Translate

måndag 17 juli 2023

Därför upphäver Moskva spannmålsavtalet

 

Ukraina attackerade Krim och bron som förbinder halvön dagen innan Moskva slutligen fattade beslutet om att upphäva spannmålsavtalet.




Därför upphäver Moskva spannmålsavtalet

  • ”Inte en enda av de fem systemuppgifterna har verkställts”!
  • År 2022 exporterade Ukraina 70 % av sitt spannmål till rika länder, endast 3 %, med totalt 922 092 ton nådde de fattigaste länderna, i synnerhet Etiopien, Jemen, Afghanistan, Sudan och Somalia!
  • Av Ukrainas jordbruksmark, eller mer än 17 miljoner hektar, ägs nu av transnationella giganter som Cargill, DuPont och Monsanto. Hur utövar de sin makt i Kiev?

Det ryska utrikesdepartement förklarar skälen till varför spannmålsavtalet nu upphävs [1], som citeras av den i Europa censurerade ryska nyhetsbyrån RT:

Ryssland har återkallat garantier för navigering, avbrutit den humanitära korridoren och återställt regimen för en tillfälligt farlig zon i den nordvästra delen av Svarta havet, skriver RT och citerar det ryska utrikesdepartements pressmeddelande.

Samtidigt betonade utrikesministeriet att memorandumet Ryssland-FN om upphävande av rysk jordbruksexport inte fungerar, eftersom västvärlden fortsätter att införa restriktioner mot Moskva, blockerar banköverföringar, försäkringstjänster, transportlogistik, leveranser av reservdelar och utländska tillgångar.

”Vi konstaterar att inte en enda av de fem systemuppgifter som anges i Ryssland-FN-memorandumet har uppfyllts”, betonade ministeriet.

Kiev sprängde ammoniakledningen

Det nämner särskilt att återupptagandet av driften av ammoniakledningen Togliatti-Odessa, som föreskrivs i båda Istanbul-dokumenten, användes för att försöka förhandla om ytterligare fördelar (för Kiev) inom ramen för initiativet. Men dessa mål uppnåddes inte varför Kiev-regimen sprängde ammoniakledningen, ”i enlighet med principen om 'no pipe, no problem', medan tystnaden lägrade sig i FN:s generalsekretariat”.

”Under dessa förhållanden av flagrant sabotage vid tillämpningen av Istanbulavtalen, är fortsättningen av Svartahavsinitiativet, som inte har uppfyllt sitt humanitära mål, meningslöst”, förklarar utrikesministeriet och understryker att Turkiet, Ukraina och FN-sekretariatet officiellt har underrättats i måndags om det ryska motståndet mot dess förlängning.

Ukrainas nya krigsfront; Svarta havet

”Detta innebär tillbakadragande av garantier för sjöfartens säkerhet, stängningen av den maritima humanitära korridoren, återställandet av den tillfälliga farliga zonregimen i Svarta havets nordvästra vatten och upplösningen av Joint Coordination Centre i Istanbul. Utan Rysslands deltagande kommer Svartahavsinitiativet att upphöra att fungera från och med den 18 juli”, säger kommunikén.

Ministeriet noterar också att om västvärlden verkligen värdesätter en sådan pakt borde de allvarligt överväga att uppfylla sina skyldigheter och häva sanktionerna mot rysk gödsel och mat.

”Först när konkreta resultat uppnås, istället för löften och garantier, kommer Ryssland att vara redo att överväga att återinföra avtalet”, sade han.



Ukrainas spannmål för de rika länderna

Det ryska utrikesministeriet påminde i sitt uttalande om att två hängavtal undertecknades i Istanbul den 22 juli 2022: Svartahavsinitiativet om export av ukrainsk mat och rysk ammoniak och Ryssland-FN-memorandumet om normalisering av rysk export av jordbruksprodukter och konstgödsel.

Dessa avtal uppnåddes med de humanitära målen att ”garantera världens livsmedelssäkerhet, minska hotet om svält och hjälpa länder i nöd i Asien, Afrika och Latinamerika”.

”Men, i motsats till de deklarerade humanitära målen, blev exporten av ukrainsk mat nästan omedelbart rent kommersiell till sin natur och var till sista stund avsedd att tjäna Kievs och dess västerländska beskyddares snäva intressen”, står det i uttalandet.

Därför nämner ministeriet att sedan initiativet lanserades har mer än 70 % av (Ukrainas) de 32,8 miljoner ton som exporterats skickats till hög- och medelhöginkomstländer, inklusive EU. Medan de fattigaste länderna, i synnerhet Etiopien, Jemen, Afghanistan, Sudan och Somalia, stod för mindre än 3 %, med totalt 922 092 ton [2].

Utrikesdepartementet noterar att ”denna geografi och kommersialisering av ett initialt humanitärt initiativ” blir tydligt med tanke på att ägarna till en betydande del av ukrainsk jordbruksmark, eller mer än 17 miljoner hektar, är de västerländska företagen Cargill, DuPont och Monsanto.

Så långt RT.


SvT tiger om Ukrainas exportdestination

PÅ SvT:s webbsida [3] intervjuas Malin Flemström, vd för den svenska
grenen av hjälporganisationen The Hunger Project, som reagerar på följande sätt på Moskvas beslut att säga upp spannmålsavtalet:

– Det kommer kunna få allvarliga konsekvenser för de globala livsmedelssystemen. Människor riskerar att hamna i hunger och svält.

Enligt henne riskerar ett stoppat avtal att drabba redan utsatta människor i Afrika och Mellanöstern, där många länder i stor utsträckning är beroende av spannmålsimport för sin livsmedelsförsörjning, tillägger SvT.

Men varken SvT eller Malin Flemström har någon som helst erinran mot destinationen för det ukrainska spannmålet. Bägge parter är naturligtvis helt insatta i förhållandet om att Zelinski bara exporterar smulor till de behövande fattiga länderna i Afrika eller Asien utan i första hand till de stater som levererar vapnen till kriget ”till den siste ukrainaren”. Är det därför någon som förvånas över att 150 av planetens 200 stater INTE faller undan för USA:s och EU:s krav på att ”krossa den ryska ekonomin”, utan tvärtom förstärker sina förbindelser i såväl i Latinamerika, Asien som Afrika med Ryssland och Kina.

Därmed blir också SvT, DN och vd:n för den svenska grenen av hjälporganisationen med det pompösa namnet och som bland annat finansieras av USAID, ”pappa” till CIA [4] delansvariga för hungern i världen och de galopperande matpriserna.

Och läsare och tittare manipuleras när de undanhålls verkligheten av medierna.

Dick Emanuelsson

Källa:

[1] RT: RU:s utrikesdepartement
https://t.me/rtnoticias/49678

[2] El difícil equilibrio del grano ucraniano: precios, hambre, poder e imagen
https://www.rtve.es/noticias/20230407/grano-ucrania-precios-hambre-poder-imagen/2436946.shtml

[3] Stoppat spannmålsavtal riskerar skapa hunger och svält
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/stoppade-spannmalsavtalet-riskerar-hunger-och-svalt

[4] Our Partners
https://thp.org/who-we-are/partners/