till den sista ukrainaren.”

Dessa uttalanden från krigshökarna bekräftar vår ståndpunkt och de varningar som utfärdades av de ukrainska kommunisterna i Izmir (Turkiet, f.d. Smirna) förra veckan: hotet om en fascistisk offensiv är verkligt, kriget som USA och NATO för med ukrainska händer på ukrainskt territorium är ett krig i USA-imperialisternas exklusiva intresse.

 

MILJARDER DOLLAR ÄR ÖRONMÄRKTA för tillverkning av dödliga vapen och ammunition, den nya brittiska premiärministern Liz Truss (strax efter konferensen i Havanna avgick Truss, som bekant, övers.anm.) är redo att använda kärnvapen, ett stort antal Nato-trupper är koncentrerade till gränserna till Ukraina och Vitryssland.

Imperialisterna blundar för det faktum att den profascistiska Zelenskij-regimen skoningslöst eliminerar politiska motståndare. Varje manifestation av fri tanke krossas av fascistgrupper. Hitleranhängarnas och deras medbrottslingars brott under andra världskriget, som brände människor levande i Oswiecim och organiserade massakrerna i Gernica och Khatyn, förhärligas.

Monumenten och gravarna för de sovjetiska soldaterna som gav sina liv för att släcka lågorna i ugnarna i de nazistiska dödslägren förstörs.

Detta händer inte bara i Ukraina utan i hela Europa. Molochen om förhärligandet av nazistiska brottslingar slukar sinnena och förvandlar homo sapiens (”den vise”) till en ”galning”.

Processen att återskapa ett nazistiskt Tredje Rikes parallell är i stort sett igång.

DETTA ”REICH”, LIKSOM SIN PROTOTYP som drivs av transnationellt kapital, brittiska och USA-företag baserar sin ideologi på den ”ursprungliga” rasens överlägsenhet. Därav lagen om ursprungsfolk som har gjort ryssar, som alltid har bott på ukrainskt territorium, inklusive i Donbass, Kharkov, Odessa, Nikolajev, Cherson, ja faktiskt över hela vårt lands territorium till en paria. Som judarna i Nazityskland. Från historien känner vi till tragedin som har orsakats miljontals människor.

Kamrater!

Mot bakgrund av vad som händer i Ukraina vill jag först och främst påpeka att det tyvärr inte finns någon konsensus mellan kommunist- och arbetarpartierna om karaktären av den väpnade konflikten i Ukraina, liksom om ståndpunkten för Rysslands Federativa Kommunistiska Parti, som stödde den särskilda operationen.

Eftersom varje militär konfrontation har sina egna specifika egenskaper, är varje marxists första uppgift att identifiera sin klassnatur med en lämplig utvärdering.

Enligt vår åsikt bör kriget i Donbass mot Kievregimen betraktas som en nationell befrielsekamp, ​​i huvudsak ett krig för självständighet från den fascistiska regimen vid makten, för folkets rätt att tala sitt modersmål och inte följa anti-rysk modell påtvingad av USA.

Därför, på grundval av marxistisk teori, bör den militära konflikten i Ukraina INTE betraktas som ett imperialistiskt krig i ordets bokstavliga bemärkelse, och dessutom betraktas den ur rysk synvinkel som kampen mot ett yttre hot till nationell säkerhet och fascism.

 

VI ÄR ALLA VÄL MEDVETNA om att Donbass folkmilis inte i längden kunde motstå de många tusentals ukrainska militärerna och dess arméer, utrustade med utländska vapen. Därför skulle dess nederlag oundvikligen leda till fullständig förintelse av den rysktalande befolkningen, av vilka många var medborgare från Ryssland.

Den ukrainska armén, med tusentals ukrainska nationalister, under befäl av amerikanska och NATO-instruktörer, var koncentrerade till republikernas gränser; den detaljerade invasionsplanen (mot Donbass, övers.anm.) hade utarbetats i förväg av generalerna i Washington. De väntade alla på ordern.

Som ett resultat, för att skydda sina medborgare och säkerställa nationell säkerhet, hade Ryssland inget annat val än att inleda en förebyggande attack.

I enlighet med Ryska Federationens konstitution vidtog presidenten de åtgärder som föreskrivs i lag, eftersom det var omöjligt att motstå aggressionen på något annat sätt.

Dessutom saboterades förhandlingsprocessen enligt Minsk-avtalen medvetet av Kiev med stöd av USA och den Europeiska Unionen, eftersom upprättandet av fred i Ukraina inte ingår i Washingtons och Natos planer.

I detta avseende förefaller Ryska federationens kommunistiska partis position för oss ganska rimlig.

 

DEN MODERNA IMPERIALISMENS alltmer reaktionära karaktär är resultatet av flera faktorer som har lett till arbetarrörelsens nedgång och försvagningen av kommunist- och arbetarpartierna.

