Translate

torsdag 18 augusti 2022

Video: En kanadensisk legosoldat som fått nog: ”Vi är trötta och klara med det här”!

Det senaste uppdraget nära Kherson - delvis fångat i en minutlång video av stridskaos som tillhandahållits National Post - var ”riktigt dåligt” enligt Paul, en Ottawa-baserad infanteriveteran. ”Människor dog och uppdraget misslyckades”. FOTO: SKÄRMDUMP.

 



En kanadensisk legosoldat som fått nog:

”Vi är trötta och klara med det här”!

Tre kanadensare varav en med 15 år i den Franska Främlingslegionen och en annan infanterist från Ottawa säger att de fick nog och återvände till Kanada och tryggheten. Kriget är varken Irak, Afghanistan eller något annat de varit med om.

– De där ryska värnpliktiga som har kämpat nu i fyra månader vid fronten, de är inte värnpliktiga längre”, säger Paul till dagstidningen National Post.

– De är erfarna fighters som har övertaget. De väntar bara på att fienden ska skickas på uppdrag för att därefter utsätta dem för ett bakhåll.

 

DE GÅR TILLBAKA TILL TIDEN för den 24 februari i år då Volodymyr Zelenski bad om utländska volontärer. Mer än 500 hade anlänt i mars, uppgav en talesman för den nybildade Internationella Försvarslegionen i Ukraina till National Post vid den tidpunkten. Legionens talesman sa att de till och med hade sin egen enhet, den ”Kanadensiska Ukrainska Brigaden”.

Men Paul, en av de tre säger att ingen sådan grupp någonsin har bildats. Kanadensarna och andra utländska krigare skingrades istället till olika enheter och uppgifter.

– Brigaden är bara inte en sak som existerar, säger han till reportern.

Och bekräftar att den psykologiska krigföringen är en del av krigets vardag. De euforiska krigsrapporterna till Kievs favör var inte bara kraftigt överdrivna, de var direkta fantasifoster. Vid krigets inledning talades det i svensk press, uppbackad av den ukrainska ambassaden i Stockholm om att så många som 400 svenskar stod i begrepp att resa ned. I Köpenhamn talade den ukrainske ambassadören om att 100 danskar redan var nere i Kiev och tillsammans med de ukrainska styrkorna skulle ”döda fiender”.

 

EN AV DESSA UPPHAUSSADE ”MOTOFFENSIVER” handlade om att återerövra provinsen Kherson. Den ukrainske försvarsministern Oleksij Reznikov höll presskonferens i Kiev och talade inför den inhemska och utländska pressen i pompösa ordalag om att uppgiften om att skapa en styrka på en miljon soldater i stort sett stod klart till i mitten av augusti, där vi nu befinner oss. När ”motoffensiven” aldrig drog i gång, försökte Reznikov i pinsamma ordalag försöka försvara sig med att han hade gjort uttalandet på engelska ”som inte är mitt modersmål”. Frågan om hur många militära enheter han hade planerat att sätta upp, framkom aldrig inför de undrande journalisterna.

En av de tre kanadensarna, Paul, var där i Kherson och deltog i en ”motattack”, vilket är en avgrundsstor skillnad mot en ”motoffensiv”. Och han är rejält luttrad:

– Det här är inte Afghanistan, det är inte Irak ... du sitter i ett hål och blir beskjutet. Du kan dö när som helst. Du kan dö utan att ens avlossa ett skott.

Reportern skriver:

 

”DEN KANADENSISKE VETERANEN från den franska främlingslegionen tillbringade fyra frenetiska månader med GUR (Main Intelligence Directorate, eller Huvuddirektoratet för underrättelseverksamhet), attackerade fiendens positioner i gränsregionen Mykolaiv/Kherson i södra Ukraina, beslagtog delar av ryskhållet territorium, satte upp minor och observationsposter”.

Men hans konfrontation med krigets verklighet och synen på fienden summerar han på följande sätt:

– De där ryska värnpliktiga som har kämpat nu i fyra månader vid fronten, de är inte värnpliktiga längre. De är erfarna fighters som har övertaget. De väntar bara på att fienden ska skickas på uppdrag för att därefter utsätta den för ett bakhåll.

Dick Emanuelsson

Källa: https://nationalpost.com/news/world/canadians-on-ukraine-front-lines