torsdag 9 juni 2022

LEGOSOLDATER I UKRAINA [2-3] Spanien 1936, Donbass 2014-2022. Från Asturien och Murcia till Donbass

Tre spanska antifascister i kampen mot den nazistiska statskuppen 2014 på Maidantorget i Kiev och som slöt upp på Folkrepubliken Donetsks sida. Precis som tiotusentals antifascister i världen gjorde 1936-1939, då de försvarade den Spanska Republiken mot general Francos trupper.




LEGOSOLDATER I UKRAINA [2-3]

Spanien 1936, Donbass 2014-2022

Från Asturien och Murcia till Donbass

Av Dick Emanuelsson

 

I SVERIGE EXPLODERADE EN SOLIDARITET med det spanska folket1936 när general Francisco Franco med trupper gjorde uppror mot den folkvalda vänsterregeringen ”Frente Popular”. ”Spanienhjälpen”, som den hette i Sverige genomförde stora insamlingar till förmån för det spanska folket när västmakterna införde Non-Interventions-pakten, den falska ”neutraliteten” vilken innebar att man gav fascisten Franco, uppbackad av Tysklands Adolf Hitler och Italiens fascistregering, ledd av Benito Mussolini fria händer att bomba Spanien till underkastelse. Endast Sovjetunionen bistod Republiken politiskt, militärt och materiellt. 1939, vid republikens nederlag inleddes en 40-årig diktatur i Spanien.

 

De Internationella Brigaderna

Från hela världen anlände frivilliga till Spanien för att med vapnet i hand och livet som insats bistå demokratins Spanien. Från Sverige var de nästan 700, varav 173 svenskar blev kvar i spansk jord.

Vid hemkomsten till Sverige 1939 placerades många av dessa antifascister i de så kallade ”arbetslägren” i stället för att hyllas av staten. De hade hämtats under nattliga razzior eller på sina arbetsplatser av den hemliga politiska polisen, Säpos föregångare och blev kvar där tills Hitler besegrades vid slaget om Stalingrad den 2 februari 1943.

Socialdemokraten Tage Erlander var den högste politiska tjänstemannen för dessa läger. Det var samme Erlander som 1941, tio år efter att militären hade skjutit ihjäl fem kommunister i Ådalen, hade uppmanat sina partivänner att ”gör varje arbetsplats till ett slagfält mot kommunisterna”. Inom Metallindustriarbetarförbundet tog denna uppmaning sig i uttrycket då förbundsledningen utfärdade Cirkulär 3. Det förbjöd kommunister att inneha fackliga uppdrag. Året innan, den 3 mars 1940 hade den autentiska Norrskensflamman, Norrbottenkommunisternas dagstidning sprängts i luften och fem människor mördats. De ansvariga och skyldiga var polischefen i Luleå, två officerare vid regementet och två journalister från Norrbottenskuriren. De dömdes till löjligt hånfulla och låga straff.

På Finnboda Varf i Nacka, där jag arbetade 1973-1977 hade kommunisten Sam Jansson vunnit valet till verkstadsklubbens styrelse 1941 med 109 röster mot socialdemokratens endast 7 röster. Men sossen tillsattes av förbundsledningen till att styra klubben, med hänvisning till cirkuläret mot den förkrossande majoriteten av varvsarbetarna uppfattning. Sam förlorade sitt arbete och svartlistades. 




Juni 2014: ”Till Donbass”!

– I dag kan alla i världen som vill, förena sig i kampen mot nazismen som har blommat upp i Ukraina. Likheterna mellan Donbass i dag och det antifascistiska motståndet i Spanien 1936 är uppenbara. Vi är beredda att acceptera frivilliga från alla länder, utan undantag. Vi behöver stöd från alla de som kan och alla de som är beredda att gripa ett vapen eller arbeta med civila uppgifter så som läkare, civilförsvar, brandmän, byggnadsarbetare och psykologer, sa Donetskrepublikens dåtida premiärminister.

Då hade de åtta miljonerna av rysktalande befolkning i Donbassregionen vägrat acceptera den fascistiska statskuppen den 22 februari 2014 i Kiev. Luhansk och Donetskprovinserna bildade vad som skulle bli Folkrepublikerna Donetsk och Luhansk.