Ukrainska kommunister tror, att när man utarbetar taktiken för våra handlingar och definierar de viktigaste kampområdena, är det nödvändigt att utgå från observationen att den aktuella maktbalansen i världen har lutat över till förmån för den reaktion som fascismen använder.

Genom att utså oenighet inom arbetarklasserna, genom att använda sig av marionett-, nyfascistiska och nynazistiska regimer intensifierar imperialismen exploateringen av länder och folk och förstör grunden för folklig demokrati och en rättvis världsordning.

Moderna världstrender och ständiga ekonomiska kriser minskar tyvärr den revolutionära potentialen hos den proletära internationalismens principer och undergräver arbetarklassens enhet. Detta händer också i Ukraina, där en speciell krigsklass av ”arbetarklassen” har skapats som lever på kriget och inte kan tänka sig utan det.

Den sanktionspolitik som initierats av USA och Storbritannien och deras politiska satelliter försämrar oundvikligen vanliga människors liv, försvagar staternas ekonomiska potential, orsakar arbetslöshet och ökar följaktligen det sociala missnöjet och splittrar tyvärr arbetarrörelsen. Världsimperialismen använder alla dessa fenomen som ett vapen i klasskampen.

 

VAD SER VI IDAG I Europa och USA? Priser och avgifter har ökat dramatiskt. Företag slår igen, människor eldar upp offentligt sina gas-, el- och vattenräkningar, organiserar protestaktioner mot sina regeringar och kräver bland annat ett slut på galenskapen med sanktionerna och kriget i Ukraina. Allt detta sker mot bakgrund av militariseringen av ekonomin, politiken och mediahysterin kring ett kärnvapenkrig.

Jag är övertygad om att kommunist- och arbetarpartierna måste kanalisera folkets ekonomiska och sociala krav mot den politiska kampen. Kampen mot fascismens hot och en förändring av det sociala system som genererar det, det vill säga det kapitalistiska systemet som sådant.

Idag förlorar progressiva krafter, det måste vi ärligt erkänna den kognitiva kampen om människors sinnen. Det är vår uppgift att komma över det. Detta är det enda sättet om vi vill undvika katastrofen i ett tredje världskrig.

I detta avseende tror jag att vi, kommunisterna och arbetarna, inom ramen för målen och uppgifterna för vårt möte och med tanke på världssituationen och behovet av att kämpa för krigets slut och upprättandet av en rättvis världsordning, måste partierna koncentrera sina ansträngningar på följande områden:

·         Stärka vår solidaritet, solidaritet med andra progressiva krafter i kampen mot nyfascismen och anstiftarna till ett tredje världskrig;

·         Organisera ett system med sanningsenlig offentlig information om vad som händer i Ukraina idag, hur det hotar Europa och hur det hotar mänskligheten;

·         Förklara för människor att inbördeskriget i Donbass (2014-2022), liksom kriget mellan Ukraina och Ryssland, provocerades och utlöstes av profascistiska regimer i Ukraina på begäran och i USA:s intresse, för att skapa ett brohuvud för en uppdelning och förintande av Ryssland som geopolitisk rival;

·         Intensifiera kampen mot alla försök att glorifiera den nazistiska ideologin och återställa andra världskrigets sanna historia;

·         Stödja (utan att våldföra sig på våra ideologiska principer) de som förespråkar en fredlig lösning och ett slut på kriget i Ukraina, oavsett deras politiska tillhörighet. Sådana politiker och krafter finns i alla länder.

 

JAG ANSER OCKSÅ ATT ALLT möjligt bör göras på nivå med nationella parlament och Europaparlamentet för att neutralisera USA:s och dess allierades provokativa handlingar i Asien-Stillahavsområdet mot Kina. Tillsammans med kriget i Ukraina och den möjliga direkta konfrontationen mellan kärnvapenmakterna, Kina och USA, särskilt i samband med uttalandena om det ryska ”kärnvapenhotet”, kan de värsta förutsägelserna tyvärr gå i uppfyllelse.

Kära kamrater!

Kampen för att avsluta brödrakriget i Ukraina som utlösts av multinationella företag och deras undersåtar i regeringarna i europeiska stater och utanför, kriget där Nato under ledning av Washington faktiskt är en part i konflikten (vapenförsörjning, ammunition och utbildning av ukrainska beväpnade styrkor, finansiering och kontroll av den militära striden) är kampen för att förhindra ett tredje världskrig, som bara är ett steg bort. Vi måste göra allt för att undvika det.

Jag tackar er än en gång för möjligheten att tala till deltagarna i detta internationella möte och att uttrycka förtroende för vår seger, en seger för ”ljus” över ”mörkret”.

Källa: Marx 21 / Cultural Political Association (www.marx21.it)

Översättning: Dick Emanuelsson