torsdag 13 november 2014

Suputerna i Ukrainas armé bestals på en stridsvagn

Suputerna i Ukrainas armé bestals på en stridsvagn

Av Dick Emanuelsson
TEGUCIGALPA / 2014-11-13 / I Staden Luhansk, som betraktas som ett militärt ingenmansland, blev Ukrainas armé en stridsvagn fattigare.

– Kosackerna stal en stridsvagn från de ukrainska soldaterna, säger milismannen Prójorov, som citeras av nyhetsbyrån Novorossia News i dag.

– Det är inget skämt eller bluff, tillägger han, medveten om att den fatala karaktären på nyheten kanske lägger en och annan panna i veck. Det är sanning för stridsvagnen står parkerad med all sin ammunition i en trädgård i staden.

Bakhåll och mer förluster

Han uppger att de ukrainska generalerna skickade förstärkning för att återta stridsvagnen. Men i stället för att ta tillbaka den råkade de ut för ett bakhåll. Många av de ukrainska soldaterna stupade av miliselden från Nya Rysslands armé.

– Men majoriteten gav upp eller flydde, säger Prójorov.

Vodkans konsekvenser

Han uppger att de ukrainska soldaterna har för vana att köra in i Luhansk för att inhandla vodka.

– De betalar utan att bråka och de ger sig heller aldrig i lag med lokalbefolkningen för att övertyga folk om det ”Enade Ukraina”. Vodkan konsumerar de på plats. Och det var så det förlorade stridsvagnen, sammanfattade Prójorov.

Händelsen kommer med all säkerhet att skrivas in i den militära historian. När baksmällan har lagt sig väntar också, med all säkerhet, krigsrättegång. För en ordinär rysk stridsvagn kostar miljoner dollar.