Två av de uppskattningsvis 20-30 unga spanjorerna som avreste till Donbass var Rafael Muñoz Pérez, 27, från staden Gijon i Asturien och Angel Davilla-Rivas, 22, från staden Cartagena i Murciaregionen, medlemmar i den Förenade Vänstern respektive det spanska kommunistiska ungdomsförbundet av PCEP.

– Vi reste via Kiev till Donetsk. Och vid en vägpostering greps vi av den ukrainska militären som förhörde var och en av oss separat. Behandlingen var mycket brysk. De registrerade våra mobilchips samtidigt som förhören videofilmades med gevären riktade mot oss, sa Rafael som uppger att när varken vapen eller annat komprometterande material påträffades, släpptes de två.

 

Fascister trakasserade familjen

När de slutligen efter 13 timmars tågresa anlände till slutstationen i Donbass, plockades de upp av personer från Folkrepublikens internationella bataljon, Brigaden Vostok (senare bildades 'Prizrak'), som de två tillhör sedan dess.

– Vi hälsades välkomna med stor respekt och sedan den dagen betraktas vi som likvärdiga med övriga i bataljonen.

De två berättar att på grund av uppmärksamheten som deras ankomst till Donetsk rönte i Spanien, tog deras anhöriga emot hot från spanska fascistgrupper.

Sa de i augusti 2014.

Tillbaka i Spanien ställdes åtta av spanjorerna inför rätta av den politiska varianten av Spaniens Högsta Domstol, la Audiencia Nacional, en politisk juridisk inrättning, intakt från Francodiktaturens dagar. Bland de åtalade återfanns Rafael Muñoz Pérez och Angel Davilla-Rivas. De anklagades för brott som ”innehav och förvaring av vapen och sprängämnen, samt deltagande i mord och kränkning av Spaniens neutralitet [SIC!] i konflikten”.

Enligt den spanska portalen ”El Español” [2] var ”bristen på bevis i de första fallen och det faktum att de ingick i irreguljära grupper som inte erkändes av någon stat, tillräckligt för att de skulle släppas den 27 februari samma år (2015), samma dag som de greps. De enda bevisen mot dem utgjordes av bilder och poliska uttalanden på deras sociala medieprofiler, där de framträdde beväpnade och klädda i uniform på krigsfronten”.

Enligt tre andra spanska frivilliga internationalister som åtalades; Hector Arroyo, Adrià Irigoyen och Alexis Castillo hävdade de till sitt försvar efter 2015 års arresteringar, att de hade rest till Donbass för att ge humanitär hjälp på Folkrepublikernas sida. ”Trots bilderna som cirkulerade på nätverket (med vapen i händerna) motiverade de dessa med att vapnen var lånade och att de inte deltog i stridsaktioner. Det är den linje som många håller även senare år för att undvika rättsliga åtgärder och tala öppet.

Sergio Becerra, Ángel Arribas och Héctor Arroyo


Colombianen som strider mot Zelinsky

Alexis Castillo är colombianen som återvände från Spanien till Donbass efter att ha frikänts. Han har sympatier för FARC-gerillan varför han tog namnet ”Alfonso” som en hyllning till den stupade högste ledaren för gerillan, Alfonso Cano som tog över efter att den legendariske grundaren av FARC, Manuel Marulanda, hade avlidit i en hjärtinfarkt i mars 2008.

I en nyligen publicerad intervju i RT berättar han om sitt politiska förflutna i Spanien och sin nuvarande politiska-militära aktivitet i Folkrepublikens Donetsk armé, ”en kommunist av övertygelse som har tagit till vapen, inte för att attackera, utan för att försvara Donbass”.

– Jag tillhörde den sociala antifascistiska rörelsen i Spanien, säger han när han guidar reportern runt på platsen för den senaste striden för vad som verkar vara staden Mariupol, där den nazistiska Azov-Bataljonen hade sitt högkvarter.

I Spanien arbetade han som kock och senare som betongarbetare, ett typiskt yrke för latinamerikanska manliga migranter i USA och Spanien.

– Jag anlände till Donbass 2014 för att delta i arbetet att försvara civilbefolkningen i Donbass mot den galenskap som bestod i att bomba staden Donetsk. Befolkningens ”brott” bestod i att den i en folkomröstning hade röstat för självständighet. Jag anser att de hade den rätten mot den statskupp som hade ägt rum i februari 2014 på Maidan.

