Translate

fredag 3 juni 2022

Europol hyser oro för väst´ vapen till Ukraina

Europols direktör, belgiskan Catherine De Bolle

 


Europol hyser oro för väst´ vapen till Ukraina

I en intervju med Die Welt am Sonntag uttrycker Europols direktör, belgiskan Catherine De Bolle, sin oro över ett eventuellt intåg av vapen i Europa på grund av kriget i Ukraina. Portalen RedVoltaire (Frankrike) hävdar att två tredjedelar av amerikanska och europeiska vapen avsedda för Ukraina inte når sin destination, utan stannar i Kosovo och Albanien och tjänar sedan till att återupprusta IS i Sahel*.

Utan att ge sig ut i en sådan `förrädisk´ terräng påpekar kommissionär de Bolle att kriminella grupper under tre decennier har använt vapen från de jugoslaviska konflikterna i Europa. Hon tillkännager därför inrättandet av en internationell arbetsgrupp med ansvar för att övervaka var de vapen som är avsedda för Ukraina finns och eventuella terroristers inträde i Europeiska Unionen.

Det är första gången som Europol har intresserat sig inte bara för jihadisterna, utan också för de ukrainska Banderisterna.

 

* SAHEL-delen av Afrika omfattar från väst till öst delar av norra Senegal, södra Mauretanien, centrala Mali, norra Burkina Faso, yttersta söder om Algeriet, Niger, yttersta norra delen av Nigeria, Kamerun och Centralafrikanska republiken, centrala Tchad, centrala och södra Sudan, den yttersta norra delen av Sydsudan, Eritrea och Etiopien.