Vid ruinerna för den senaste striderna hittar han ett granatgevär, ett antitanks, C90.

– Det är ett spanskt vapen. Den spanska regeringen anser sig kunna sända över alla slags vapen den behagar. Det här, säger han och lyfter upp granatgeväret framför kameran, bidrar INTE till FRED, det här är ett vapen för KRIG!

Reportern säger att Alexis Castillo, eller ”Alfonso” som han föredrar att kalla sig är fast övertygad om att kampen i Donbass inte bara är en kamp mot fascismen, utan också mot USA-imperialismen och Väst´ hegemoni.

Under de åtta åren har Castillo funnit sig till ro och är beredd att fightas tills segern är uppnådd. Han har fru och ett barn.


Video, Alexis Castillo, alias "Alfonso":


Länk-Vimeo:
https://vimeo.com/718874163

Colombianen "Alfonso", Alexis Castillo, sedan åtta år medlem av Folkrepubliken Donetsk väpnade styrkor. FOTO: RT




Zelinskis spanska frivilliga

Den 27 februari 2022, tre dagar efter tillkännagivandet från Putin om den ”Militära Specialoperationen”, uppmanade Volodímir Zelinsky världen att ansluta sig till den inrättade ”Främlingslegionen”.

Den 2 mars kunde Ukrainas generalkonsul i Barcelona, Vorobyov Artem informera att ”omkring 50 personer, spanjorer och från andra länder har genom konsulatet visat intresse för att ansluta sig till Främlingslegionen”.

Nu är det inte lika lätt som i Danmark att enrollera sig i den ukrainska armén eller dess olika nynazistiska paramilitära formeringar.

”Verkligheten är dock att alla medborgare inte kan ansluta sig att delta i en utländsk väpnad konflikt. Om han gjorde det skulle han dessutom kunna åtalas för brott. Strafflagen fastställer ett straff på mellan fyra och 15 års fängelse för att `äventyra Spaniens neutralitet i krig´ som landet inte deltar i”, uppgav portalen The Objective [3].



Vädjan till Pedro Sanchez

Det enda sättet att undvika ett framtida straff i Spanien för dem som ansluter sig till Främlingslegionen är att regeringen tar ställning i frågan. 'Det måste finnas en motivering från verkställande makten', skriver The Objective och fortsätter:

Det sistnämnda är fallet med länder som Sverige eller Danmark, som, i likhet med den spanska, gör ett undantag i sin lagstiftning. De (de nämnda länderna) har förklarat att de inte anser att det är olagligt för sina medborgare att frivilligt låta sig värvas trots att staterna inte gör det”.

Den spanske advokaten Miguel Ángel Rodríguez har uppmanat socialdemokraten Pedro Sanchez regering att tillåta spanska volontärer att gå med i den Internationella Främlingslegionen för att bekämpa den ryska armén i Ukraina. Specifikt begär den att medborgare med militära, civila skydds-, hälso- och andra förmågor ska få tillstånd att ansluta sig till försvaret av Ukraina och dess civilbefolkning mot den ryska invasionen.

Om Europeiska unionen – och Spanien – erkänner legitimiteten och det absolut berättigade historiska undantaget av att skicka vapen till Ukraina, måste det ha samma legitimitet på samma sätt som europeiska medborgare individuellt och frivilligt kan besluta sig för att frivilligt ansluta sig (till Främlingslegionen) för nämnda sak”.


[2] Los españoles dispuestos a morir por Putin: 'antifas' voluntarios en batallones prorrusos de Ucrania
https://www.elespanol.com/reportajes/20220129/espanoles-dispuestos-putin-voluntarios-batallones-prorrusos-ucrania/645935522_0.html

[3] Los voluntarios españoles que participan en la guerra de Ucrania se exponen a 15 años de prisión
https://theobjective.com/espana/2022-03-10/voluntarios-espanoles-guerra-ucrania-prision/

1:a delen:

LEGOSOLDATER I UKRAINA [1-2]
Hundra danskar i Ukraina ”hjälper oss att döda fienden”, säger Ukrainas ambassadör i Köpenhamn!
https://ukraina-donetsk.blogspot.com/2022/06/legosoldater-i-ukraina-1-3-hundra.html